HK Zaal: Tim Swaen op spelerslijst Oranje-Rood

De eerste speelronde in de Hoofdklasse Zaal staat zondag op het programma, het moment om de spelerslijst onder de loep te nemen. Dat levert namelijk altijd wel een aantal verrassingen op. Zoals elk seizoen keren oudgedienden – in ieder geval op papier – terug in de zaalselecties en overwintert een kleine groep spelers bij een andere club.

De opvallendste naam vinden we terug in de selectie van Oranje-Rood. Tim Swaen nam afgelopen zomer bij Bloemendaal afscheid van tophockey. De strafcornerspecialist en elfvoudig international is dit seizoen veelvuldig te zien als analist tijdens hoofdklassewedstrijden bij de streamingdienst Viaplay.

Naast Swaen is er nog een aantal spelers te vinden, die op het veld niet meer actief is op het hoogste niveau. Zoals Nicki Leijs, Youri Beck (beiden Almere), Teun Rohof (Amsterdam) en Floris van der Linden (HGC), maar ook Mila Muyselaar, Pien van Nes (beiden HDM), Daphne van der Velden (Oranje-Rood) en het Pinoké-trio Lisanne de Lange, Klaartje de Bruijn en Fabienne Roosen.

Nicki Leijs in actie voor Almere tijdens de Hoofdklasse Zaal tegen Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Overwinteren

Natuurlijk zijn er ook spelers die tijdelijk overwinteren bij een andere club. Zo trekt Bloemendaal-speler Wiegert Schut weer het shirt van HDM aan. Zijn teamgenoot op ‘t Kopje, Floris van der Kroon, heeft onderdak gevonden bij Den Bosch en Jim van de Venne (Nijmegen) overwintert bij Oranje-Rood.

Rohof en Kieran Dartée hebben de stick ingeruild voor het coachbord, maar staan nog wel op de spelerslijst van respectievelijk Amsterdam en HDM. Ook bij Cartouche en Laren maken de coaches deel uit van de selectie. Derk Pelle geeft mogelijk acte de présence namens de Voorburgers. Indien Thom Fokker voor Laren in actie komt, dan doet hij dat met rugnummer 123. En bij Den Bosch vervult Gijs Campbell de functie van speler/coach.

Wereldkampioenen

Net als in de Topklasse zien we op de spelerslijst van de Hoofdklasse Zaal zowel bij de heren (3x) als dames (12x) wereldkampioenen staan. Het mannentrio Leijs, Beck en Rohof won in 2015 met Oranje in Leipzig de zaalwereldtitel.

De dames van HDM herbergen de meeste zaalwereldkampioenen, liefst vier speelsters. Naast Van Nes en Muyselaar ook Eva van ‘t Hoog (2023) en Tessa Clasener (2023). SCHC heeft drie wereldkampioenen: Alexandra Heerbaart (2015 en 2023), Laurien Leurink (2015) en Anna de Geus (2023). Amsterdam en Pinoké elk twee: Noor de Baat (2023) en Gabrielle Mosch (2023) en Elin van Erk (2023) en Kiki Gunneman (2023). Kampong beschikt met Pam Imhof over één wereldkampioen (2023).

Eva van ’t Hoog van HDM in actie voor de Oranje Dames Zaal tijdens het WK in Zuid-Afrika. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Bekijk de spelerslijsten Hoofdklasse Zaal Seizoen 2023-2024


Wat vind jij? Praat mee...