Hdm-keeper Joey Fontaine: ‘Dolbij met brons’

Hdm Heren 1 sleepte brons binnen op de Landskampioenschappen Zaalhockey,en keeper Joey Fontaine had daar een groot aandeel in. Hdm is ‘helemaal blij’ met brons, stelt hij. ‘Als mensen er vooraf geld op hadden moeten inzetten, dan had niemand gedacht dat wij in de play-offs zouden staan.’

Fontaine hield met name in de eerste helft zijn ploeg op de been en in de beslissende strafballenserie stopte hij er 2, waardoor hdm toch nog met een medaille naar huis kon, na de eerdere nederlaag tegen Rotterdam. ‘Leuk om zo’n grote rol te hebben’, glundert Fontaine. ‘Twee weken geleden hebben we nog uitgebreid getraind op strafballen, dat ging toen ook al lekker.’

Slechte start

Hdm startte de strijd om brons tegen Schaerweijde niet goed, zag ook Fontaine. ‘Die nederlaag tegen Rotterdam was natuurlijk klote. We speelden op zich goed, maar er had meer in gezeten als we de gehele wedstrijd ons niveau hadden gehaald. Maar in de kleedkamer hadden we besproken: we gaan vol voor brons en willen deze finaledag met een goed gevoel afsluiten.’ Van die afspraak was in het begin van de wedstrijd nog weinig te zien. Als Fontaine er niet had gestaan zou hdm met een aanzienlijke achterstand de rust in zijn gegaan. Nu was de ruststand een 2-2 gelijkspel.

‘Hoek kiezen’

In de tweede helft kwam hdm in zijn spel en was de ontknoping in de strafballenserie bijzonder spannend. ‘Als keeper kun je daar helemaal blanco ingaan’, vertelt Fontaine. ‘Ik kijk naar hoe iemand zijn stick houdt en vervolgens kies je een hoek, het is ook een beetje geluk hebben.’ Om beslissend te kunnen zijn door de strafballen is bijzonder gaaf, vindt hij.