Geerlings bezorgt Amsterdam brons in laatste SO: ‘Hou wel van die spanning’

Amsterdam heeft brons gewonnen op de Europacup Zaal. Tegen het Oekraïnse Sumchanka bleef het in de reguliere tijd 1-1. Amsterdam verloor in de halve finale gisteren op shoot-outs, en probeerde ze vandaag met man en macht te voorkomen. In de laatste paar minuten wisselde Amsterdam keepster Claire Lijding zelfs nog voor een veldspeelster. Het mocht niet baten, het werden toch shoot-outs. Die vielen nu in het voordeel van Amsterdam: Yasmin Geerlings scoorde de beslissende. 

De laatste shoot-out: Yasmin Geerlings, één van de jongere speelsters van het Amsterdamse zaalteam, ging klaar staan en keek keepster Oekraïnse keepster Tetiana Stepanchenko recht in de ogen. Natuurlijk had ze spanning, maar als ze geen vertrouwen had zou ze hem niet nemen, zei ze. ‘En ik hou ook wel van die spanning’. De scheids floot, Geerlings kwam in actie. Na een schijn naar links draaide ze rechts weg en vuurde af. Pats! De paal. ‘Maar hij rolde weer terug. En ik dacht alleen maar: zo snel mogelijk in die goal.’ Het bleek precies snel genoeg: Geerlings scoorde net binnen de tijd, draaide zich om en zag haar teamgenoten op haar af komen stormen.

‘Ik ben héél blij’, lacht Geerlings na de wedstrijd. ‘We wilden het seizoen goed afsluiten en dat hebben we zo gedaan. Natuurlijk kwamen me voor goud, maar dat is niet gelukt. We hebben wel echt een zieke halve finale gespeeld gisteren.’ Die halve finale, tegen Club Campo de Madrid, eindigde ook in shoot-outs. Die trokken de Spaanse dames toen naar zich toe. Een bittere nasmaak na een sterke wedstrijd van Amsterdam.

Weer shoot-outs

Amsterdam deed dan ook alles om shoot-outs te nu voorkomen, maar slaagde daar niet in. Sumchanka kwam op voorsprong. Leiah Brigitha liep zich vast, waarna de Oekraïnse dames tot een aanval konden komen. Yuliia Shevchenko pushte raak. Na rust zette Amsterdam meteen aan en haalde de ploeg al na een halve minuut een strafcorner. Marijn Veen pushte vanaf kop cirkel raak en bracht de ploegen weer op gelijke hoogte.

Amsterdam had vervolgens kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Een snelle combinatie tussen Veen en Albers leverde uiteindelijk niets op, maar Amsterdam werd wel hoe langer hoe gevaarlijker. Halverwege de tweede helft was Felice Albers dichtbij. Haar inzet vloog net voorlangs. Sumchanka zakte weer verder terug en liet Amsterdam achterin rondspelen. Albers werd onderuit gehaald, maar de strafcorner die volgde werd niet binnengesleept door Muller.

Keepster voor veldspeelster

Met nog 1,5 minuut op de klok en nog altijd 1-1 wisselde Amsterdam keepster Claire Lijding voor een veldspeelster. ‘We wilden volle druk spelen. Alles of niets’, stelt Geerlings. Was het ook om shoot-outs te voorkomen na die teleurstelling van gisteren? ‘We wilden gewoon winnen en het gevoel hebben dat we daar alles aan hadden gedaan.’

De extra veldspeelster leverde Amsterdam geen kansen meer op, en dus werden het shoot-outs. Die werden gisteren nog genomen door Felice Albers, Noor de Baat en Marijn Veen. Nu gingen Albers, Vega en Geerlings klaarstaan. ‘We hebben met een groepje shoot-outs getraind de afgelopen tijd’, vertelt Geerlings. ‘In het kringetje bespreken we dan wie ze wil nemen.’

Blij met brons

Albers, die gisteren wel scoorde, miste nu. Vega pushte raak en daarna dus ook Geerlings. Daardoor is het brons voor Amsterdam. Een troostprijs, zou je misschien denken, maar die werd uitbundig gevierd. ‘Het voelde echt als een finale’, vond Geerlings. ‘We zijn nu gewoon heel blij met die derde plaats. We zitten straks gewoon met een medaille in het vliegtuig. Superchill toch.’

 

Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics


Wat vind jij? Praat mee...