Tilburg gedegradeerd na shoot-outs tegen Bloemendaal

Door een hachelijke situatie leek Bloemendaal vooraf kansloos in de degradatiestrijd tegen Tilburg. Maar uiteindelijk stonden de Mussen op uit de dood en was het Tilburg dat degradeerde.

Vlak voor het begin van de wedstrijd, hooguit een minuutje, stond Bloemendaal-speler Pelle Vos zich aan de rand van het veld nog om te kleden. Vanwege autopech was hij pas net gearriveerd. Zodoende scheelde het niet veel of Bloemendaal was met een man minder aan de wedstrijd begonnen. Jord Beekmans, de enige wissel, arriveerde pas toen de wedstrijd al een paar minuten bezig was. Spelers Tom van de Rijt en Lucas Sutorius waren ook aanwezig in de zaal, maar wisten niet dat ze niet speelgerechtigd waren en niet mochten spelen. Dat hoorden ze pas vlak voor de wedstrijd.

Jord Beekmans komt tijdens de wedstrijd aangelopen. Foto: Willem Vernes

Desondanks was het Bloemendaal dat na vijf minuten hockeyen op voorsprong kwam. Uit een strafcorner pushte Max Vergnes de 1-0 binnen. Vervolgens ontstond er een spannende tweede helft waarin Tilburg door goals van Bram van Groesen en Miel van den Heuvel de voorsprong greep. Vergens bracht de Mussen met zijn tweede goal van de wedstrijd daarna terug tot 2-2.

Even leek de overwinning toch naar Tilburg te gaan, toen Van Groesen drie minuten voor tijd een strafcorner verzilverde. Maar met nog dertig seconden op de klok maakte Barend Boelaars via de stick van Van Groesen de gelijkmaker, een ongelukkige actie van de speler van Tilburg. In de shoot-outs trok Bloemendaal uiteindelijk aan het langste eind.

Ook de vrouwen van Helmond gedegradeerd

Het Hoofdklasse-avontuur voor Helmond is ten einde. De ploeg van Erik Jan de Bekker kon geen vuist maken tegen Bloemendaal en stond na een helft al op een 3-0 achterstand. De Brabanders gingen na veertig minuten uiteindelijk met 6-1 ten onder.

De grote naam bij Bloemendaal was Carmel Bosch, die met twee strafcorners al snel voor hoop zorgde. Nog geen vierentwintig uur geleden hing het Hoofdklasse-bestaan van de Noord-Hollanders nog aan een zijden draadje, toen de Mussen via een wonder derde werden in de verliezerspoule. Ten dode opgeschreven, maar inmiddels mag de ploeg vooruitblikken op de nacompetitie (op zondag 30 januari) tegen Ring Pass en Laren.

Via Elke Boers en Bosch stond Bloemendaal al snel 2-0 voor. Toen de aanvoerder van Bloemendaal later nog een keer mocht aanleggen voor een strafcorner, was het opnieuw raak. Helmond kreeg kansen en corners, maar de Mussen hielden met name door het knappe keeperswerk van Mischa Timmerman lang de nul.

Toen Akelein Baardemans in het tweede deel voor de 4-0 tekende, was de spanning in dit playout-duel helemaal weg. Met nog tien minuten op de klok wisselde Helmond de keeper in voor een extra veldspeelster. Dat leek even nut te hebben: Isa Huybers was trefzeker uit een corner, maar tien seconden later, nog bijna in de Helmondse feestvreugde, was het Boers die in een leeg doel kon pushen: 5-1.

Diezelfde Huybers vervulde later nog een kleine heldendaad, toen zonder keeper Bosch mocht pushen uit een corner. De Helmondse plukte de bal in de lucht van de doellijn. Dat lukte niet toen Pien Molenaar het mocht proberen. Zij maakte er 6-1 van. Helmond degradeert naar de Topklasse en Bloemendaal leeft nog.