Bondscoach Tigges heeft maar drie weken richting z’n EK

De vraag stellen was ‘m eigenlijk beantwoorden. Het was volgens Robert Tigges een no-brainer toen hem de vraag werd voorgelegd of hij Marieke Dijkstra wilde opvolgen als bondscoach van de Oranje Heren Zaal. ‘Ik ben een zaalhockeydier en vind het super om te doen. Ik was er dan ook snel uit met de bond.’

Voorgangster Dijkstra was vanaf begin 2019 bondscoach van de Oranje Heren Zaal en onder haar leiding won de ploeg een jaar later bij het EK in Berlijn een bronzen medaille. Na tien jaar stonden de Nederlandse heren weer eens op een erepodium van een Europees zaalkampioenschap.

Afgelopen zomer sloot Dijkstra aan bij de staf van bondscoach Jeroen Delmée. Onlangs hakte ze de knoop door en besloot zij de voorkeur te geven aan haar rol als assistent bij de Oranje Heren waardoor de vacature ontstond die dus door Tigges is ingevuld.

Staf

Doordat Tigges doorschoof van assistent naar hoofdcoach was de voormalige functie van de oud-zaalinternational vacant. Die wordt ingevuld door Ivar Knötschke, coach van de dames van HDM waarmee hij in 2020 zilver veroverde tijdens het Europese clubkampioenschap in de zaal. Daarnaast is Joost Bitterling de nieuwe video-analist na het vertrek van Ewout Schröder en is Lieke Hulsen de opvolger van Claire Hendriks als manager. Hulsen won met de Oranje Dames Zaal in 2015 de wereldtitel en pakte in 2014 en 2016 Europees goud.

Robert Tigges was afgelopen seizoen assistent van Marieke Dijkstra bij de Oranje Heren Zaal. Foto: Willem Vernes

Met zijn staf en ploeg staat Tigges een drukke winterperiode te wachten. Het EK wordt al in december in Hamburg gespeeld en het WK in het Zuid-Afrikaanse Pretoria volgt twee maanden later. Het is voor het eerst sinds 2018 dat beide toernooien weer in één winter op het programma staan.

Veel tijd heeft Tigges dus niet om de ploeg klaar te stomen voor het eerste internationale titeltoernooi sinds ruim twee jaar. Vanaf 15 november heeft hij drie weken voordat het Europees kampioenschap op 7 december van start gaat. ‘Het is een kort en pittig traject. Het liefst was ik eerder begonnen’, zegt Tigges die als bondscoach te maken heeft met de Hoofdklasse die voor de heren op 13 november de laatste speeldag voor de winterstop heeft.

Voorbereiding

Tigges begint de voorbereiding met een groep van vier keepers en achttien, wellicht zestien, spelers. Na de eerste trainingsweek wordt de groep teruggebracht naar drie keepers en veertien spelers. Aan het einde van de tweede week wil Tigges zijn EK-selectie bekend hebben om zodoende met die groep nog een week te trainen. In de voorbereiding reist de ploeg voor twee dagen naar Duitsland voor oefenpotjes en staan in het laatste weekend ook nog wedstrijden gepland.

In de aanloop naar het EK zal Tigges vooral leunen op de kern van spelers met zaalervaring. ‘We kunnen in het korte tijdsbestek niet echt automatismen inbouwen. Voor het WK hebben we meer voorbereidingstijd (zeven weken, red.) en kunnen we langer bouwen om iets neer te zetten’, legt Tigges uit.

Robert Tigges als speler van de Oranje Heren Zaal in actie tijdens het gewonnen WK in 2015 in Leipzig. Foto: Koen Suyk

Dat WK wordt voor het eerst buiten Europa georganiseerd. ‘Het is mooi voor de jongens om ver weg te gaan. Dat is een gave ervaring. Als speler was ik vaak in Zuid-Afrika. Ze zijn daar fanatiek veel bezig met zaalhockey. Het zal zeker anders zijn. Het is in die periode nazomer in Zuid-Afrika. Dan kunnen we in korte broek naar de zaal, dat is wel even iets anders dan min vijf in Leipzig.’

Krachtsverhoudingen

Omdat er vanwege de coronapandemie sinds begin 2020 geen internationale toernooien zijn geweest, is het lastig in te schatten waar Oranje staat en hoe de krachtsverhoudingen met de andere landen zijn.

‘Het is aftasten hoe we ervoor staan. Dat is moeilijk te voorspellen. We spelen een paar oefenwedstrijden tegen landen die ook het EK spelen. Hierdoor krijg je wel wat info. Ploegen gaan altijd uit van een bepaalde basis en tactiek. Dat is hun handtekening, maar wij moeten uitgaan van onze eigen kracht. Met het brons van twee jaar geleden in het achterhoofd moeten wij op beide toernooien gaan voor een medaille.’


Wat vind jij? Praat mee...