Den Bosch bluft zich in de zaal tot landskampioen

In het Topsportcentrum Rotterdam zijn de dames van Den Bosch zaterdagmiddag landskampioen geworden. Na een spannende finale, waarin het er lang op leek dat Hurley aan het langste eind zou trekken, wist de ploeg van Marieke Dijkstra in zes minuten tijd een 2-0 achterstand om te buigen naar een 2-3 winst.

Met voor het eerst publiek in de zaal zat de stemming er al tijdens het inspelen goed in. Met zaalinternationals Lieke van Wijk en Laura van Heugten in de achterhoede, die beiden vrijwel de gehele wedstrijd speelden, nam na het eerste fluitsignaal vooral Hurley het initiatief. Toch was het Den Bosch dat de eerste kans op doel kreeg na een aanval over links. Deze inzet werd evenwel gestopt door Hurley-keepster Wendela van Dedem.

Hurley krijgt kans op kans

Vervolgens kreeg de ploeg uit Amsterdam kans op kans. Spits Romée Corver deed van dichtbij meerdere doelpogingen, maar steeds zonder succes. Voor haar bleek niet drie, maar vier keer scheepsrecht. Vlak nadat Den Bosch-keepster Ingeborg Dijkstra een kans pareerde, kwam Corver opnieuw in scoringspositie. Ditmaal benutte ze de mogelijkheid wél: vanaf kop cirkel kon Romée Corver vrij binnen pushen, tot grote vreugde van de spits (1-0).

Romée Corver springt een gat in de lucht na haar openingstreffer voor Hurley. Foto: Willem Vernes

Even later was het opnieuw Corver die de voorsprong voor Hurley misschien wel had moeten verdubbelen. Een splijtpass van Lieke van Wijk van linksachter leek voor het intikken, maar ditmaal was Corver niet trefzeker. Den Bosch drong ondertussen wel aan, maar echt gevaarlijke kansen creëren, lukte de Brabantse ploeg niet.

‘Blijf geduldig, blijf zuinig’

Na rust was de eerste kans opnieuw voor Corver. Daarna was het Den Bosch dat steeds meer druk op de verdediging van Hurley zette. ‘Blijf geduldig, blijf zuinig met de ballen’, riep Hurley-coach Joep van der Coelen zijn speelsters toe.

Pas twaalf minuten voor tijd was het Yasmin Geerlings die voor Hurley de eerste strafcorner van de wedstrijd versierde. Lieke van Wijk maakte dit buitenkansje genadeloos af met een krachtige sleep in de rechterkruising (2-0). Den Bosch moest komen, maar grote kansen bleven uit, ook toen Laura van Heugten tien minuten voor tijd naar de kant moest met een groene kaart.

Lieke van Wijk juicht na haar binnengesleepte corner. Foto: Willem Vernes

De zes minuten van Den Bosch

Naarmate de wedstrijd vorderde, schreeuwde Den Bosch-coach Marieke Dijkstra steeds meer haar longen uit haar lijf. ‘Nog zes minuten, het kan nog makkelijk.’ Terwijl er meer gaten vielen, kregen beide ploegen over en weer meer kansen. En toen ineens was het raak voor Den Bosch. Noor Omrani schoof de bal van dichtbij binnen (2-1). Toen leek Den Bosch los en de verdediging van Hurley gebroken. Nog geen twee minuten na de goal van Omrani pushte Teuntje de Wit de bal van links feilloos op de plank (2-2). En om het allemaal nog dramatischer te maken voor Hurley kreeg Den Bosch-aanvoerder Maartje Krekelaar de bal bijna vanaf de achterlijn achter het doel van Van Dedem, opnieuw vanaf links (2-3). Een onverwachte comeback van Den Bosch.

Maartje Krekelaar is uitzinnig van vreugde nadat ze Den Bosch op 2-3 heeft gebracht. Foto: Willem Vernes

Den Bosch ontplofte. Er was nog anderhalve minuut te spelen. Hurley haalde Van Dedem eruit en deed een ultieme aanvalspoging. Een echte kans leverde dit niet op. Dus waren er na het laatste fluitsignaal tranen bij Hurley en deed Den Bosch wat het al zo vaak op het veld heeft gedaan: springen en juichen.

Den Bosch-verdediger Rosa Fernig kon na afloop haar geluk niet op. ‘We zijn er open ingegaan vandaag. We weten hoe je een belangrijke wedstrijd moet spelen, maar Hurley speelt veel meer met patronen in de zaal dan wij. Met een 0-2 achterstand zes minuten voor tijd hebben we er een beetje bluf in gegooid door er met volle bak uit proberen te komen en dan te hopen dat we het goed doen. Heel leuk dat dat gelukt is.’

Hurley – Den Bosch 2-3
11. Romée Corver 1-0
29. Lieke van Wijk (sc) 2-0
36. Noor Omrani 2-1
37. Teuntje de Wit 2-2
38. Maartje Krekelaar 2-3

Den Bosch is landskampioen in de zaal. Foto: Willem Vernes