Hockeyen in het carnavalsweekend.. nog altijd niet ideaal

De even fanatieke zaalhockeyers als carnavalsvierders zullen er waarschijnlijk niet al te blij mee zijn: de Landskampioenschappen Zaalhockey en de promotie-/degradatiewedstrijden vinden dit weekend, hét carnavalsweekend, plaats. Hockeywedstrijden spelen én carnaval vieren… dat gaat niet samen. In 1958 al niet, blijkt uit een ingezonden brief in de hockeyarchieven.

‘Ik vraag mij af, of de competitieleider zich wel bewust is van het feit, wat carnaval voor de zuiderling betekent’, schreef J. Oomen in 1958 in een ingezonden brief aan de hockeybond. Oomen maakte zich zorgen om de hockeywedstrijden die tijdens carnaval op de agenda stonden, waar volgens hem alle verenigingen in Limburg en Brabant niet blij mee waren. Hij vraagt de competitieleider van toen rekening te houden met ‘de zuidelijke belangen’ en geen wedstrijden meer te plannen in het carnavalsweekend.

58 jaar later is het taalgebruik veranderd, maar ‘de zuiderlingen’ spelen nog altijd niet graag hockeywedstrijden met carnaval. Oranje Zwart Heren 1 postte 2 jaar geleden nog deze tweet:

Schermafbeelding 2016-02-01 om 16.12.27
‘Proberen er rekening mee te houden’

‘We proberen er rekening mee te houden, maar dat lukt niet altijd’, stelt Dennis de Lugt, competitie-coördinator bij de KNHB. ‘Dat komt doordat we gebonden zijn aan de kalender van de Europese bond, de EHF. De landskampioenschappen een week later plannen kon daardoor dit jaar niet: dan is de EuropaCup. Een week eerder ging ook niet, want dan kwamen we een speelronde tekort.’

Representatief elftal?

En dus zullen de Brabanders en Limburgers er, als het écht niet anders kan, maar het beste van moeten maken. En ja: dat kan best lastig zijn. In Oomens woorden: ‘Het is heus geen aangename bezigheid wanneer men als wedstrijdsecretaris de taak opgedragen krijgt, om op carnavalszondag een elftal samen te stellen, dat nog als representatief aangemerkt kan worden.’

Schermafbeelding 2016-02-01 om 17.17.48

Lees ook: Venlose HC in carnavalssfeer door grootse ‘boerenbruiloft’


1 Reactie

  1. Were Di VA Hans

    Als het echt niet anders kan, dan gewoon in het zuiden organiseren. Maken we er gewoon een carnavalsfeestje mét zaalhockey van. Ook leuk voor boven de rivieren!


Wat vind jij? Praat mee...