Den Bosch zonder internationals naar finale ten koste van Pinoké

Zonder Frédérique Matla, Josine Koning, Joosje Burg en Sanne Koolen heeft Den Bosch zich geplaatst voor de finale van het Nederlands Kampioenschap. De ploeg van Marieke Dijkstra deed dat door Pinoké in de halve finale met 0-1 te verslaan. Den Bosch neemt het in de finale (zaterdag 29 januari) op tegen Hurley, dat eerder vandaag HDM na shoot-outs versloeg.

Het wondertje van Den Bosch duurt nog even voort. Dat wondertje is natuurlijk grotendeels te danken aan Dijkstra, die zaalhockey in Den Bosch weer op de agenda gezet heeft. Het was geen bijzaak meer. Haar liefde voor het Hallenhockey bracht ze over op haar selectie. Met een finaleplek als resultaat.

In het sportcomplex Zuiderpark duurde het even voordat de halve finale echt loskwam. Beide ploegen mochten in het eerste deel twee keer aanleggen voor een strafcorner, maar beide keren kwam de keeper als winnaar uit de strijd. Pas toen Den Bosch-captain Pleun van der Plas een keer alleen op Pinoké-goalie keeper Kiki Gunneman af ging, was het wel raak. Met een bekeken lobje zette zij de 0-1 op het scorebord. 

Tranen bij Frances Westenberg. Foto: Willem Vernes

De gemiste strafbal

Die treffer was nodig. Teuntje de Wit en Noor Omrani kregen voor de Brabanders voldoende kansen, maar zij vergaten het hoofd koel te houden. De grootste kans was echter voor Frances Westenberg, een kwartier voor tijd. Zij mocht aanleggen voor een strafbal, nadat haar corner op het lichaam van een Bossche speelster terecht kwam. Maar Westenberg kwam niet als winnaar uit de strijd.

‘Ik had een plan’, blikt Westenberg direct na afloop terug op het moment van de wedstrijd. ‘Rechts. Als ‘ie een millimeter hoger was geweest, had ‘ie gezeten. Kan natuurlijk gebeuren, maar het is heel stom. Ik voel me er persoonlijk schuldig voor.’

De hoofdrol in dat duel was weggelegd voor Ingeborg Dijkstra, die de bal uit haar linker onderhoek plukte. Dat was voor de Steekneuzen de kans op de gelijkmaker. Sterker nog, de grootste kans van de wedstrijd. Zelfs groter dan de Bossche kansen. Grotere kansen kreeg de ploeg van Pinoké-coach Daan Sabel niet, ook niet toen zes minuten voor tijd de keeper ingeruild werd voor een extra veldspeler.

Frances Westenberg. Foto: Willem Vernes

 

Westenberg mocht in het overtal nog een corner pushen, maar weer kwam Dijkstra als winnaar uit de strijd. Zelfs een uitspeelcorner, was zonder succes. Zo werd de magere 0-1 ook de eindstand.

Pinoké wil nog veel meer finales spelen

‘Ik heb nog nooit een zaalwedstrijd gespeeld die in deze stand eindigde’, gaat Westenberg verder. ‘Normaal gesproken, ook zonder keeper, komen er altijd goals. Rrrrr… het lukte gewoon niet. De bal wilde er niet in’, klinkt ze grommend. Maar de teleurstelling en tranen maken al gauw plaats voor trots. ‘Als je zaalhockey serieus neemt, zie je waar je kan komen. Dit is mijn zevende seizoen bij Pinoké, als ukkie speelde ik in de Topklasse. Met alleen maar eerste- en tweedejaars senioren. De rest deed nou eenmaal geen zaalhockey. Nu ben ik hier nog steeds en speel ik de halve finales van het landskampioenschap. Het was mooi. Bijzonder.’

De trots overheerst. ‘We spelen voor het eerst – zowel op het veld als in de zaal – een halve finale. Dat is nieuw voor ons. Het feit dat we hier überhaupt staan, is fantastisch. Een ding is zeker: het is de bedoeling om meer finales te gaan spelen.’

Scoreverloop:
19. Pleun van der Plas 0-1


2 Reacties

  1. tom-kool

    Wat een vreemde titel. Het feit dat je veld international bent wil nog niet zeggen dat je ook een goede Zaalhockey speelster bent.

    1. voskoen@hotmail.com

      ?


Wat vind jij? Praat mee...