SCHC stunt in Rotterdam met landstitel in laatste seconde

Minder dan een halve minuut was er te spelen toen Amsterdam met een 2-1 voorsprong historie zou schrijven met de vijfde landstitel op rij. De enthousiaste struikrovers van SCHC beslisten anders. Als een dief in de nacht grepen zij de bokaal uit de handen van de verbouwereerde Amsterdamse hockeyers.

Vooraf leek het in de sterren geschreven dat Amsterdam met wereldkampioenen Nicki Leijs, Robert Tigges en Teun Rohof hun vijfde landstitel op rij zou pakken. Een record. Maar SCHC was tegen een zaalgrootheid als Benjamin Stanzl in de halve finale (6-5 zege op Oranje-Rood) en de Amsterdammers in de finale keer op keer de underdog die weigerde zich over te geven aan de status quo. Met coach Michiel van der Struijk (vorig jaar zaalbondscoach) bleef SCHC – dat negentien jaar geleden landskampioen werd in de zaal – tot de laatste seconde vechten voor hun kansen.

De tijd tikte tijdens de finale weg in het topsportcentrum in Rotterdam, toen de Amsterdammers zich opmaakten voor de prijsuitreiking. Maar daar was opeens Leon van Barneveld, die met minder dan een halve minuut spelen van dichtbij de 2-2 binnen tipte. Het gaf SCHC zuurstof en prikte de Amsterdamse kampioensballon helemaal leeg. Eerder was het al de brutale Bram Weers die bij een 1-0 achterstand heel slim de bal niet in de lange hoek, maar in de korte hoek prikte langs doelman Philip van Leeuwen. Het tekent dit SCHC, dat met spelers als Max Sweering, Thomas Vis en de sterke keeper Matthijs Odekerken weigerde om in Rotterdam ooit met de witte vlag te zwaaien.

Robert Tigges vlak voor de turn, die werd gestopt door Odekerken. Foto: Koen Suyk

Dat Thijs van Pelt, Sweering en goudhaantje Weers overtuigend hun shoot-out scoorden, en juist zaalhockeykoning Robert Tigges (gekozen tot beste zaalhockeyer van Nederland) miste, bezegelde het lot van Amsterdam. Het stuurde Tigges, zoals hij na de wedstrijd zei, waarschijnlijk naar zijn zaalhockeypensioen.

De rake en beslissende shoot-out van Weers zorgde voor dolle vreugde en een frisse winnaar van de landstitel, hoe zuur dat ook was voor de bewezen kampioenen van Amsterdam. SCHC gaf tot de laatste seconde niet op, en bewees dat zaalhockey een heerlijk verrassend spel is, door hardop te vloeken tijdens de hoogmis van het Nederlandse zaalhockey, het jaarlijkse NK in het altijd goed gevulde topsportcentrum van Rotterdam. Niet zaalhockeymachine Amsterdam is landskampioen, maar vechtmachine SCHC uit Bilthoven.

De vreugde bij SCHC. Foto: Koen Suyk

 


21 Reacties

 1. mamosport

  Toch een heel gaaf spelletje het zaalhockey. Lekker snel schakelen in een hoog tempo. Succes nog voor de verdere NK finalisten van vandaag. #nkzaalhockey #aim2win #playershouse #kniebescherming

 2. mamosport

  Hockey.nl dank voor het realiserem van deze NK zaalhockey live streams👍

 3. ppschaminee

  leuk noor

 4. janine-bijlsma

  Wat was Fanneke Alkemade weer uniek slecht

  1. MIck

   Helemaal mee eens

 5. MIck

  Die 2e goal van HDM was die een meter of 1,5 meter buiten de cirkel gescoord ?

  1. robboomsma

   Klopt idd niet dat die werd goedgekeurd....

 6. wibbens

  Weer een topper

 7. mirco_10

  Amsterdam was terechter geweest. Maar ja, ze hadden die 3-1 moeten scoren. Beetje tegen verhoudingen in.

 8. KarinvanOdijk

  Heren 1 was in 2000 voor het laatst zaalkampioenschap. Niet 2010

 9. KarinvanOdijk

  Schc

 10. jasper1980

  gefeliciteerd schc mag ik weeten hoe de menger heet van schc ik zouw hem op facebook willen hebben groetjes jasper lammers

 11. janlelie

  Meestal staat Amsterdam bij rust al zo ver voor dat de tweede helft er niet meer toe doet. De finale vandaag was spannend tot het einde, met shoot outs als extra toetje. Leuk om de nieuwe generatie zaalhockeyers aan het werk te zien vandaag.

 12. KarinvanOdijk

  Zo slim en knap gedaan van SCHC!! Gefeliciteerd mannen 🎉🎉🎉

 13. René Winteraeken

  Slim, knap, rustig blijven en gewoon goed zaalhockey spelen! Top coach met Michiel van der struijk!! Terechte landskampioen! Lang leve de groote Stichtsche! 🥇🏆

 14. hairybird

  Fantastische prestatie van SCHC H1 en de jeugdopleiding van Stichtse (ook JC1 en MA1 van SCHC zijn landskampioen geworden). Opvallend dat we geen enkel team uit district Zuid Nederland in een finale hebben gezien. District Midden Nederland heeft 5 !! landskampioenen geleverd (uit 8 finaleplaatsen), Zuid Holland 2 (uit 4 finaleplaatsen) en NO Nederland 1 (uit1 finaleplaats). District Noord Holland had 3 teams in een finale staan maar geen titel.... Tip: Het zaalhockey vernuft in Nederland vind je hedendaags blijkbaar in de driehoek Utrecht-Zeist-Bilthoven.....net over de brug bij Gorkum (of Gorinchem)...

  1. robboomsma

   Ja kan je je druk om maken, kijk het niveau ligt gewoon heel dicht bij elkaar. Ook in Arnhem vorige week was dat goed te zien! Finale daar meisjes A Weert-HDM 2-2 met shootouts.... Om even een voorbeeld te noemen... Dus nee het is niet zorgelijk, het zit gewoon in de ronde ervoor al dicht bij elkaar

 15. peterpost1

  Fantastisch! SCHC landskampioen, wie had dat gedacht

 16. pacoh

  Dat verhaal van zuid nederland is wel terecht. Al jaren lang op een enkel titeltje na voor db jeugd geen enkele titel bij de heugd. Maar mag wel met de meeste teams mee doen aan landelijk. Politiek dingetje vanuit de bond. Maar als je echt naar de prestaties kijk over de laatste 10 jaar verdient Midden Ned en Noord Holland meer plaatsen. Dan de 3 en 2 teams.

  1. marijeknuvers

   Het aantal plaatsen is gerelateerd aan de prestaties in voorgaande seizoenen. Volgens mij pleit Pacoh daar ook voor. Alleen heeft Pacoh last van selectieve waarneming.

 17. robo

  Misschien toch eens kijken naar de standen bij Landelijke jeugd, in de 4 categorieën met 2 poules voor MA MB JA en JB staan momenteel in totaal 6 teams uit Zuid Nederland in de top 3 per poule. Als je meerekent zijn dat dus 6 van de 24 teams, dus redelijk verdeeld, zeker bij de Meisjes (4 van de 12 teams in top 3).


Wat vind jij? Praat mee...