Daantje de Kruijff lacht weer nadat ze haar neus brak

Een gebroken neus. Dertien hechtingen. Nog voordat het zaalseizoen goed en wel begonnen was, zat Hurley-speelster en Jong Oranje-international Daantje de Kruijff (20) al bij de spoedeisende hulp.

Zelfs vanaf een afstandje herinnert het gezicht van de arme De Kruijff aan het incident van vorige week zondag. Haar neus is op twee plaatsen gehecht. Onder haar rechteroog pronkt een kleine blauwe plek. ‘Het gaat inmiddels een stuk beter met me. Mijn hoofdpijn is bijna helemaal weg. De zwelling onder mijn oog is ook flink weggetrokken. Eerst was het daar helemaal geel. Het enige waar ik nu eigenlijk nog last van heb, is van mijn neus zelf. Die is op twee plaatsen gebroken. Dat doet nog steeds pijn. Maar voor de rest gaat het eigenlijk goed.’

Hurley – vorig seizoen NK-finalist – trapte ruim een week geleden tijdens het Starttoernooi in Arnhem het zaalseizoen af, toen De Kruijff al snel met domme pech uitviel. Om een schot van een speelster van Den Bosch te kunnen blokken, ging zij vol door haar knieën, waarna de stick van haar tegenstander per ongeluk, maar met volle kracht tegen haar neus werd gezwaaid.

Wat volgde, was een lange dag vol medische behandelingen. Eerst meldde De Kruijff zich in Arnhem bij een huisartsenpost. Daar werd ze doorverwezen naar de spoedeisende hulp. Toen de artsen daar van plan waren haar wond te gaan hechten, sloeg bij De Kruijff de twijfel toe. Liever liet ze de hechtingen aanbrengen door een plastisch chirurg. De Kruijff stapte in de auto en reed naar het Universitair Medisch Centrum in haar woonplaats Amsterdam. Daar werd ze door een plastisch chirurg gehecht. Een KNO-arts onderzocht nog of ze moest worden geopereerd, maar dat bleek niet nodig. Uiteindelijk was ze pas om 19.00 uur thuis, nadat het ongeluk ’s ochtends vroeg al was gebeurd.

Vanaf de tribune ziet Daantje de Kruijff haar club Hurley afgelopen zondag twee keer winnen. Foto: Willem Vernes

Hoewel haar neus op twee plaatsen is gebroken, staat De Kruijff er gelukkig positief in. Als je dan toch een stick tegen je neus krijgt, kan dat maar beter vroeg in het seizoen gebeuren, vindt ze. Nu blijft haar afwezigheid mogelijk beperkt tot alleen de eerste speelronde van afgelopen zondag. Pas een week na Oudejaarsavond gaat de Hoofdklasse verder, waarna de rest van het seizoen er in vier weekenden doorheen wordt gejast.

‘Ze zeggen dat het vier tot zes weken duurt tot de breuk is hersteld. Ik mag het risico nemen om al eerder te gaan hockeyen, als ik me daar goed bij voel. Het liefst ben ik er de volgende speelronde weer bij. Dan heb ik maar één weekend gemist. Wat dat betreft scheelt het dat de competitie pas over drie weken verder gaat.’

Ambities met Hurley

Hoewel De Kruijff nog niet kon spelen, was ze zondag wel aanwezig in de Sporthallen Zuid in Amsterdam, om haar ploeg aan te moedigen. Ze was een soort attractie. Om de haverklap kwam er iemand naar haar toe om te vragen hoe het met haar ging. Vanaf de tribune zag ze Hurley uitstekend aan het zaalseizoen beginnen, met overwinningen op Bloemendaal en Rotterdam.

‘We halen veel plezier uit het zaalhockey. Dat is onze kracht. Het zou daarom mooi zijn als we het net als vorig seizoen ver gaan schoppen. Op het veld hebben we het voor de winterstop uitstekend gedaan, met een vierde plaats. Ik hoop dat we die lijn in de zaal door kunnen zetten.’


Wat vind jij? Praat mee...