Hoe HDM rustig bleef en een tik uitdeelde aan kampioen Den Bosch

‘Wij zijn geduldig gebleven. Wij zijn niet in de val van Den Bosch getrapt. Ik houd echt een goed gevoel aan deze wedstrijd over. Dit was een pot die we echt moesten winnen’, zei een bezwete Tessa Clasener na de belangrijke 5-2 zege op regerend landskampioen Den Bosch. Met een opgetrokken muur voor het eigen doel loerde Den Bosch op fouten bij de tegenstander, maar HDM bezweek niet.

Zaalhockey zit in het DNA van HDM. Op het complex in Den Haag staat een eigen hal, waarin jeugdspelers al op jonge leeftijd door de sport worden betoverd. HDM is misschien wel de grootste zaalhockeyclub van Nederland. Maar de macht ligt op dit moment toch echt bij Den Bosch, dat momenteel de regerend landskampioen is.

HDM, vijfvoudig landskampioen, heeft in de laatste dertig jaar één landstitel gewonnen, in 2019. De afgelopen acht jaar stond de club drie keer in de NK-finale. Resultaten die misschien net iets te mager zijn voor de club die de ambitie heeft om in het zaalhockey jaarlijks bij de beste teams van Nederland te horen.

Net als bij veel andere clubs is het voor HDM dit seizoen lastig om patronen in te slijpen. Internationals van de nationale zaalselectie slaan soms clubtrainingen over, om in het weekend niet met te verzuurde benen op het veld te staan. Lotte Beetsma vertrekt volgende week met Jong Oranje naar Barcelona. Keepster Julia Remmerswaal mist de ontknoping van het seizoen, omdat ze met het Nederlands elftal het vliegtuig instapt naar Zuid-Afrika. ‘Maar ik vind het knap hoe we nu al staan te hockeyen. Het lijkt alsof we dit al weken doen. Terwijl dat dus helemaal niet zo is’, glunderde zaalinternational Clasener zondagmiddag, na de sterke wedstrijd tegen Den Bosch.

Zaalinternational en HDM-aanvoerder Tessa Clasener is blij met de winst op Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Zoeken naar een gaatje tegen Den Bosch

HDM ligt op koers voor de play-offs. De topwedstrijd tegen Den Bosch was zondagmiddag de tweede horde die moest worden genomen, na de winst op Kampong (6-2). Een ultieme kans om afstand te nemen van de regerend landskampioen en een gat van vier punten te slaan, met nog twee speelrondes op het programma.

‘Den Bosch is een stugge tegenstander. Ze zijn heel goed in het laag meeschuiven. Ze staan heel compact en komen er weinig uit. Ze willen dat wij fouten maken. Daar loeren ze op. Dan schakelen ze om en worden ze levensgevaarlijk. Maar wij zijn geduldig gebleven. Dat deden we uitstekend’, analyseerde Clasener. Zelf moest de verdediger van HDM de bal achterin soms eindeloos heen en weer passen, wachtend tot Den Bosch ergens een gaatje liet vallen.

Zodoende trok het topaffiche in eerste instantie minutenlang traag en zielloos voorbij. Maar HDM weigerde om geforceerd de diepte te zoeken. De ploeg uit Den Haag kwam na een kwartier hockeyen op voorsprong, door Pien van der Heide uit een strafcorner.

Noor Omrani maakte twee doelpunten voor Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Noor Omrani hield Den Bosch in de wedstrijd

Vanaf dat moment zag het er steeds soepeler en vloeiender uit bij HDM. De 2-0 van Eva van ’t Hoog werd gemaakt uit een rebound, na een snelle aanval. De 3-0 was het mooiste doelpunt van de wedstrijd. Vanuit de achterste linie vond Clasener met een heerlijke diagonale pass door het hart van de verdediging van Den Bosch de stick van Tessa Beetsma, die scoorde. Dit was typisch zo’n geval van patroontjes die steeds beter ingeslepen worden bij HDM. Vervolgens viel de 4-0, gemaakt door Belén van den Broek.

Vanaf de tribune gingen de gedachten uit naar een monsterscore tegen Den Bosch, dat zwak verdedigde. Maar twee goals van aanvaller Noor Omrani brachten de regerend landskampioen terug in de wedstrijd (4-2). Met nog vijf minuten op de klok waren alle ogen gericht op keepster Julia Remmerswaal. Met haar handschoen voorkwam ze de 4-3 van Omrani. Een schot van Maartje Krekelaar spatte uiteen op haar helm.

Den Bosch haalde vervolgens keepster Anke van Goudoever naar de kant. Maar uit een snelle omschakeling scoorde Jip Blaas de 5-2. Daarmee werd het gat met de landskampioen definitief geslagen. Den Bosch mocht blij zijn dat Amsterdam verrassend verloor van Oranje-Rood, de nummer vijf van de ranglijst. Daardoor bleef de schade beperkt voor de nummer drie van de Hoofdklasse Zaal.

Na het klinken van de toeter gingen bij de speelsters van HDM de handen de lucht in. ‘Dit was een belangrijke overwinning. Onze eerste wedstrijd tegen Den Bosch speelden we met 1-1 gelijk. Nu werd het 5-2 voor ons. Dat geeft wel aan dat we beter en beter worden’, constateerde Clasener. De weg richting de volgende landstitel voor HDM is nog lang, maar de eerste horde is in ieder geval genomen.


Wat vind jij? Praat mee...