hdm ten koste van Minsk naar finale Europa Cup

Hdm heeft de finale van het EK voor clubteams bereikt. In de halve finale was de thuisploeg zaterdagavond op de Sportcampus Zuiderpark met 6-3 te sterk voor HC Minsk. hdm kan zondag de derde Nederlandse club worden na Den Bosch en Laren die de Europese clubtitel in de zaal verovert.

Hdm eindigde eerder op de dag als nummer een van Poule A. In de laatste wedstrijd tegen East Grinstead volstond een gelijkspel of zelfs een kleine nederlaag om een plek in de halve finales af te dwingen. De Haagse ploeg was oppermachtig tegen de Engelse opponent en won met 5-0.

HC Minsk

Met dezelfde cijfers verloor HC Minsk het laatste pouleduel van Düsseldorfer HC om de eerste plaats in Poule A. De Wit-Russische ploeg was voor dat duel al verzekerd van de halve finales, omdat concurrent SV Arminen verloor van Dinamo Elektrostal (1-3). Door de nederlaag eindigde Minsk als tweede achter de Duitse ploeg.

Hdm en HC Minsk stonden eerder deze week ook al tegenover elkaar. Het betrof een oefenwedstrijd, die werd gewonnen door hdm (3-2). De ambiance en de beleving was op die woensdagavond vanzelfsprekend totaal anders dan in een halve finale.

Margot van Hecking Colenbrander (hdm) aan de bal tijdens de halve finales van de Europa Cup in Sportcampus Zuiderpark tegen HC Minsk. Foto: Willem Vernes

Boeiend

In een goed gevulde Sportcampus Zuiderpark maakten de ploegen er een boeiend gevecht van, waarin hdm het initiatief nam en HC Minsk met name in de tegenstoot de thuisploeg pijn wilde doen. Daar slaagde Minsk in de beginfase bijna in, maar keepster Julia Remmerswaal redde knap op de listige backhand van Krestsina Papkova. De Oranje-international was daarna ook attent toen Yauheniya Filipovich de bal in de kort hoek wilde pushen. Een redding met de stick voorkwam de gelijkmaker van Minsk

Halverwege het eerste kwart was hdm op voorsprong gekomen. Fay van der Elst rondde goed voorbereidend werk van Nina van der Marel af door de bal halfhoog in het doel te pushen. Even later stuurde Van der Marel na een combinatie Pien van Nes de diepte in, maar zij stuitte op de goed uitkomende keepster Maryna Navitskaya.

Gelijkmaker

De eerste strafcorner leverde Minsk meteen een doelpunt op. Te vroeg uitlopen zorgde ervoor dat hdm een verdediger miste. De Wit-Russinnen profiteerde optimaal van dit voordeel. Maryna Nikitsina maakte de 1-1 uit een variant.

Nina van der Marel juicht na een van haar twee doelpunten in de halve finales van de Europa Cup Zaal tegen HC Minsk in Sportcampus Zuiderpark. Foto: Willem Vernes

Hdm liet zich door de gelijkmaker niet van de wijs brengen. Van der Marel pushte uit de derde Haagse corner raak, waarna Pien van der Heide de 3-1 op het bord zette nadat Margot van Hecking Colenbrander het overzicht behield en de bal naar Van der Heide aflegde en zodoende de keepster uitspeelde. Het kostte Van der Heide dan ook weinig moeite om de bal in het lege doel te schuiven.

Extra veldspeler

Na rust kroop Minsk uit haar schulp en zette hdm onder druk. Remmerswaal hield met een aantal knappe reddingen haar doel schoon. In het laatste kwart wisselde Minsk de keeper in voor een extra veldspeler. Dat leverde direct de aansluitingstreffer op. Remmerswaal had dit keer geen antwoord op de inzet van Nastassia Syrayezhka.

Het lege doel vormde natuurlijk wel een risico voor Minsk. Een aanval van hdm mondde uit in een strafbal, omdat de bal onreglementair werd tegengehouden. Pien van Nes naam plaats achter de bal en pushte raak, zoals ze beloofde na het duel tegen East Grinstead. Van Nes mikte toen de bal op de paal, nadat ze eerder in het duel wel een strafbal raak had gepusht.

Weer Van der Marel

Het offensief van Minsk was tot staan gebracht, ook omdat Krestsina Papkova met geel naar de kant werd gestuurd en keepster Navitskaya weer haar plek onder de lat moest innemen. Minsk deed zich vervolgens definitief de das om. Nikitsina kreeg groen na een overtreding en in de daarop volgende aanval haalde hdm een strafcorner die door Van der Marel werd verzilverd: 5-2.

Hdm voerde in de slotfase de score nog verder op. Van Nes behield het overzicht en bediende Van der Elst. Met 6-2 op het bord en met nog minder twee minuten te gaan, was dit de beslissing hoewel het slotakkoord voor Minsk was.

Bekijk de hoogtepunten van het duel tussen hdm en HC Minsk


1 Reactie

  1. PeterMontijn

    Finale is 13.45u


Wat vind jij? Praat mee...