HGC wint ook in de zaal niet, maar tankt wel vertrouwen

Met Robbert-Jan de Vos staat dit zaalseizoen een oude bekende voor de groep bij HGC, dat onder zijn vleugels zowel op het veld als in de zaal promoveerde naar de Hoofdklasse. De ploeg probeert in het goede gevoel te komen voor de tweede seizoenshelft, na de lijdensweg van veertien nederlagen op rij.

Zondagmiddag, Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. Bij een achterstand van 3-2 tegen Den Bosch neemt het fanatisme met de minuut toe bij het dappere HGC, dat met tien minuten te spelen eindelijk weer eens een punt ruikt. Het is mooi om de ploeg uit Wassenaar weer eens met overtuiging te zien spelen, jagend op een doelpunt.

Zelfs wanneer het ineens twee tegendoelpunten weggeeft en een gelijkspel als sneeuw voor de zon verdwijnt, blijft HGC geloven in een stunt. Nadat de paal wordt geraakt, pusht Julie Sytsema de 5-3 binnen. Talent Isis van Loon scoort meteen de 5-4. Nog 1 minuut 48 te gaan. Karlijn Scheepens schiet net naast. Van Loon pusht tegen de keepster aan. Dan klinkt het eindsignaal. Toch weer verloren.

HGC vecht voor iedere meter tegen Den Bosch, maar komt uiteindelijk tekort. Foto: Willem Vernes

Als je goed speelt, komt dat goede gevoel vanzelf. Dat merk je nu al. Robbert-Jan de Vos over zijn ploeg HGC, dat nog geen punten heeft, maar wel beter speelt dan op het veld

‘Natuurlijk wil dit team straks weer met een goed gevoel het veld op gaan. Daar zijn we uiteraard mee bezig’, zegt De Vos na de wedstrijd tegen Den Bosch, waarna zijn ploeg later op de dag ook maar nipt met 1-2 van landskampioen hdm verliest, nadat het heel lang 0-0 bleef. ‘We hebben nog geen punten gehaald, maar over het spel ben ik tevreden. Als je goed speelt, komt dat goede gevoel vanzelf. Dat merk je nu al. Tegen Den Bosch hebben we het niet slecht gedaan en hadden we best een goed resultaat kunnen boeken. Dat maakt het zuur dat we verloren hebben, maar het geeft ook vertrouwen.’

Het is logisch dat HGC in het zaalseizoen iemand anders voor de groep zet dan veldcoach Yara Casteleijn, die weinig ervaring met zaalhockey heeft. De club grijpt terug op De Vos, die in het verleden vier jaar lang onderdeel van de technische staf van de Oranje Zaal-selecties was. Bovendien heeft hij de afgelopen drie seizoenen goede resultaten geboekt bij HGC. Als fanatieke zaalhockeyliefhebber met kennis van het spel lukte het hem een goed lopend systeem te bouwen en daar vaste patronen in te slijpen. In zijn eerste seizoen promoveerde HGC direct naar de Hoofdklasse Zaal en de afgelopen twee jaar handhaafde de ploeg zich, terwijl het op het veld nog op het tweede niveau van Nederland speelde.

Na de wedstrijd tegen hdm (1-2 verlies) is de teleurstelling groot bij Bernice van Aken, die voelde dat een gelijkspel mogelijk was. Foto: Willem Vernes

Degradatie lonkt ook in de zaal nadrukkelijk voor HGC

Omdat HGC nu in een zware poule zit met naast Den Bosch ook landskampioen hdm en de sterke ploegen Oranje-Rood, Hurley en Pinoké, ziet de situatie er dit seizoen minder rooskleurig uit. De achterstand op nummer vijf Den Bosch is al vier punten voor het ook in de zaal nog puntloze HGC.

Bovendien gaat De Vos straks als video-operator van de Oranje Heren mee naar de Pro League. De laatste drie competitierondes moet hij daarom missen. Voor die periode is een oplossing gevonden in de persoon van Bram Lomans, die momenteel mee is naar Singapore, waar hij aan de strafcorner van de Oranje Dames sleutelt. Tijdens zijn afwezigheid probeert De Vos op afstand wel bij het team betrokken te blijven.

‘Ik heb vrijwel dezelfde groep tot mijn beschikking als de afgelopen jaren. Wat dat betreft kunnen we terugvallen op wat we de afgelopen jaren in de zaal getraind hebben’, zegt De Vos. ‘We hebben een team dat niet goed is in afwachten. Dat doen we dus ook niet. De huidige manier van spelen heeft ons de afgelopen jaren veel opgeleverd. Dat die meiden door de nederlagen op het veld met een ander gevoel de zaal zijn ingestapt dan vorig jaar, dat is nu eenmaal zo. Aan de manier waarop we nu spelen, zie ik weinig verschil met de afgelopen zaalseizoenen. We spelen ongeveer hetzelfde. Maar het is duidelijk dat we in deze poule voor een zware klus staan.’


Wat vind jij? Praat mee...