Underdog Rotterdam aast op sprookjeseinde

De heren van Rotterdam schaarden zich afgelopen weekend bij de beste vier ploegen van de Hoofdklasse Zaal. In de halve finales komende zaterdag spelen zij in het eigen Topsportcentrum tegen Den Bosch. In 2017 bereikte Rotterdam voor het laatst de finale. De laatste en tweede titel dateert alweer van tien jaar geleden. ‘Het zal een enorm sprookje zijn als we kampioen worden’, zegt aanvoerder Timo Goor.

De spelers van Rotterdam zaten zaterdag met samengeknepen billen op de tribune van de Breedtesporthal in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag ouderwets. Ze hadden met een gelijkspel tegen Cartouche (3-3) en een benauwde zege op Schaerweijde (3-2) plaatsing voor de play-offs om de landstitel niet meer in eigen hand.

Goor en zijn teamgenoten keken daarom naar de verrichtingen van concurrent Pinoké. De landskampioen van 2022 moest winnen van HDM om Rotterdam te passeren op de ranglijst en het tweede play-offticket te bemachtigen.

Terwijl Goor tamelijk onbewogen de wedstrijd aanschouwde, leefden zijn teamgenoten intenser mee. Balend en met de handen voor de ogen als Pinoké een doelpunt maakte en juichend met gebalde vuisten nadat HDM had gescoord. Uiteindelijk daalden de Rotterdammers met een blij gezicht de tribunes af. Pinoké was er niet in geslaagd om HDM te verslaan. De Haagse ploeg won met 7-3, waardoor de titelrace van Rotterdam voortduurt. ‘Ik ben rustig gebleven, maar op het eind was ik ook blij hoor’, lacht Goor. ‘Mijn zaalhart heeft wel een sprongetje gemaakt.’

Timo Goor voor Rotterdam in actie tegen Cartouche tijdens de Hoofdklasse Zaal. Foto: Willem Vernes

De goede kant

Dit seizoen viel het kwartje de goede kant op voor Rotterdam. Vorig jaar beloofde het zaalseizoen veel goeds, met toen nog onder meer Jochem Bakker en Timmo Kranstauber in de gelederen, maar hadden ze de nacompetitie nodig om zich te handhaven. ‘De samenstelling was op zich oké, maar het lukte simpelweg niet de uren te maken die we erin wilden stoppen’, blikt Goor terug op vorig seizoen.

Dit zaalseizoen was het een stuk moeilijker om een selectie te formeren. ‘Voor het zaalseizoen heb ik in gesprek met de staf gezegd dat we spelers nodig hadden, want de eerste twee weekenden hadden we niet genoeg spelers’, legt Goor uit. Via de connecties bij Forescate kwamen Duco Aalbregt en Tycho Engelen naar Rotterdam.

Jongelingen

Buiten de ‘oudjes’ in de persoon van Goor (28) en Jeroen Hertzberger (37) bestaat de selectie vooral uit jonge spelers. Timme van der Heijden, Jorre Stok en Bent Verbakel, die op het veld de overstap maakte naar Voordaan, kwamen vorig seizoen nog uit in de A-jeugd. Pepijn van der Heijden, Dylan Lucieer, Guus Jansen, Menno Boeren en Olivier Hortensius speelden afgelopen december nog het WK met Jong Oranje.

Aanvoerder Timo Goor van Rotterdam. Foto: Willem Vernes

Goor is niet alleen aanvoerder maar vervult ook een voortrekkersrol bij het Rotterdamse zaalteam. De voormalig zaalinternational, die in 2020 EK-brons won, neemt zijn jonge ploeggenoten mee onder zijn vleugels.

‘Ik heb genoeg zaalervaring die ik met de jongens kan delen. Dat doe ik met een gezellige, plezierige ondertoon. Ik probeer over te brengen wat ik de afgelopen jaren zo leuk heb gevonden aan het spelletje. Ik zie dat het overkomt bij de jongens en dat geeft mij ook weer energie’, zegt Goor.

‘Ik ben voorstander van uren maken. Dat loont. Dat zie je altijd. In november heb ik al gezegd: wat er ook gebeurt. Geniet ervan. We gaan er iets moois van maken.’

Weer in halve finales

Het leverde voor het eerst sinds 2022 weer een plek in de halve finales op. De Rotterdammers spelen tegen Den Bosch, de ploeg die hen vier jaar geleden uit de finale hield.

‘Ik vind ons een mooie underdog. We hebben twee keer geoefend tegen Den Bosch. Dat is een goeie tegenstander. Heel degelijk en heel zakelijk. Zij zullen de favoriet zijn, maar ik heb vaak genoeg gezien dat favorieten niet altijd de overwinning pakken. Het zal een enorm sprookje zijn als we kampioen worden, want het is überhaupt al een kado dat we in de halve finales staan.’

Rotterdam-Cartouche tijdens de Hoofdklasse Zaal in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag.


Wat vind jij? Praat mee...