Hockeysport per direct grotendeels stilgelegd, HK Zaal gaat door

De zaterdagavond door het kabinet afgekondigde lockdown zorgt ervoor dat de hockeysport in Nederland per direct grotendeels wordt stilgelegd. De KNHB heeft alle geplande zaalcompetitiewedstrijden vanaf zondag tot en met 14 januari 2022 afgelast, ook zijn er dit zaalseizoen geen NK’s. Een uitzondering vormen de Hoofdklasse Zaal Dames en Heren, die zondag hun competitie – zonder publiek – wel vervolgen in Almere en Arnhem. 

Het kabinet biedt ondanks de harde maatregelen vanwege de omikronvariant van het coronavirus nog wel mogelijkheden om te kunnen trainen. Jeugdspelers tot 18 jaar mogen overdag buiten trainen tussen 5 uur ’s morgens en 5 uur ’s avonds. Zij hoeven ook geen 1,5 meter afstand te houden. Het is tevens toegestaan dat zij in die periode buiten onderling wedstrijden spelen. Voor hockeyers  vanaf 18 jaar zijn de mogelijkheden om te kunnen hockeyen beperkter; zij mogen alleen buiten (tot 17.00 uur) met tweetallen op anderhalve meter sporten.

Uitzondering

Een uitzondering geldt ook hier voor de teams en spelers die uitkomen in de Hoofdklasse Zaal; zij mogen zowel overdag als ’s avonds trainen en spelen. De Hoofdklasse-teams danken de uitzonderingspositie aan een beslissing van het ministerie van VWS, dat dinsdag bekend maakte dat de Hoofdklasse Zaal onder de professionele sporten valt. De Hoofdklasse Dames en de Tulp Hoofdklasse Heren op het veld waren al in die categorie ingedeeld.

Foto: Willem Vernes

De Hoofdklasse-teams vervolgen zondag hun competitie. Ze werken in Almere en Arnhem hun tweede competitieronde af. Bij de wedstrijden mag geen publiek aanwezig zijn. Volg zondag het liveblog op hockey.nl en het Instagram-account van hockey.nl om de wedstrijden en hoogtepunten op de voet te volgen.

Geen NK’s

Door de uitzonderingspositie is er volgens de KNHB dit seizoen wel een titelstrijd in de Hoofdklasse en ook degradatie op de hoogste niveau.

Vanwege de afgelastingen heeft de KNHB zaterdagavond wel een streep gezet door alle NK’s Zaal (Jeugd, Jong Senioren, Reserveteams). Ook is er dit seizoen geen promotie en degradatie.

Foto: Bart Scheulderman

‘Zodra de overheid de binnensport en de zaalcompetitiewedstrijden weer toestaat voor de amateursport, wordt het resterende programma van de zaalcompetitie uitgespeeld’, stelt de KNHB op haar website. ‘De gemiste wedstrijden van de komende maand kunnen helaas vanwege het gebrek aan halruimte en uitloopmogelijkheden in combinatie met de voorbereiding op het veldseizoen niet worden ingehaald. Dat heeft niet volledig gespeelde competities als gevolg. Dat feit heeft tot het besluit geleid dat er dit seizoen bij de senioren geen teams promoveren.’

Hoop

Premier Mark Rutte sprak tijdens de persconferentie over het belang van sport en bewegen. De KNHB put daaruit de hoop dat ‘alle hockeyers en vrijwilligers snel weer kunnen genieten van wedstrijden, zowel binnen als buiten. We blijven ons via de lobby inzetten op het zo snel als dat kan mogelijk maken van het zonder beperkingen buiten sporten buiten iedereen van 18 jaar en ouder én het herstarten van de zaalcompetities.’


Wat vind jij? Praat mee...