Dames Laren heroveren landstitel na zege op Kampong

Laren heeft zich dankzij een afgetekende 4-2 zege op Kampong voor de derde keer in de historie gekroond tot Nederlands kampioen zaalhockey. De ploeg van coach Frank Balvers was scherper en efficiënter dan de verrassende finalist uit Utrecht en nam revanche voor de verloren finale tegen hdm van vorig jaar.

Kampong, dat zich ternauwernood plaatste voor de ontknoping van het NK zaalhockey, kon de stunt van de gewonnen halve finale tegen titelverdediger hdm niet herhalen. De ploeg van coach Michiel van der Struijk was op beslissende momenten niet doortastend genoeg en maakte teveel onnodige fouten.

Illustratief daarvoor waren de strafcorners van de Utrechters: van de vier pogingen mondde er slechts één uit in een schot tussen de palen. Laren deed het wat dat betreft veel beter met twee goals uit drie strafcorners.

Openingsfase in balans

In een gelijkopgaande openingsfase nam Laren snel de leiding via international Elin van Erk, die op rechts in de cirkel perfect werd bediend door Klaartje de Bruijn. Nauwelijks vijf minuten laten stond het alweer gelijk nadat Pam Imhof de Larense defensie openreet met een geweldige loopactie. Zij bood Michelle Simons een niet te missen kans: 1-1.

Elin van Erk is het middelpunt van de feestvreugde bij Laren na haar openingsgoal tegen Kampong. Foto: Koen Suyk.

Hoewel beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd bleven, was Laren met afstand het gevaarlijkst in de cirkel. Lisanne de Lange had de 1-2 op haar stick na knullig balverlies van Carlijn Tukkers, maar faalde in de afwerking. Niet veel later had Mila Muyselaar het vizier wél op scherp staan: ze pushte de 1-2 binnen uit een strafcorner. Laren vergrootte de marge daarna op identieke wijze, maar nu was het Julia Müller die raak schoot: 1-3.

Tussendoor liet ook Kampong zich nadrukkelijk zien in de cirkel van Laren en versierde de ploeg zelfs twee strafcorners. Die werden echter door twee aangeeffouten van de doorgaans zo stabiele Gabrielle Mosch om zeep geholpen.

Spanning ebde weg

De tweede helft was nauwelijks begonnen toen Klaartje de Bruijn optimaal profiteerde van slap verdedigen bij Kampong. Een lange bal van achteruit belandde bijna in slow-motion op de stick van de aanvaller, die gretig de 1-4 maakte. Meer dan een bal tegen de paal van De Lange kon Laren in het verdere verloop van de tweede helft niet produceren.

Dat hoefde ook niet want de spanning ebde langzaam weg uit de wedstrijd. Kampong probeerde het nog wel, maar kwam te weinig dreigend in de cirkel van Laren om de marge te kunnen bedreigen. Alleen Mabel Brands kon in de laatste minuut nog verandering brengen in de score: 2-4.

Renée van Laarhoven aan de bal namens Kampong in de finale tegen Laren. Foto: Koen Suyk.

Bekijk hieronder de finale tussen Kampong en Laren terug.


2 Reacties

  1. phil-chapel

    Proficiat Laren!

  2. llinde

    Laren was ook de grote favoriet. Terechte kampioen speelden het beste hockey. Lijkt overigens wel op het traject van de Nederlandse dames straks in Tokyo. Zijn ook de grote favoriet maar het gaat toch om die ene wedstrijd ( net zoals bij Laren tegen Hurley ) waar ze via shoot-outs de wedstrijd moeten winnen. Er is bij de dames altijd die ene wedstrijd.....


Wat vind jij? Praat mee...