De ontknoping in de Hoofdklasse Zaal: dit is de stand van zaken

De reguliere competitie in de Hoofdklasse zaal zit er bijna op. Aanstaande zaterdag is het vijfde en laatste speelweekend in Den Haag en Almere. Welke teams maken kans op de play-offs? Welke teams doen een stapje terug en wie spelen nacompetitie? Wij zetten de stand van zaken op een rijtje.

We beginnen in de Hoofdklasse Zaal Dames. HDM heeft zich in Poule B al verzekerd van deelname aan de play-offs. Daarnaast is SCHC, dat op de tweede plaats staat, bijna zeker van een plek in de halve finales. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft de Bilthovense formatie vijf punten voorsprong op Rotterdam, de enig overgebleven concurrent.

In de andere poule hebben Den Bosch en Victoria de beste papieren om een plek in de play-offs af te dwingen. Den Bosch gaat aan de leiding met achttien punten uit acht duels. Victoria is tweede met zeventien uit acht. Ook Pinoké is nog kansrijk voor deelname aan de play-offs. De titelverdediger heeft echter vier punten achterstand op Victoria en vijf op Den Bosch.

Onderaan deze poule hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd van Ring Pass Delft. De hekkensluiter heeft vier punten achterstand op Amsterdam, dat op een vijfde plaats staat. Deze ploegen spelen zaterdag hun eerste wedstrijd tegen elkaar. Ook bij een eventuele winst op de directe concurrent heeft Ring Pass Delft de kansen om rechtstreekse degradatie te voorkomen dan nog niet in eigen hand.

Bram Cornelisse (Almere) in duel met Gijs Campbell (Den Bosch) tijdens de Hoofdklasse Zaal. Foto: Willem Vernes

In Poule B staat Oranje-Rood op de drempel van degradatie. Na acht duels staat de Eindhovense ploeg op een schamel puntje. De achterstand op Hurley, de nummer vijf, bedraagt zes punten. Het doelsaldo van Oranje-Rood is echter beter dan dat van Hurley: -9 tegen -12.

Heren

Bij de heren is Den Bosch al zeker van de play-offs. In deze poule staat Laren op een tweede plaats. De Gooise ploeg heeft dertien punten en twee punten voorsprong op Almere. Ook Amsterdam en Voordaan maken nog een kans op het bereiken van de halve finales van het NK Zaal. De achterstand van Amsterdam op Laren bedraagt vier punten en Voordaan heeft vijf punten minder dan de Gooise ploeg.

Het doek lijkt te gaan vallen voor Oranje-Rood. De Eindhovense ploeg heeft vier punten in totaal. Het gat naar nummer vijf Voordaan bedraagt vier punten. In de andere poule heeft Cartouche het ontlopen van rechtstreekse degradatie niet in eigen hand. De achterstand op nummer vijf Schaerweijde is drie punten en zes naar HGC, dat vierde staat.

Nacompetitie

De nummers vijf van elke poule spelen de volgende dag, op zondag 28 januari, nacompetitie. Bij de heren zijn in ieder geval Tilburg, Gooische, Leiden, Bloemendaal, Wageningen en SCHC verzekerd van deelname aan de nacompetitie. Bij de dames bestaat het deelnemersveld uit Laren, HGC, Were Di, Bloemendaal, Nijmegen en Leonidas.

Boris Burkhardt voor Amsterdam in actie tegen Oranje-Rood in de Hoofdklasse Zaal. Foto: Willem Vernes

Reglementen

Voor iedere poule geldt:

  • De nummers één en twee van elke poule plaatsen zich voor de halve finales.
  • De nummers drie en vier spelen ook volgend seizoen in de Hoofdklasse.
  • De nummer vijf speelt nacompetitie voor een langer verblijf in de Hoofdklasse.
  • De nummer zes degradeert naar de Topklasse van het betreffende district.

Indien twee of meer ploegen met een gelijk aantal punten eindigen, wordt de ranglijst als volgt vastgesteld:

  • Hoogst aantal gewonnen wedstrijden
  • Doelsaldo
  • Doelpunten voor
  • Onderling resultaat

Bekijk het programma en de stand bij de dames
Bekijk het programma en de stand bij de heren

Gabrielle Mosch aan de bal voor Amsterdam tegen Ring Pass Delft in de Hoofdklasse Zaal. Foto: Bart Scheulderman


Wat vind jij? Praat mee...