De bijzondere strijd tussen de Jong Oranje Dames en de zaalgoeroes

Vier weken voor het EK in Praag en zeven weken voor het WK in Berlijn bevinden de speelsters van de Oranje Dames Zaal zich in een bijzondere concurrentiestrijd. Daarbij valt het moeilijk in te schatten voor wie bondscoach Marieke Dijkstra kiest.

Voor een ervaren en sterke zaalspeelster als de 28-jarige Donja Zwinkels (Oranje-Rood) – tweevoudig Europees kampioen – moet het even slikken zijn dat uitgerekend in dit prachtige zaaljaar met zowel een WK als een EK het selectiebeleid van de Oranje Dames Zaal een nieuw tintje heeft.

De stap van Jong Oranje naar Oranje vergemakkelijken

Nog meer dan de afgelopen seizoenen zet de KNHB de nationale zaalselectie in om de stap op het veld voor speelsters van Jong Oranje naar het grote Oranje te vergemakkelijken. Een talent als Marijn Veen zou die weg bijvoorbeeld kunnen bewandelen. De weg die internationals Laurien Leurink en Frédérique Matla al eerder succesvol aflegden.

‘Het zou kunnen dat sommige speelsters óf het EK óf het WK spelen. Maar het liefst speel ik ze natuurlijk allebei’, zegt liefhebster Donja Zwinkels, bij wie haar ogen altijd beginnen te twinkelen wanneer ze over zaalhockey praat.

‘Een EK en een WK in één jaar, dat is toch geweldig?’

Zwinkels: ‘Een EK en een WK in één jaar, dat is toch geweldig? Als je die toernooien wilt winnen, heb je niet alleen talent, maar ook ervaring nodig. Dat je in Jong Oranje speelt, betekent niet automatisch dat je kunt zaalhockeyen. Je kunt wel zeggen dat de jonkies ervaring op moeten doen, maar er zijn ook oudjes nodig van wie ze kunnen leren. De oudjes weten hoe het werkt en hoe je met de spanning omgaat.’

Van de zeventien speelsters in de huidige trainingsgroep vallen binnenkort vijf speelsters af. Als aanvalster heeft Zwinkels concurrentie van onder meer de getalenteerde Félice Albers en Noor de Baat (beiden van Amsterdam), maar het is dus nog maar de vraag of dat inderdaad haar concurrenten zijn. Misschien zijn het juist de ervaren Pien van Nes (28), Mila Muyselaar (25) en Lieke van Wijk (24) die een bedreiging voor Zwinkels vormen.

‘Wanneer een ervaren speelster duidelijk een meerwaarde voor het team heeft, selecteer ik haar absoluut. Laat daar geen misverstand over bestaan’, zegt Dijkstra hierover. ‘Pas wanneer twee speelsters een vergelijkbaar niveau hebben, behoort het zeker tot de mogelijkheden dat ik de potentie de doorslag laat geven.’

Donja Zwinkels staat met zes doelpunten gedeeld vierde op de topscorerslijst. Foto: Jacob Gunter

Voor de Oranje Dames Zaal is zaalhockey bijna een fulltime baan

Sinds 7 december zijn de Oranje Dames Zaal met elkaar aan het trainen. Dat doen ze elke maandag, dinsdag en donderdag met telkens een dubbeltraining. Het is voor hen dus meteen een serieuze zaak en bijna een fulltime baan, zeker omdat ze ook nog met hun club meetrainen. Vaak moeten ze iets regelen met hun studie of hun werk en de klap kan dus hard aankomen wanneer ze van de bondscoach te horen krijgen dat ze niet worden geselecteerd.

Eerder deze week bracht Dijkstra dat slechte nieuws aan drie speelsters. Elsie Nix (Kampong), Anna de Geus (Almere) en ook Carmel Bosch (Hurley), de revelatie van vorig seizoen, komen niet meer in aanmerking voor het EK en het WK.

‘Vorig jaar speelde ik bij Kampong en heb ik een goed jaar gedraaid. Ik ben tweede geworden op de topscorerslijst en zat in de trainingsgroep van Oranje, maar toen speelden we helaas geen toernooi’, vertelt de 18-jarige Carmel Bosch.

‘Daarom was het een flinke teleurstelling toen ik deze week te horen kreeg dat ik helaas ben afgevallen. Marieke heeft me verteld aan welke punten ik moet werken en daarmee ga ik aan de slag. Het is leuk dat het zaalteam nu vooral voor jonge speelsters is bedoeld, maar ik vind zaalhockey ook gewoon hartstikke leuk om te doen. Volgend jaar ga ik er weer voor.’

Carmel Bosch benutte zaterdag in de gewonnen wedstrijd tegen Nijmegen (8-4) twee strafcorners. Foto: Jacob Gunter

‘In deze paar weken heb ik nu al zoveel geleerd’

Voor Imme van der Hoek van Den Bosch is het de eerste keer dat zij tot de trainingsgroep van de Oranje Dames Zaal hoort. Ze heeft in haar loopbaan nog maar een handjevol wedstrijden in de Hoofdklasse Zaal gespeeld, maar heeft toch maar mooi het EK en het WK in het vizier. Toen Dijkstra tijdens een training van Jong Oranje de speelsters uitnodigde voor de groep van Oranje Dames Zaal, antwoordde ze volmondig ja.

‘Ik heb eerst met Lieke Hulsen, Ireen van den Assem en Frédérique Matla overlegd. Zij hebben veel ervaring in de zaal en zeiden dat ik het moest doen. Volgens hen zou ik er veel van leren. Daarvan kan ik nu zeggen dat het inderdaad klopt, want ik moet eerlijk toegeven dat het voor mij in het begin behoorlijk aanpoten was.’

‘Het is intensief. Maar in deze paar weken heb ik nu al zoveel geleerd. Daarvan heb ik straks op het veld alleen maar profijt’, zegt de 20-jarige Van der Hoek, die als speelster van Jong Oranje samen met onder meer Yibbi Jansen en Famke Richardson voorafgaand aan de Hockey World League in Nieuw-Zeeland al eens met het grote Oranje mee trainde.

Imme van der Hoek viert een doelpunt met haar teamgenoten van Den Bosch. Foto: Jacob Gunter

Voor Donja Zwinkels is in ieder geval – ongeacht of ze de selectie haalt of niet – een mooie rol weggelegd, vindt ze zelf. ‘Die jonge meiden hebben nog niet veel ervaring. Ik vind het tof om te zien hoeveel zij nu al zijn gegroeid. We zijn ermee bezig om met die jonkies een bepaalde basis te halen. Dat het een schaakwedstrijd wordt in plaats van een renwedstrijd. Daarin ligt voor mij als oudere een belangrijke rol.’


Wat vind jij? Praat mee...