Frédérique Matla zocht meteen op wanneer ze kon zaalhockeyen

Toen international en zaalhockeyliefhebber Frédérique Matla onlangs het (trainings)programma van Oranje voor het komende halfjaar binnenkreeg, pakte ze uit nieuwsgierigheid meteen het speelschema van de Hoofdklasse Dames Zaal erbij. Hoeveel weekenden zou ze mee kunnen doen?

Twee van de vijf, was het antwoord. ‘Ik ben zo enthousiast over zaalhockey dat ik meteen ga kijken wanneer ik kan, als ik het programma van Oranje binnenkrijg. Als ik zie dat we vijf dagen vrij zijn, zoek ik of er toevallig een zaalweekend tussen zit’, zegt 45-voudig international Matla. ‘In januari hebben we het druk met Oranje. Maar gelukkig kan ik dit weekend en volgende week toch twee speeldagen zaalhockeyen.’

Matla niet op het NK Zaal

Het NK Zaal begin februari moet ze vanwege de Pro League overslaan. Matla is een van de twintig speelsters die dan met Oranje afreist naar Nieuw-Zeeland en Australië. De overige twaalf speelsters van de Pro League-selectie blijven thuis en trainen in Nederland door. Wanneer zij twee competitiewedstrijden in de zaal meedoen, mogen ze al deelnemen aan het NK Zaal, mits hun ploeg zich daar natuurlijk voor kwalificeert.

Matla: ‘Het is goed dat de bond meedenkt en internationals maar twee wedstrijden hoeven te spelen. Ik ben een groot zaalfan. Aan het NK Zaal doe ik sowieso niet mee, omdat ik dan met Oranje in Nieuw-Zeeland ben. Maar als ik wel in Nederland was geweest, had ik flink gebaald als ik niet mee had mogen doen.’

Amsterdam-coach Rick Matthijssen naast oud-speler Julia Müller op de bank. Foto: OrangePictures/Andre de Heus

Vier goals tegen Amsterdam

Vier keer scoorde Matla meteen, in de openingswedstrijd van Den Bosch tegen Amsterdam, de landskampioen in de zaal van twee jaar geleden. De ploeg van Rick Mathijssen speelde zonder internationals en met veel jonge speelsters, die zich geen raad wisten met de vliegensvlugge en behendige Matla, een van de beste speelsters in de Hoofdklasse Dames Zaal. Binnen no time leidde ze Den Bosch met drie doelpunten naar een 4-0 voorsprong.

In die fase demonstreerde Matla haar zaalhockeykwaliteiten aan Amsterdam, dat de geblesseerde Felice Albers moest missen. In de eerste minuut schoot ze al een bal knap in de verre hoek (1-0). Toen ze bij een voorsprong van 2-0 de bal van verdediger Charlotte Adegeest veroverde, dribbelde ze op het doel van keepster Zoë van den Barselaar af en schoof ze de bal in het doel (3-0). Een minuut later vergaapte het publiek zich aan een prachtige turn van Matla, die de 4-0 binnenschoot. In de tweede helft maakte ze met een intikker de 6-2. Den Bosch won uiteindelijk met 6-3.

Frederique Matla van Den Bosch met assistent-coach Bas van Zundert. Rechts Joosje Burg, die het zaalseizoen overslaat. Foto: OrangePictures/Andre de Heus

Den Bosch straks ook zonder Lieke Hulsen en Sanne Koolen

Meteen was duidelijk dat Den Bosch aan het begin van deze competitie weer over een heerlijke zaalploeg beschikt. Maar na de speelronde van volgend weekend moet het niet alleen Frédérique Matla, maar ook internationals Lieke Hulsen en Sanne Koolen missen. Den Bosch heeft maar drie wissels, dus moet dan weer met A’tjes aan de slag. Daardoor staat er halverwege de competitie weer een veel jonger team. Dat is ook de reden dat Den Bosch niet heeft uitgesproken per se voor de play-offs te gaan.

Matla: ‘Bij mij persoonlijk ging het lekker vandaag. Beter dan vorig jaar. Toen had ik voor de eerste speelronde nog niet getraind of gespeeld. Nu heb ik een week getraind en heb ik vorige week met het oefentoernooi meegedaan. Ik vind zaalhockey zo leuk. Het ligt me goed. Het is snel en technisch. Ik vind het heerlijk dat ik twee rondes mee kan doen.’


4 Reacties

 1. rancoburgzorg

  En ik maar denken dat Matla "uit moest rusten"...

 2. lynnBosman

  Hoe vaak ga je dat nog inbrengen? Matla kreeg rust omdat het straks al druk genoeg wordt (vermoed dat Matla daarna ook naar Argentinië gaat) en Annan andere speelsters en kans wilde geven (omdat de Pro League zwaar gaat worden). Leek me erg nuttig en Veen en Zerbo hebben het behoorlijk gedaan. Er werd nergens gezegd dat Matla niks mocht doen.

 3. maus2018

  Laf ingraafhockey speelt Den Bosch Is het aangluren niet waard. Jammer genoeg effectief.

 4. robvisser

  Het zou mooi zijn als Matla straks weer kan vlammen in Oranje en hopelijk gebeurt haar niks bij het zaalhockey. Liever had ik gezien dat ze nog even rust nam, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De Oranje dames zijn en blijven toch wel de echte trots van hockeyend Nederland. Die verzaken zo goed als nooit, zijn mentaal heel sterk en spelen met echte overtuiging, allemaal zaken waarin de Oranje heren blijven achterlopen.


Wat vind jij? Praat mee...