Hoe Laren op de laatste speeldag niets bespaard bleef

Het hoongelach was zaterdagmiddag groot toen bekend werd dat na Bloemendaal ook Laren uit de Hoofdklasse Zaal degradeerde. De ploeg uit het Gooi bleef niets bespaard, op de laatste speeldag van de competitie.

Zaterdagmiddag was het Mabel Brands van Kampong die in het Indoor-Sportcentrum Eindhoven het lot van Laren in haar handen had. Zij pushte de laatste strafcorner van Kampong richting het doel van Oranje-Rood. Vanaf een afstandje keken de speelsters van Laren gespannen toe. Twee minuten daarvoor hadden zij hun eigen wedstrijd tegen HDM verloren. Alleen een doelpunt van Kampong tegen degradatieconcurrent Oranje-Rood kon Laren zodoende nog in leven houden. Maar keepster Vera Beukers voorkwam met een redding puntenverlies voor Oranje-Rood, waarna het eindsignaal klonk. Vervolgens barstte het feest bij de Eindhovenaren los. Laren moest met eigen ogen toezien hoe het officieel was gedegradeerd.

Cécile Knuvers van Laren bespaarde zichzelf het leed. Zij dook na afloop van Laren-HDM (3-6) direct de kleedkamer in. ‘Ik heb die laatste strafcorner van Kampong niet meer gezien. Ik ben snel naar binnen gevlucht. Ik hoefde niet te zien hoe Oranje-Rood aan het juichen was.’

Teleurstelling bij Laren na het verlies tegen HDM. Op de achtergrond kijken speelsters toe hoe Kampong een strafcorner mist tegen Oranje-Rood, waardoor Laren definitief gedegradeerd is. Foto: Bart Scheulderman

Veelbesproken wapenstilstand

Niet alleen op het veld, maar ook in de zaal was Laren vroeger een topclub. Drie jaar geleden werd de ploeg nog landskampioen in de zaal. Een jaar daarvoor won Laren de Europa Cup Zaal. Na de degradatie op het veld in 2021 holde de kwaliteit van de selectie achteruit. Iets dat ook zijn weerslag had op de prestaties in de zaal.

Vorig seizoen was Laren al dichtbij degradatie. Op de laatste speeldag sloot Laren de veelbesproken wapenstilstand met Bloemendaal van anderhalve minuut, waardoor zij allebei niet degradeerden, en Ring Pass wel. Dat kwam beide teams op bakken kritiek te staan. Hoe onsportief hun gedrag misschien ook was, van matchfixing was in ieder geval geen sprake. Een conclusie die eigenlijk al getrokken kon worden als je de wedstrijd met eigen ogen had aanschouwd en die werd bekrachtigd na onderzoek van het instituut voor sportrechtspraak (ISR).

Hoe dan ook: Laren en Bloemendaal verloren de sympathie van het publiek. Het zorgde voor hoongelach dit seizoen. Nadat vorige week al vrijwel zeker was dat Bloemendaal zou degraderen, ging ook Laren afgelopen weekend dus definitief onderuit.

Laren-speelster Cécile Knuvers. Foto: Bart Scheulderman

In drie minuten van 3-3 naar 3-6

De missie was sowieso al moeilijk te volbrengen, want behalve tegen HDM moest Laren ook resultaat zien te boeken tegen Amsterdam. Toch hing in de eerste wedstrijd een verrassing in de lucht. Met nog drie minuten op de klok scoorde Knuvers de gelijkmaker tegen HDM. Omdat Laren eigenlijk alleen iets opschoot met een overwinning, haalde het vervolgens de keepster naar de kant. Dat pakte desastreus uit: de ploeg uit het Gooi stortte in elkaar en gaf vliegensvlug drie tegengoals weg (3-6).

Knuvers: ‘Die laatste minuten verloren wij de wedstrijd op ervaring. Te gehaast gingen we op zoek naar een doelpunt. We hadden de rust moeten bewaren en geduldig moeten blijven wachten tot we een kans kregen. Maar we wilden te graag. Daardoor lieten we gaten vallen, waar HDM optimaal van profiteerde.’

Knuvers zei zo optimistisch mogelijk te willen blijven, over de ploeg die halverwege het veldseizoen vijfde staat in de Promotieklasse. Ondanks de laatste plaats heeft ze in de zaal ook een hoop goede dingen gezien, benadrukte ze. ‘We wisten van tevoren dat het zwaar voor ons zou worden. Van Kampong hebben we met grote cijfers verloren (0-5 en 4-7), maar er zijn uiteindelijk ook genoeg wedstrijden geweest waarin we weinig voor de tegenstander onderdeden. We hebben echt een stijgende lijn laten zien.’


3 Reacties

  1. gerardvanstijn

    Noem je dit niet gewoon karma na wat ze vorig jaar hebben gedaan?

  2. nicovisch

    Ring Pass zal blij zijn. Boontje komt …….

  3. wim-koning

    Heel naar voor Laren en Bloemendaal.. 🤣


Wat vind jij? Praat mee...