Amsterdam door sterke slotfase naar halve finale Europacup Zaal

De laatste poulewedstrijd op de Europacup Zaal was een belangrijke voor de dames van Amsterdam, maar toch was het in de eerste helft geregeld even geeuwen. Tegenstander Rotweiss Wettingen groef zich in en Amsterdam kwam daar niet goed doorheen. Een tegengoal in de tweede helft brak de wedstrijd open. Amsterdam haalde in de laatste vijf minuten de wedstrijd binnen: 3-1. Aanvoerder Julia Muller: ‘Dat was wel een opluchting.’

‘Wij begonnen wel fel, maar zij lieten zich erg zakken. Dus de eerste helft was wel een beetje saai, als ik dat zo mag zeggen’, vertelt de captain. ‘Wij hadden veel balcontact, maar weinig kansen. We hielden het spel wel bij ons, dat is dan wel weer goed.’ Gisteren speelde Amsterdam de eerste twee poulewedstrijden tegen teams die wat aanvallender speelden. Dat lag ze duidelijk beter. ‘Dan kan je wat meer.’

De wedstrijd had een goal nodig, en die viel halverwege de tweede helft. Uit een counter zette Jessica Aebi Wettingen op voorsprong. Dat had tot gevolg dat de Zwitserse dames zich, blij met die voorsprong, zo mogelijk nóg verder ingroeven. Muller: ‘Die tegengoal was minder natuurlijk, maar het was voor ons ook wel even wakker worden.’

‘Even wakker worden’

Amsterdam nam meer initiatief en vond met nog vijf minuten op de klok een gaatje. Noor de Baat bracht de stand weer in evenwicht. ‘Door de gelijkmaker gingen zij weer verder omhoog staan en konden wij er beter doorheen’, vertelt Muller. Dat was te zien: binnen een minuut lag de tweede Amsterdamse treffer erin, via de stick van Yasmin Geerlings die uit de draai binnen pushte. Een opluchting, vond de captain.

In de slotfase wisselde Wettingen de keepster voor een veldspeelster, maar daar kon juist Amsterdam van profiteren. Felice Albers maakte een knappe actie, ging de combinatie aan en zette de eindstand op het scorebord: 3-1. Wettingen kreeg tot slot nog een strafcorner, maar die kwam niet goed uit de verf en werd prima verdedigd door Amsterdam.

Halve finale om 20.25

De 3-1 winst betekent de halve finale voor Amsterdam, die vanavond om 20.25 gespeeld wordt. De tegenstander is op dit moment nog niet duidelijk. Het eerste doel van Amsterdam: de halve finale bereiken, is dus gelukt. Muller lacht: ‘We gaan geen dingen zeggen die we niet kunnen. Al moet je het wel nog gewoon doen natuurlijk. Feit is dat we veel kwaliteit hebben. De hele bank draait mee, dat zegt al veel.’