Dinsdag 25 januari is D-day voor zaalhockeycompetitie

Volgende week dinsdag 25 januari is het D-day voor de zaalhockeycompetitie. Die avond staat de volgende coronapersconferentie op het programma. Als het kabinet dan aankondigt dat er nog geen competitiewedstrijden mogen worden gespeeld, dan zet de KNHB een streep door de rest van het programma. Ook de midwintercompetitie wordt dan per direct beëindigd.

Komen er wel versoepeling voor de sport, die het spelen van competitiewedstrijden vanaf volgend weekend mogelijk maken, dan hervat de hockeybond het zaalprogramma per 29 januari met de duels die dan staan gepland. Dat maakte KNHB zojuist bekend.

De bond stelt dat het ontzettend belangrijk is om het spelen van wedstrijden tegen andere verenigingen weer mogelijk te maken zodra dat kan. ‘Dit doet recht aan de wens van al die hockeyers die graag weer willen hockeyen. Die prikkel van ‘echte’ wedstrijden is ook voor veel hockeyers enorm belangrijk. Het is heerlijk dat we weer kunnen trainen, maar het spelen van wedstrijden is voor competitiespelers een grote stimulans om voor te trainen’, stelt de KNHB op haar site.

Vier zaalweekenden, acht speeldagen

Voor de lockdown in december is volgens de bond 25 procent van de zaalcompetitiewedstrijden gespeeld. Als er per 29 januari weer competitie mag worden gespeeld, staat nog meer dan 40 procent van de totale zaalcompetitie in Nederland gepland. Het gaat om de weekenden 29 en 30 januari, 5 en 6 februari, 12 en 13 februari en 19 en 20 februari. In totaal betreft het in vier weekenden 24.000 wedstrijden. Worden die duels nog afgewerkt, dan kan ruim 65 procent van de gehele zaalcompetitie worden afgewerkt.

Foto: Bart Scheulderman

De hockeybond maakte al eerder bekend dat die wedstrijden geen gevolgen meer hebben voor de stand; behalve in de Hoofdklasse Zaal Dames en Heren, zijn er naar aanleiding van deze zaalcompetities geen kampioenen en degradanten.

Competitie Zuid-Nederland in gevaar

Of bij een eventuele hervatting ook in district Zuid-Nederland zaalhockeycompetitie kan worden gespeeld, is nog niet helemaal zeker. Diverse verenigingen hebben bij de KNHB aangegeven dat ze twijfelen over een vervolgdeelname aan de districtzaalcompetities.

In Zuid-Nederland was de spoeling qua teams al dunner. Net voor aanvang van het zaalseizoen trokken  zeven verenigingen uit Zuid-Limburg en Zeeuws Vlaanderen zich wegens coronaproblemen in hun regio terug. Dit leidde tot een incomplete start van het zaalseizoen. Als de clubs die nu twijfelen zich ook terugtrekken, komt de competitie in heel district Zuid-Nederland in gevaar.

De KNHB heeft contact met deze verenigingen en komt zo snel mogelijk met meer duidelijkheid met betrekking tot dit district, meldt de bond.


3 Reacties

  1. solo

    Laten we ons gewoon weer richten op het veld en blij zijn dat iedereen weer mag trainen. Jong en oud. Klaar stomen voor de veldcompetitie. In een paar weken de zaalcompetitie proberen af te maken met halve teams door corona is niet te doen. Tevens gaat de zaal dan de voorbereiding van het veld in de weg zitten. En de krokus/carnavals vakantie zullen ook veel teams niet compleet zijn.

  2. davidaltes

    Er valt inderdaad veel te zeggen voor het stoppen van de zaalcompetitie, omdat in feite nergens meer voor gespeeld kan worden, niet erg motiverend. Aan de andere kant hebben inmiddels veel clubs een blaashal, waarin behoorlijk is geïnvesteerd. Voor deze clubs is het hervatten van de zaalcompetitie denk ik wel relevant.

  3. lenny-baker

    Wat zou ik blij zijn als we weer de zaalcompetitie zouden mogen hervatten. Lekker in de zaal tegen andere clubs. Altijd beter dan onderling in de zaal, onderling op het veld of oefenpotjes tegen andere clubs op het veld. Die zaalcompetitiepotjes gaan nog een beetje ergens om.


Wat vind jij? Praat mee...