Groningen en Amsterdam naar finale HK Zaal Dames

Amsterdam en Groningen hebben zich  tijdens het NK Zaal in Rotterdam geplaatst voor de finale later op de dag. Groningen verraste favoriet hdm, dat zelfs een 2-0 nam. Uiteindelijk brachten shoot outs de beslissing.

hdm – Groningen 2-2 (1-0) Groningen wns shoot outs

De vrouwen van hdm lieten de zege tegen Groningen op wonderbaarlijke wijze uit hun handen glippen. Vijf minuten voor tijd stond de ploeg uit Den Haag nog zonder problemen dikverdiend met 2-0 voor, maar in de slotfase kwam Groningen dankzij twee treffers van Willemijn Bos op gelijke hoogte. In de shoot-out-serie scoorde hdm geen enkele keer en dwong Groningen een ticket voor de finale af.

Mila Muyselaar (hdm) was na afloop beduusd: ‘Dit hadden we nooit mogen weggeven. We hadden het gewoon moeten uitspelen. We hebben het aan onszelf te wijten. De laatste vijf minuten laten we niet zien dat we het verdienen. Er was niks aan de hand, we kregen kansen, we hadden eigenlijk al 3-0 f 4-0 voor moeten staan. Iedereen is gefrustreerd. Ik weet niet hoe laat we nu moeten spelen om de derde plek, maar we moeten het er van tevoren nog maar eens goed over hebben waarom het hier misging. De troostfinale kwamen we zeker niet voor.’

Nina van de Marel (hdm) is woest en in tranen. foto: Willem Vernes

 

Willemijn Bos (Groningen) was met haar twee goals één van de heldinnen van Groningen: ‘We hebben onszelf overtroffen. Als je aan het begin van dit zaalseizoen had gezegd dat wij in de finale zouden staan, had ik voor je gek verklaard. Dat hdm met 2-0 voor kwam, was ook zeer verdiend. Wij gingen in het begin van de wedstrijd te weinig van onze eigen krachten uitgegaan Op een gegeven moment hebben we tegen elkaar gezegd: laat eens zien waarom wij in de halve finale staan. Superknap dat we ons uiteindelijk herpakt hebben. En complimenten aan de meiden die het in de shoot-outs voor elkaar gekregen hebben.’
Bijzonder: Na de eerste shoot-out werd hdm-keepster Julia Remmerswaal geblesseerd van het veld gedragen. Zij werd vervangen door Lauren Logush.

‘9 Nina van der Marel 1-0 (sc)
’30 Laura Keibel 2-0
’35 Willemijn Bos 2-1
’36 Willemijn Bos 2-2

Shoot-outs 0-2
1) Groningen mist: Jorien Werumeus Buning (0-0)
2) Hdm mist: shoot-out Nina van der Marel/strafbal Pien van Nes (0-0)
3) Groningen scoort: Anouk van den Berg (0-1)
4) Hdm mist: Laura Keibel (0-1)
5) Groningen scoort: Annemiek Rijling (1-2)

Amsterdam – Hurley 3-1 (0-0)

Amsterdam boekte een zakelijke en overtuigende 3-1 overwinning op Hurley, dat onmachtig was. ‘Dit is heerlijk’, zei Amsterdam-speelster Julia Müller direct na afloop. ‘We hebben de afgelopen weken heel vaak geoefend tegen Hurley en weten dat het een goede ploeg is. We wisten dat we geduldig moesten zijn en onze kansen moesten pakken. Dat hebben we gedaan. Nu rustig voorbereiding op de finale. Zo eerst rusten, dan even naar de Italiaan en vanavond knallen.’
In de eerste helft speelden Amsterdam en Hurley vooral om niet te verliezen. Voorzichtig werd de bal op eigen helft heen en weer geschoven. Slechts zelden zochten ze met een pass de diepte. Amsterdam kreeg niettemin twee strafcorners, maar die misten beide doel. De 0-0 ruststand was daardoor geen verrassing.
Na de rust kreeg Amsterdam opnieuw enkele strafcorners en ditmaal faalden ze niet. Eerst was het Julia Müller die de bal in de bovenhoek pushte. Een paar minuten later werd de wedstrijd al vroegtijdig beslist na een fraaie strafcornervariant. Adje van Heugten voltrok het vonnis: 2-0.
Müller: ‘We hebben de afgelopen weken veel varianten geoefend. Die hebben we in de competitie bewust niet gebruikt om de tegenstander te kunnen verrassen. Let maar op in de finale: we hebben nog een paar varianten achter de hand.’

Hurley probeerde de buurman uit het Amsterdamse Bos na de 2-0 onder druk te zetten met een vliegende keepster, maar dat bracht geen soelaas. Julia Müller toonde aan waarom ze is genomineerd voor hockey.nl beste zaalhockeyster van Nederland en counterde naar 3-0. Floor Ouwerling redde uiteindelijk de eer voor Hurley, maar verder dan 3-1 kwam de ploeg niet. Hurley rest de strijd om de derde plek tegen hdm.

’27 Julia Müller 1-0
’31 Laura van Heugten 2-0
’34 Julia Müller 3-0
’39 Floor Ouwerling 3-1


Wat vind jij? Praat mee...