EC Zaal (H): Amsterdam degradeert naar B-divisie Europa Cup

Waar het Zweedse Partille zich zondag kroonde tot de nieuwe Europese kampioen, degradeerden de mannen van Amsterdam uit de A-divisie van het Europese zaalhockey voor clubteams. Dit na een 6-7 nederlaag in de degradatiepoule tegen het Wit-Russische Minsk en het feit dat hierna Racing Club de Bruxelles in het duel met Rottweis Wettingen in de slotseconden een gelijkspel (2-2) uit het vuur wist te slepen. De degradatie betekent voor Nederland dat komend seizoen de huidig landskampioen SCHC uit zal komen in de B-divisie van de Europa Cup.

In Wenen leken de Amsterdammers in de wedstrijd tegen Minsk zich in eerste instantie eigenhandig naar handhaving op het hoogste niveau te hockeyen. Al binnen drie minuten zette routinier Robert Tigges de ploeg van coach Joost Bitterling met een veldgoal en een strafcorner op een 2-0 voorsprong, maar nog voor rust trok Minsk de stand gelijk. Ook in het tweede bedrijf was het Tigges die zijn ploeg aan de hand nam en was Amsterdam continu de leidende partij. Maar de vier goals van Tigges’ stick en de twee goals van spits Boris Burkhardt bleken niet genoeg.

Slotseconden

In de hectische slotminuut waarin Amsterdam nog dankzij een rake strafcorner van Tigges een 6-5 voorsprong had genomen, toonde Minsk zich veerkrachtig. Met treffers van Hancharou en Mikheichyk pakten zij in de slotseconden voor het eerst de leiding in de wedstrijd en verzekerden zij zich van de overwinning en handhaving op het hoogste niveau. ‘Bij 6-6 maken wij een fout, wat leidt tot onnodig balverlies en counteren zij ineens naar die 6-7. Dat was misschien wel exemplarisch voor ons seizoen. We hebben hard geknokt, gevochten voor elke meter, maar waren soms net niet scherp in de details’, aldus Amsterdam-coach Joost Bitterling na afloop van de wedstrijd.

In de wachtkamer

Amsterdam moest na de nederlaag de wachtkamer in, omdat zij afhankelijk waren van de uitslag van Racing Club de Bruxelles – Rottweis Wettingen. Alleen bij winst van het Zwitserse Wettingen was Amsterdam verzekerd van handhaving in de A-divisie. En ook deze wedstrijd leek zich lange tijd in het voordeel van de Amsterdammers te ontwikkelen. Wettingen nam tot twee keer toe de leiding, maar in de allerlaatste minuut scoorde Guillermo Garcia voor de Belgen de 2-2. Bitterling: ‘Wettingen moest zelf met 3-1 winnen om boven de Belgen te eindigen, dus zij gingen de laatste minuten zonder keeper, maar met een extra speler, spelen. Dan kan het zijn dat die Belgen op de counter toch de gelijkmaker maken. Dat deden ze, helaas. Maar we hadden het zelf al niet meer in de hand.’

Hierdoor verzekerden de Belgen zich van nog een jaar spelen in de A-divisie, met als gevolg dat zowel Amsterdam als Wettingen definitief degradeerden naar de B-divisie. Dit betekent dat SCHC, de huidig Nederlands kampioen bij de mannen, komend jaar veroordeeld is om als Nederlandse ‘afgezant’ te strijden voor promotie naar het hoogste niveau. In 2013 degradeerde Amsterdam ook al eens naar de B-poule, waarna het in 2016 weer promotie naar het hoogste niveau afdwong.

Maandagmorgen vliegt de selectie van Amsterdam terug naar Nederland. ‘Hiermee is het zaalseizoen ten einde voor ons. Natuurlijk is het resultaat balen, maar ik ben blij met de werklust die ik heb gezien. We waren nergens kansloos, het viel allemaal net niet onze kant op. Waar dat vorig seizoen eigenlijk net wel zo was. Ook dit is zaalhockey. Dit seizoen hebben we zowel op trainingen als in wedstrijden heel veel geleerd en dat moeten we meenemen naar volgend seizoen’, besluit Bitterling.

Amsterdam – HC Minsk 6-7 (2-2)

‘1 Robert Tigges 1-0
‘3 Robert Tigges  2-0 (sc)
‘8 Ivan Lutsevich  2-1
’18 Yauheni Mikheichyk  2-2 (sc)
’23 Robert Tigges  3-2
’24 Boris Burkhardt  4-2
’26 Ivan Lutsevich  4-3
’28 Boris Burkhardt  5-3
’33 Yauheni Mikheichyk 5-4 (sc)
’34 Ivan Lutsevich 5-5
’40 Robert Tigges 6-5 (sc)
’40 Aliaksander Hancharou 6-6
’40 Yauheni Mikheichyk 6-7

Racing Club de Bruxelles-HC Rottweis Wettingen 2-2 (1-2)

’14 Manuel Keller  0-1
’15 Tom Boon  1-1 (sc)
’20 Jonas Winkler 1-2 (sc)
’40 Guillermo Garcia  2-2

Eindstand Degradatiepoule – Poule C

Pos. Club Gespeeld Punten Voor Tegen
1 HC Minsk (WRu) 3 10 15 14
2 Racing Club de Bruxelles (Bel) 3 9 11 8
3 Amsterdam (Ned)* 3 8 15 14
4 HC Rotweiss Wettingen (Zwi)* 3 1 8 13

*Gedegradeerd naar B-divisie Europa Cup

Brons voor Hamburg

Het Duitse UHC Hamburg, op voorhand de grote favoriet voor de Europese titel, sleepte zondagmiddag in Wenen het brons in de wacht. Na een spectaculair duel, waarin het publiek kon genieten van maar liefst 14(!) goals, wonnen de Duitsers met 6-8 van het Russische Dinamo Stroitel Ekaterinburg. Grote man aan Duitse zijde was de ervaren Moritz Fürste. De Duitse hockeylegende scoorde niet minder dan zes keer voor zijn team, wat zijn totaal dit weekend brengt op 18 goals. Daarmee is hij de topscorer van dit toernooi.

Partille pakt de titel

In de finale van deze editie van de Europa Cup Zaal streed het Zweedse Partille SC tegen SV Arminen uit Oostenrijk. Beide ploegen gingen met een 1-1 stand de rust in, waarna in de tweede helft de Zweden zich naar de Europese titel hockeyden via treffers van Johan Björkman en Kari Hemvik. Een bijzondere Europese titel voor Partille, want slechts twee jaar geleden nog degradeerde de ploeg zelf nog naar de B-divisie. Bitterling hierover: ‘Dat zegt alles over hoe dicht het op elkaar zit op internationaal niveau. Veel wedstrijden dit weekend eindigden met een goal verschil. Ook in de B-divisie zal Stichtse het volgend jaar lastig krijgen. Op internationaal niveau zijn de verschillen gewoon heel klein, maar ik hoop natuurlijk dat ze het redden om te promoveren’, besluit Bitterling.


4 Reacties

 1. MIck

  Wat een afgang.

 2. papi1234

  Jezus wat een belachelijk slecht seizoen voor Amsterdam 2de van Nederland en ook nog degraderen. Wat een matig ploegje eigenlijk, voor SCHC is dit erg kut mogen ze volgend jaar door de slechte prestatie van Amsterdam ook nog eens in de b poule spelen. Schaam je

 3. conegut

  Absolute afgang, we kunnen nu concluderen dat het Nederlandse zaalhockey weer terug bij af is. Een aantal goede spelers maar niet breed genoeg om structureel mee te kunnen met de top zaalhockeyers. Het is natuurlijk wel apart dat Amsterdam niet zijn sportieve plicht heeft gedaan, dit was een paar jaar geleden ook al en toen heeft Kampong er nog een schepje bovenop gedaan door jongens A2 te sturen naar de Europacup voor B-landen. Laten we hopen dat SCHC het volgend jaar lukt om weer terug te promoveren naar de a poule. Maar Amsterdam, schaam je !

 4. hadewee

  tja, het lijkt me geen kwestie van schaamte, A'dam is gewoon niet beter. Met het team wat er staat is het ook geen afgang. Ze horen Europees in de B-divisie, punt. Ook Oranje is met een aantal van deze mannen gedegradeerd. We zitten net onder Oost en Noord Europa. Ondanks het eeuwige optimisme op de tribune. Wat weet de gemiddelde gast van het Europees niveau? SCHC gaat er ook met boter en suiker onderdoor komend jaar. Eerst structuur en inzet, dan resultaten en wellicht............vrolijke mensen op deze vrije tribune..


Wat vind jij? Praat mee...