Amsterdam en Rotterdam treffen elkaar in droomfinale

Het NK Zaal krijgt vanavond in het Topsportcentrum in Rotterdam zijn droomfinale van de herencompetitie. Amsterdam ging niet in de fout tegen hdm (7-5) en Rotterdam boekte een 8-2 overwinning op Schaerweijde.

Amsterdam – hdm 7-5 (3-1)

Het is hdm niet gelukt om Amsterdam uit de finale van het NK zaalhockey te houden. In een doelpuntrijke wedstrijd (7-5) kwam de club uit Den Haag tegen het eind nog angstvallig dichtbij, maar de ervaren Amsterdammers wisten de marge van twee doelpunten tot het laatste fluitsignaal te bewaren.

De wedstrijd stond bol van technische hoogstandjes en slordige fouten. Het duurde dan ook zo’n tien minuten voor de score werd geopend door Robert Tigges. Daarna kreeg Amsterdam het op z’n heupen en volgde de 2-0 door een dabbende Teun Rohof en de 3-0 door Johannes Mooij. Namens hdm deed Chris Taberima in de laatste minuut van de eerste helft wat terug.

Na rust werd er nog acht keer gescoord, waardoor hdm nog dichtbij een stunt kwam. Toch bleef de productie na de 7-5 van Duco Nieuwenhuizen steken.’Met deze groep moesten we de finale zeker halen’, zei coach Joost Bitterling van Amsterdam na afloop. ‘Maar afgelopen twee seizoenen hebben laten zien dat het geen vanzelfsprekendheid was. Tegen het eind werd het nog spannend en uiteindelijk naderde hdm nog tot 7-5. We merkten dat er toch  spanning op de pot zat en de jongens hebben nog niet het achterste van hun tong laten zien. Al met al was ik tevreden over deze halve finale’, aldus Bitterling die grinnikend erkende wel begrip te hebben voor een favorietenrol in de finale.

Rotterdam – Schaerweijde 8-2 (3-2)

‘Op basis van al onze gemiste kansen was de uitslag zeker niet geflatteerd’, sprak Rotterdam-coach Albert Kees Manenschijn na de ruime 8-2 overwinning op Schaerweijde. Tot aan de rust bleven de Zeistenaren knap in het spoor van favoriet Rotterdam, al was dat ook te danken aan de gemiste kansen van de tegenstander die een ’thuiswedstrijd’ speelde. Na afloop was de conclusie dan ook helder: Schaerweijde had vooral leuk meegedaan tot aan de rust.

Al na welgeteld tien seconden opende Rotterdam de score. Jeroen Hertzberger kon vrij uithalen en vond de lange hoek, terwijl Schaerweijde de bal nog niet eens geraakt had. Daarna slopen er slordigheden in het spel van Rotterdam en lieten zij hun tegenstander terugkomen. Jur van der Have toonde aan waarom hij is genomineerd voor hockey.nl beste zaalhockeyer van Nederland en zette zijn ploeg met twee treffers brutaal op voorsprong. Toch stelde Rotterdam snel orde op zaken en kwam het voor rust terug aan de leiding: 3-2.

Manenschijn: ‘In het begin was Schaerweijde sterk. Daarna hebben wij organisatorisch enkele aanpassingen gedaan en kregen wij de wedstrijd zodoende onder controle. Het enige probleem was dat we te veel kansen misten. Dat hebben we vooral in de tweede helft beter gedaan. Wat dat betreft is het terecht dat we gewonnen hebben. Alleen had er nog een grotere overwinning in gezeten als we in het begin van scherper waren geweest.’

In de tweede helft nam Rotterdam – zoals verwacht – afstand van Schaerweijde. De havenstedelingen denderden over hun tegenstander heen en namen het doel talloze malen onder vuur. Nadat Hertzberger er 4-2 en 5-2 van gemaakt had, brak het verzet van Schaerweijde en liep Rotterdam makkelijk uit naar maar liefst 8-2. ‘Typisch zaalhockey’, was de treffende conclusie van Manenschijn over het wedstrijdverloop.