Amsterdam wint Europacup-duel van Ritm Grodno: ‘Nooit van gehoord’

Amsterdam is met een 2-0 overwinning op de Wit-Russische club Ritm Grodno de Europacup Zaal goed begonnen. Noor de Baat bracht de ploeg van Kiki Collot d’Escury al in de vierde minuut op voorsprong na een twee-tegen-één situatie op de keepster. ‘Daarvoor was het pingponghockey, counter op counter. Dus het was wel fijn dat wij hem snel maakten.’

Na die 1-0 lukte het Amsterdam niet om de voorsprong uit te breiden, ondanks overwicht op het veld. ‘We speelden wel goed en hadden veel balbezit, maar hij wilde er niet in’, vertelt de jonge De Baat na de wedstrijd. ‘We kregen wel kansen, waarvan er een paar in hadden gemoeten.’

In de tweede helft was Felice Albers dichtbij, maar haar inzet kon worden gekeerd door de Wit-Russische keepster. Amsterdam had meer initiatief in de wedstrijd, maar kwam maar moeilijk door de verdediging van Ritm Grodno. Ook Charlotte Vega kwam nog bijna tot scoren maar werd teruggefloten door de arbitrage.

‘Loeren op een bal die ertussen valt’

In de laatste fase van de wedstrijd drongen de Wit-Russische dames aan. ‘Zij gingen vol druk spelen’, aldus De Baat. De Wit-Russische keepster werd gewisseld voor een veldspeelster, maar Amsterdam gaf weinig weg. Een strafcorner en een kansje werden rustig verdedigd. ‘We hadden afgesproken het klein te houden, maar niet te verdedigend te spelen. Loeren op een bal die ertussen valt. Gaan als het kan.’

Felice Albers scoort de 2-0. Foto: Frank Uijlenbroek Worldsportpics

Precies dat gebeurde. Amsterdam kon onderscheppen en na een één-tweetje tussen De Baat en Marijn Veen kon Felice Albers binnentikken in een leeg goal: 2-0. ‘Dan ga je lekkerder de laatste drie minuten in dan met een 1-0 voorsprong’, voelde De Baat. Amsterdam trok de winst over de streep en zet daardoor de eerste stap richting de halve finale.

Vanmiddag om 17.00 tweede poulewedstrijd

Die halve finale is het eerste doel, vertelt De Baat. Dat doel is al heel dichtbij als Amsterdam ook de tweede wedstrijd van vandaag, tegen het Oekraïnse Sumchanka, wint. Van die club heeft De Baat, net als van Ritm Grodno, nog nooit gehoord. ‘Maar met het WK hebben we wel tegen Wit-Rusland en Oekraïne gespeeld. Ritm Grodno had vier internationals en speelde ook een beetje hetzelfde als Wit-Rusland op het WK: behoorlijk fysiek.’

De wedstrijd tegen Sumchanka staat vanmiddag om 17.oou op het programma. Daarvan hier hier een livestream te zien. Morgen om 10.00u volgt de wedstrijd tegen de Zwitserse ploeg Rotweiss Wettingen, dat ook haar eerste wedstrijd won. Als Amsterdam dan bij de top 2 van de poule hoort wordt later die dag de halve finale gespeeld.