Chris Taberima leidt HDM met drie goals naar landstitel in de zaal

Voor de vierde keer in de geschiedenis zijn de hockeyers van HDM landskampioen in de zaal geworden. De 2-4 overwinning op Amsterdam in de finale van het NK Zaal betekent de eerste landstitel voor HDM sinds 2011. Speler van de wedstrijd was Chris Taberima. Hij maakte drie doelpunten.

‘Oh oh Den Haag, mooie stad achter de duinen’, klonk het om 15.47 uur in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, hét teken dat er door HDM was gescoord. Het was al de vierde keer deze NK-finale dat de jingle werd gedraaid. Met een steenharde strafcorner was het kanon Chris Taberima die de 1-4 voor zijn ploeg had binnengepusht, met nog tien minuten op de klok. Daarmee was de finale wel zo’n beetje beslist. Woest smeet Amsterdam-speler Teun Rohof zijn masker weg. De macht in de zaal keerde dus niet terug bij Amsterdam, dat met tien landstitels recordkampioen is, maar vorig seizoen de titel afstond aan Pinoké.

Taberima was de man om wie het zaterdag draaide bij HDM. Voordat hij de finale tegen Amsterdam met drie doelpunten zo’n beetje in zijn eentje besliste, speelde hij ook al een sleutelrol in de halve finale tegen Pinoké (3-1). Twee van de drie goals van HDM kwamen van zijn stick.

Chris Taberima hielp HDM met drie goals aan de landstitel. Foto: Koen Suyk

Amsterdam kwam nog wel op voorsprong

Gek genoeg leek de finale aanvankelijk de kant van het Amsterdam op te vallen. De wedstrijd was nog maar drie minuten onderweg, of de eerste vuist van Amsterdam ging de lucht in. Het was de vuist van Bram Huijbregts, die de bal ontving van goalgetter Boris Burkhardt en raak pushte: 1-0.

Zaalinternational Max Sweering was vervolgens dichtbij de 2-0. Hij raakte de buitenkant van de paal. Ook de eerste strafcorner van de wedstrijd was voor Amsterdam, maar die werd slecht gestopt en kon niet worden gepusht.

HDM viert feest met de supporters na het winnen van het NK Zaal. Foto: Koen Suyk

Drie goals van Taberima

Daarna kantelde de finale de kant op van HDM. Kort voor rust viel de gelijkmaker toen Taberima zijn eerste van zijn drie doelpunten maakte, door een strafcorner raak te pushen. Meteen na rust zette Wiegert Schut zijn stick tegen een pass van Kieran Dartee, waarmee hij de 1-2 binnentipte.

Vanaf dat moment was het HDM dat via Taberima de wedstrijd naar zich toetrok. Eerst schoot hij van dichtbij de bal heerlijk tegen de touwen: 1-3. Tien minuten voor tijd pushte hij zijn tweede strafcorner raak: 1-4. Amsterdam-speler Burkhardt maakte vervolgens nog wel de 2-4, maar HDM gaf de voorsprong niet meer uit handen. Groot was de vreugde op de tribune, dat voor een aanzienlijk deel was bezet door supporters van HDM. Nadat zij eerder in de middag hun vrouwenteam de finale hadden zien verliezen van Pinoké, sloten zij de dag dus af met een feestje.

Amsterdam-HDM 2-4 (1-1)
3. Bram Huijbregts 1-0
17. Chris Taberima 1-1 (sc)
21. Wiegert Schut 1-2
26. Chris Taberima 1-3
30. Chris Taberima 1-4 (sc)
31. Boris Burkhardt 2-4