Gestopte Karlijn Adank staat bij Victoria weer in het doel

Karlijn Adank, keepster van de gouden generatie die met Laren in februari 2019 als tweede Nederlandse ploeg ooit de Europese zaaltitel voor clubteams veroverde, ging een half jaar geleden met hockeypensioen. Onlangs weerstond ze de lokroep van haar oude club. Ze liet zich verleiden tot een nieuw avontuur, bij de relatief onervaren zaalploeg Victoria.

Nadat voormalig topclub Laren de eerste klap van de degradatie van afgelopen seizoen verwerkt had en het vizier de afgelopen maanden langzaam weer op het zaalhockey richtte, smeedde de gevallen grootmacht een plan. Als regerend landskampioen speelt Laren half februari de Europa Cup Zaal. Een unieke kans om vertrokken speelsters, specialisten in de zaal, te verleiden tot een terugkeer in de winter en gezamenlijk hun successen (de landstitels van 2018 en 2020) te vervolgen in Europa.

Maar het plan mislukte. Speelsters als Mila Muyselaar, Lieke van Wijk, Lisanne de Lange en Maxime Kerstholt bleven hun nieuwe club trouw. Ook Karlijn Adank koos voor een ander pad. ‘De afgelopen maanden heb ik allerlei andere sporten gedaan. Boksen, schaatsen, surfen en hardlopen. Maar ik miste het om een teamsport te doen. Bovendien vind ik zaalhockey echt heel leuk. Op een gegeven moment ging het echt weer kriebelen’, vertelt de 25-jarige sluitpost, die dus weer wilde zaalhockeyen.

Victoria-keepster Karlijn Adank. Foto: Willem Vernes

Verhuisd naar Rotterdam

De voormalige keepster van Jong Oranje, die als 18-jarige droomde van de Olympische Spelen van Tokio, ging de afgelopen maanden een nieuwe fase van haar leven in. Voor haar Master Coastal Engineering begon ze aan haar stage bij een offshorebedrijf in Rotterdam. Bovendien ging Adank in de havenstad wonen. Dagelijks, wanneer ze van haar huis naar haar stageplaats fietst, passeert ze sindsdien de velden van Victoria.

Nadat ze ruim een half jaar geleden stopte met hockeyen, kreeg ze al een berichtje van Victoria-coach Lennard Poillot, die wist ze dat in Rotterdam kwam wonen. Wanneer ze zich zou vervelen, was ze altijd van harte welkom om mee te komen trainen, luidde zijn boodschap. Uiteindelijk probeerde ook Elin van Erk, oud-teamgenoot van Laren, haar over te halen de winterperiode bij Victoria door te brengen. Omdat Hannah Klunder op vakantie is, keepster op het veld bij Victoria, zocht de club uit Rotterdam iemand om onder de lat te staan.

‘Ik was gestopt omdat ik het tijd vond voor andere dingen. Maar het zaalhockey is prima met andere dingen te combineren. Victoria is voor mij dichtbij, het kwam ook nog eens goed uit, dus het was eigenlijk een samenloop van omstandigheden’, vertelt Adank over waarom ze op het aanbod van Victoria inging.

Karlijn Adank duikt naar een bal van Frédérique Matla. Foto: Willem Vernes

‘We waren gek geweest als we haar niet hadden vastgelegd’

‘Karlijn is een keepster die veel wedstrijden in de zaal heeft gekeept. Weinig van onze speelsters hebben ervaring in de Hoofdklasse Zaal. Eigenlijk alleen Elin van Erk en Dominique de Vries. Wat dat betreft ben ik blij met de komst van Karlijn’, zegt coach Poillot.

‘Soms legt ze eigenhandig de training stil. Begint ze aan de verdedigers uitleggen wat ze moeten doen. Dat is natuurlijk superfijn. Dat is ook iets wat we van haar verwachten, dat ze haar kennis deelt. Karlijn heeft verstand van het spelletje en is bereid die kennis aan anderen over te dragen. We waren gek geweest als we haar niet hadden vastgelegd.’


1 Reactie

  1. hansb

    Goed om te zien👊 En dan straks het veld op


Wat vind jij? Praat mee...