EC Zaal (D): Laren pakt Europese titel en schrijft historie

De dames van Laren hebben zondagmiddag in Hamburg geschiedenis geschreven door als tweede Nederlandse ploeg ooit de Europese zaaltitel voor clubteams in de wacht te slepen. Laren won in de finale van de Europa Cup Zaal van het Russische Dinamo Elektrostal met 3-1, dankzij een hattrick van Maxime Kerstholt. De aanvalster kroonde zich met negen treffers tot topscorer van het toernooi.

Al vroeg in de finale nam het dit toernooi ijzersterke Elektrostal, met de weergaloze topscorer Svetlana Eroshina binnen de gelederen, de leiding dankzij een rake strafcorner in de vierde minuut van Varvara Makeeva. Laren toonde zich onverschrokken en nam hierna het initiatief in handen. Via Maxime Kerstholt werd een 0-1 achterstand nog voor rust omgebogen in een knappe 2-1 voorsprong.

Lieke van Wijk met goalie Karlijn Adank na het winnen van de Europa Cup. Foto: Koen Suyk/Worldsportpics

Nadat ze op maat werd bediend door Lieke van Wijk schoof Kerstholt in de dertiende minuut op bekeken wijze de gelijkmaker langs de Russische doelvrouw. De bal schoot laag in de lange hoek tegen het net. Vier minuten later soleerde Kerstholt zich op indrukwekkende wijze langs twee Russische verdedigers en passeerde ze opnieuw met veel klasse Victoriia Aleksandrina. In het vervolg van de eerste helft was Elektrostal een paar keer, waaronder via een strafcorner, erg gevaarlijk. Maar keepster Karlijn Adank hield haar doel tot aan de rust schoon.

Hattrick Kerstholt

In de tweede helft toonde Maxime Kerstholt opnieuw haar topvorm en scoorde ze met nog zeven minuten op de klok ook de 3-1. Hierna besloot de Russische coach Svetlana Ivanova haar keepster van het veld te halen en te vervangen voor een extra veldspeelster. Laren kon een Russische aanvalsstorm verwachten, maar bleef uitstekend overeind en was zelfs in de counter via Lisanne de Lange dichtbij de 4-1.

Topscorer Maxime Kerstholt middelpunt van het feest bij Laren tijdens de Eurohockey Indoor Club Cup 2019 Women. Foto: Koen Suyk/Worldsportpics

In de slotminuten probeerde Elektrostal nog de aansluitingstreffer te forceren, maar de Larense defensie bleek vandaag oppermachtig en de zege kwam geen moment meer in gevaar. Met de winst in de finale van de Europa Cup Zaal is Laren, na Den Bosch in 2013, de tweede Nederlandse damesploeg in de historie die zich kroont tot Europees zaalkampioen.

Laren – Dinamo Elektrostal 2-1 (2-1)

‘4 Varvara Makeeva  0-1 (sc)
’13 Maxime Kerstholt  1-1
’17 Maxime Kerstholt  2-1
’33 Maxime Kerstholt 3-1

Brons voor Alster

Net als bij de Europa Cup Zaal voor mannen in Wenen, ging het brons ook bij de dames naar Hamburg. De Hamburgse vrouwen van Der Club an der Alster wonnen voor eigen publiek in hun eigen hal met grote overtuiging de strijd om plek drie. Al bij rust hadden de Duitsers een riante 6-0 voorsprong op Club Campo de Madrid te pakken. Uiteindelijk bleef het scorebord hangen bij 7-0.

Degradatie

Eindstand degradatiepoule – Poule C
Waar op de slotdag natuurlijk om de medailles wordt gestreden, strijden er ook altijd teams in de degradatiepoule voor handhaving in de A-divisie. Uiteindelijk kwamen MSC Sumchanka uit Oekraïnië en GHC Ritm Grodna uit Wit-Rusland als winnaars uit de bus en degradeerden het Zwitserse Rottweis Wettingen en de Belgische Waterloo Ducks.

Pos. Club Gespeeld Punten Voor Tegen
1 MSC Sumchanka (Oek) 3 12 8 6
2 GHC Ritm Grodno (WRu) 3 11 8 7
3 HC Rotweiss Wettingen* (Zwi) 3 8 8 8
4 Waterloo Ducks HC* (Bel) 3 3 7 10

* Gedegradeert naar B-divisie Europa Cup Zaal


10 Reacties

 1. robvisser

  Wow, fantastisch. 👍

 2. Charly Staal

  Super knappe prestatie Laren 👍🏻. Gefeliciteerd

 3. asjemenou

  Alsjemenou ! Super, gefeliciteerd🥂

 4. Leon

  Geweldige prestatie! Klasse!

 5. rudi wortmann

  prima prestatie van Laren, Hulde! Het valt me tevens op dat de oost Europese ploegen het prima doen op beide NK’s. Is het misschien tijd om op de winter OS juist de zaalsporten toe te laten?

 6. phil-chapel

  Van harte gefeliciteerd Laren D1 met deze Glansprestatie!🔥⭐️ Philippe Chapel

 7. goud

  Opvallend en heel knap!

 8. lexi-b

  Voor de start van dit seizoen stond er een aardig stuk over de nieuwe Larense selectie op hockey.nl Mooi om te zien dat de keuzes zo goed hebben uitgepakt. Klasse van de speelsters en de staf. Gefeliciteerd!

 9. vostammer

  Wat een geluk dat Maxime niet aan die farce van de Pro Liga mee hoefde te doen maar Laren kampioen kon maken.

 10. conegut

  Proficiat Laren. Knappe prestatie. Een sterke selectie op de been gebracht en gehouden, beloond door jullie passie.


Wat vind jij? Praat mee...