Debuut USHC in HK: in laatste minuut van 1-3 terug naar 3-3

Nog een minuut op de klok. Studentenvereniging USHC, debutant in de Hoofdklasse Zaal, staat met 3-1 achter tegen zaalhockeygrootheid Rotterdam. Een uitgemaakte zaak, denkt het publiek. Maar dan krijgt aanvoerder Rico Doran het op zijn heupen.

Rond de middenlijn onderschept hij een breedtepass. Hij versnelt, sprint in z’n eentje op het doel van Rotterdam af en pusht de bal via de handschoen van de keeper in de korte hoek. Hij balt zijn rechtervuist. Gooit zijn arm in de lucht. De dertig, veertig meegereisde supporters op de banken springen vrijwel allemaal omhoog. ‘3-2 tegen Rotterdam…’, zegt een van hen. ‘Niet slecht voor een eerste wedstrijd.’

Rotterdam slaat af. Speelt de bal breed, naar de linkerflank. Daar staat Jeroen Hertzberger. Hij neemt de bal aan, kruipt de hoek in, pielt vakkundig om tijd te rekken. Nog maar elf seconden op de klok. De overwinning lijkt binnen.

De bespreking van USHC in de rust, wanneer het 2-1 achter staat. Foto: Koen Suyk

Maar dan verovert USHC de bal. Countert naar de andere kant van het veld. Bij de balk op de linkerflank belandt de bal opnieuw bij goudhaantje Doran. Die trekt naar binnen, versnelt, ziet in de drukte een gat om te schieten en pusht de bal over de grond. Raak: 3-3.

De meegereisde supporters ontploffen. ‘Ik draaide me om en zag dat we nog drie seconden hadden. Toen kon ik door blijven juichen’, zegt Doran even later.

Prachtige prestatie

Het is een prachtige prestatie voor USHC, de ploeg die op het veld sinds dit seizoen in de Overgangsklasse uitkomt en afgelopen jaar promoveerde naar de Hoofdklasse Zaal. Even hing in hun eerste wedstrijd een afstraffing in de lucht. Zeker toen Rotterdam al na 1 minuut en 47 seconden via Maurits Hertzberger een strafcorner raak schoot.

Maar al snel knokte USHC zich terug. De ploeg uit Utrecht kwam er een paar keer gevaarlijk uit en de 1-1 uit een strafcorner – hun eerste doelpunt in de Hoofdklasse – was niet eens onverdiend.

‘Dit was een fantastisch begin’

‘Wat een geweldige pot was dit. Dat je als debutant een puntje pakt tegen Rotterdam, niet de minste, dat is fantastisch’, zegt Doran. ‘We begonnen zenuwachtig. Kregen meteen al een goal om onze oren. Maar nadat wij de 1-1 maakten, ging het stukken beter. Wij deden niet voor hen onder. Zo zie je maar: als wij onze taak uitvoeren, kunnen wij het elke tegenstander moeilijk maken. Of we uiteindelijk degraderen of niet: we gaan hier gewoon genieten. Dit was alvast een fantastisch begin.’

Helaas voor USHC konden de studenten hun knappe prestatie niet meteen een vervolg geven. In de tweede poulewedstrijd van de dag in de Sporthallen Zuid in Amsterdam was Den Bosch met 4-8 te sterk.

Wedstrijd stilgelegd

Overigens werd het duel tegen Rotterdam een minuut of vijf stilgelegd omdat bij een strafcorner van Rotterdam de USHC’er Floris Verkuil de bal lelijk tegen de zijkant van zijn gezicht kreeg (hij droeg wel een masker). Kermend van de pijn stortte hij naar de vloer, grijpend naar zijn hoofd. Na enkele minuten krabbelde hij onder applaus van het publiek overeind, waarna hij ijs op zijn gezicht hield, zijn jas aantrok en zich onder begeleiding van een supporter naar de uitgang van de zaal begaf.


Wat vind jij? Praat mee...