Amsterdam trekt in heerlijke halve finale aan het kortste eind

De dames van Amsterdam hebben de finale van de Europacup Zaal niet bereikt. Amsterdam en Club Campo de Madrid bleken in een heerlijke halve finale beiden sterk en technisch en speelden met het gas erop. Als het was geëindigd bij 2-2 zou je zeggen dat het publiek de grote winnaar was, maar er moest natuurlijk een winnaar komen. Madrid scoorde net een shoot-out meer en staat in de finale. Amsterdam wacht de strijd om het brons, morgen om 14.00u tegen Sumchanka.

Beide ploegen startten direct fel aan de halve finale in Schotland. Dat leverde eerst een strafcorner op voor Amsterdam, maar de inzet van Julia Müller vloog naast. Vervolgens mocht ook Club Campo de Madrid, na een shootje van Jacky Schoenaker, een strafcorner nemen. Rebecca Grote pushte wel raak: 0-1. Campo de Madrid wilde duidelijk hockeyen en zette Amsterdam flink onder druk. Maar ook Amsterdam liet van zich horen. Yasmin Geerlings kreeg een kans maar zag haar inzet gekeerd en Charlotte Vega haalde en pushte een strafcorner halverwege de eerste helft, maar trof geen doel.

Voor rust op voorsprong

In de dertiende minuut was het wel raak. Felice Albers stond aan het eind van een aanval en draaide om keepster Maria Ruiz Castillo heen: 1-1. Een grote kans voor Vega volgde: de keepster was al gezien, maar Vega kwam net niet goed achter de bal en raakte hem verkeerd. Voor rust kwam Amsterdam echter nog wel op voorsprong. Een mooie bal uit de draai van Noor de Baat bracht Albers in stelling en die tikte haar tweede van de wedstrijd binnen.

Open wedstrijd met technische ploegen

Ook in de tweede helft was er hoge druk vanuit de Spaanse dames. Zo bleef het een leuke open wedstrijd met twee technische ploegen. Dat kan wel eens anders zijn in het zaalhockey. Een ogenschijnlijke goal van Müller werd afgekeurd en daarna was het woord aan Madrid. Uit een counter kwam een strafcorner voort die opnieuw werd binnengesleept door Grote. De ploegen waren weer in evenwicht.

Amsterdam twee grote kansen

Amsterdam had vervolgens dé kans om weer op voorsprong te komen. Albers maakte een mooie actie en gaf voor op Vega, maar die pushte naast de Spaanse goal. Aan de andere kant moest Amsterdamse goalie Claire Lijding in actie komen om een Spaanse voorsprong te voorkomen. De wedstrijd was een lust voor het oog met op en neer golvend spel en kansen aan beide kanten. Een overtreding op Albers leidde in de laatste seconden tot een strafcorner. De laatste kans voor Amsterdam om de wedstrijd in de reguliere speeltijd te beslissen. De gespeelde variant was echter niet goed genoeg.

Jonkies moeten het doen in shoot-outs

Voor de shoot-outs gingen Albers, Veen en De Baat klaarstaan. Albers bracht Amsterdam nog wel op voorsprong en Lijding redde de eerste Spaanse inzet. Maar vervolgens kwamen De Baat en Veen niet tot scoren en was het na een laatste shoot-out van de Spaanse dames, waarbij Lijding een fractie te vroeg kwam, klaar voor Amsterdam. Club Campo de Madrid speelt de finale, tegen UHC Hamburg. Amsterdam wacht de strijd om het brons, morgen om 14.00u tegen het Oekraïnse Sumchanka.