Dames Pinoké winnen eerste zaaltitel ten koste van HDM

De dames van Pinoké hebben de landstitel in de zaal gewonnen. In een goed gevulde Sportcampus Zuiderpark in Den Haag werd HDM in de finale met 2-1 verslagen. Het is voor de Steekneuzen de eerste nationale zaaltitel in de historie.

De Amsterdamse dames treden daarmee in de voetsporen van hun mannelijke collega’s, die vorig seizoen dankzij een overwinning op eveneens HDM werden gekroond tot beste zaalhockeyteam van Nederland. Waar de mannen eerder op de dag in de halve finales sneuvelden, besteeg de ploeg van coach Kiki Collot d’Escury wel de nationale zaaltroon.

De finaledag in Den Haag werd in sneltreinvaart afgewerkt, dus veel tijd om na te genieten van het bereiken van de finale hadden de ploegen niet. Zowel Pinoké als HDM had haar handen vol in de halve finales. De Haagse ploeg stelde een finaleplaats in de laatste seconde veilig tegen SCHC (3-2) en Pinoké maakte zelfs overuren. Een 4-1 voorsprong werd tegen Amsterdam uit handen werd gegeven, waarna de buren uit het Amsterdamse Bos alsnog na shoot-outs op de knieën werden gedwongen.

Feest in het kamp van Pinoké. Foto: Koen Suyk

Terechte finalisten

Ondanks een moeizame halve eindstrijd stonden beide teams terecht in de finale. In de reguliere competitie waren beide als eerste in hun poule geëindigd met slechts een nederlaag. Tussen de balken stonden vijf speelsters (drie bij Pinoké en twee bij HDM), die komende week in het vliegtuig stappen voor het WK Zaal in Zuid-Afrika.

Maxime Kerstholt in duel met Anke Sanders tijdens de finale van het NK Zaal in Den Haag. Foto: Koen Suyk

Pinoké bouwde voor rust een mooie marge op die perspectief bood op de landstitel. Lieke van Wijk pushte een strafcorner prachtig in de bovenhoek voor de openingstreffer. Daarna stond ze ook aan de basis van de 2-0. Haar push uit de strafcorner ging tegen de paal, maar Maxime Kerstholt pikte de rebound op en bediende Lisanne de Lange, die de 2-0 maakte.

HDM komt tot 2-1

Na rust zette HDM aan, maar tot echte uitgespeelde kansen leidde dat niet. Een schot van Eva van ’t Hoog werd makkelijk gekeerd door keepster Kiki Gunneman. De beste kans was voor Lotte Beetsma, het goudhaantje in de halve finales. Haar push uit de corner kwam op de paal.

De tijd tikte weg in het voordeel van Pinoké. HDM-coach Floris Quak haalde vijf minuten voor tijd keepster Joyce Litzouw naar de kant in een alles-of-niets-poging. Die beslissing had twee minuten later al succes. Pien van Nes bediende Beetsma die de aansluitingstreffer aantekende: 1-2.

Aangemoedigd door het publiek ging HDM op zoek naar de gelijkmaker, maar het was te weinig om het ervaren Pinoké, de kern van het team bestaat uit vijf speelsters die in 2019 met Laren in Hamburg Europees kampioen in de zaal werden, van de eerste landstitel af te houden.

Elin van Erk in actie voor Pinoké in de eindstrijd om de landstitel in de zaal tegen HDM. Foto: Koen Suyk

HDM – Pinoké 1-2 (0-2)
Lieke van Wijk 0-1 (sc)
Lisanne de Lange 0-2
Tessa Beetsma 1-2


1 Reactie

  1. astridv

    Speciale vermelding voor captain en keep Kiki Gunneman, die het team enorm door de shootouts heen hielp, en overall een topseizoen heeft. Op naar t wk.


Wat vind jij? Praat mee...