Heldenrol keeper André de la Porte bij promotie Bloemendaal

Na twee seizoenen keren de heren van Bloemendaal terug in de Hoofdklasse Zaal. De Mussen eindigden in de nacompetitie als tweede achter Schaerweijde door in de derde en beslissende wedstrijd met 0-0 gelijk te spelen tegen SCHC. Een heldenrol in dat duel was weggelegd voor keeper Allard André de la Porte. Vlak voor tijd stopte hij een cruciale strafbal van SCHC.

‘Ik liep even achter het doel en dacht terug aan het duel eerder tegen Wageningen. Toen kregen we ook een strafbal tegen. Die ging er net in. Ik dacht: wat ga ik nu doen? Ik koos ervoor om niet van tevoren een hoek te kiezen, maar te kijken en op het moment zelf een beslissing te nemen. Ik koos de verkeerde hoek, maar ik kreeg de bal alsnog tegen mijn voet’, haalt 20-jarige André de la Porte lachend het beslissende moment terug.

Het was een prachtig einde van de dag die een valse start kende. In de eerste wedstrijd verliest Bloemendaal van Schaerweijde, dat zich via de nacompetitie moet handhaven in de Hoofdklasse Zaal. Ondanks een 2-1 voorsprong voor Bloemendaal wint de ploeg uit Zeist met 5-3.

Ook het tweede duel tegen Wageningen verloopt niet makkelijk. De nummer vier uit de Tweede Klasse op het veld neemt tot drie keer toe een voorsprong. Bloemendaal moet en gaat succesvol in de achtervolging. Twee doelpunten van Tobias Bovelander ver in de tweede helft bezorgen de ploeg de eerste drie punten van de dag.

De beslissing tegen SCHC

Het komt aan op de derde en laatste wedstrijd van de dag tegen SCHC. SCHC moet winnen om Bloemendaal te passeren op de ranglijst. Voor Bloemendaal geldt niet alleen een zege, maar ook een gelijkspel voldoende is voor promotie naar de Hoofdklasse – mits Wageningen niet wint van koploper Schaerweijde.

Spelers van Bloemendaal verdringen zich bij de deur om te kijken wat de concurrentie doet tijdens de nacompetitie in de zaal in Topsportcentrum Almere. Foto: Peter Klanke

Zoals vaker in de nacompetitie is nagelbijten van de spanning in het slot. Een slot waarin Wageningen in dit geval lange tijd de beste papieren heeft om te promoveren. De ploeg bouwt snel een 3-0 voorsprong op, waardoor de kansen op promotie voor Bloemendaal ver weg lijken. Tegen SCHC is het op dat moment nog 0-0. Hierdoor staan Bloemendaal en Wageningen in punten gelijk, maar is het doelsaldo van Wageningen beter.

‘Het stond op een gegeven moment 3-1 voor Wageningen. Dat betekende dat we moesten winnen. Ik riep ook naar de bank: waarom halen jullie mij er niet af? Maar tijdens de time-out hoorde ik dat het 3-3 stond en dat 0-0 voor ons genoeg was’, zegt André de la Porte.

De riante voorsprong van Wageningen en de kansen op promotie verdwijnen langzaam uit het zicht. Schaerweijde komt zelfs op een 4-3 voorsprong. Hoewel Wageningen daarna nog gelijk maakt, heeft Bloemendaal geen gevaar meer te duchten van Wageningen.

De strafbal

Het gevaar kan nu nog wél komen van SCHC. Die dreiging komt ook, in de vorm van een strafbal met nog minder dan twee minuten te spelen op de klok. SCHC’er Casper Hafkamp gaat achter de bal staan. Als hij scoort promoveert SCHC, maar tot zijn afgrijzen keert André de la Porte zijn inzet.

‘Dit is echt puur zaalhockey’, legt André de la Porte uit. ‘Het ene moment denk je dat je eraf gaat en het andere moment houd je een strafbal tegen waardoor je promoveert.’

De bank van Bloemendaal veert juichend op, maar de wedstrijd is nog niet gespeeld. Er staat nog wat tijd op de klok, maar Bloemendaal trekt het doelpuntloze gelijkspel over de streep. ‘Echt met de hakken over de sloot en op ons tandvlees trekken we hem binnen. Dat is alleen maar mooi’, zegt André de la Porte.

Keeper Allard André de la Porte ontvangt de felicitaties na afloop van het duel tegen SCHC waarin hij een strafbal stopte. Foto: Bart Scheulderman

Iedereen in oranje is in extase. Maar het duel tussen Wageningen en Schaerweijde is nog niet afgelopen. De tussenstand van 4-4 is gunstig voor Bloemendaal, maar Wageningen mag niet meer scoren. De blijdschap bij de Bloemendalers verandert in ongerustheid. Het zal toch niet?

Rennen naar de andere zaal

Een aantal spelers besluit niet af te wachten en te rennen naar de andere hal om een glimp op te kunnen vangen van de andere wedstrijd. Ze verdringen elkaar voor de deur van de zaal om door het glas te kijken. Daar zien ze tot hun schrik dat Wageningen nog een strafcorner mag nemen. Tot hun opluchting gaat de corner er niet in. Even later klinkt het eindsignaal. Het is zeker. Bloemendaal promoveert naar de Hoofdklasse.

In de catacomben van het Topsportcentrum in Almere ontvangt André de la Porte breeduit lachend de felicitaties van spelers van andere teams. Hij wordt geroemd door teamgenoot Casper van Loon: ‘Hij verdient de complimenten. Wat een keeper.’

André de la Porte denkt nog even terug naar het begin van het zaalseizoen: ‘Toen we begonnen, hadden we moeite een team bij elkaar te krijgen. We waren het erover eens dat lijfsbehoud in de Topklasse voor ons oké was. Uiteindelijk worden we ongeslagen kampioen in de Topklasse en zijn we gepromoveerd. Veel mooier dan dit kan het natuurlijk niet.’

Na het interview loopt André de la Porte terug naar de zaal voor een teamfoto. Als hij het gangetje komt uitlopen en de zaal binnenstapt, wordt hij begroet met een groot applaus van zijn teamgenoten. De jonge doelman straalt van oor tot oor en stort zich vervolgens is het feestgedruis.

Vreugde bij Dennis Warmerdam en Lars Leistra na de promotie van Bloemendaal naar de Hoofdklasse Zaal. Foto: Bart Scheulderman


Wat vind jij? Praat mee...