Hoe ‘net niet’ uiteindelijk ‘net wel’ werd voor Almere

Almere heeft zich met de hakken over de sloot weten te handhaven in de Hoofdklasse Zaal, en hoe. In Sportcentrum Valkenhuizen leken de hockeygoden de club uit Flevoland niet gezind, maar de laatste actie van de wedstrijd deed het tij keren. Uiteindelijk was het Stijn Jolie die zijn club in de Hoofdklasse hield met een rake strafbal.

De druk op Jolie was gigantisch: bij een stand van 2-2 tegen Groningen aanleggen voor een strafbal. Er moest gewonnen worden voor handhaving. De spelers van Schaerweijde, die iets eerder klaar waren met hun wedstrijd en zich naar de andere kant van de hal snelden, keken aandachtig toe. ‘Hij gaat mis, jammer joh’, klonk het lichtelijk provocerend.

De ploeg uit Flevoland vocht zich knap terug na een opgelopen achterstand tegen de Groningers. De miraculeuze ontsnapping kwam toen het eindsignaal al geklonken had. ‘Hij moet erin, dat is het enige waar ik aan kon denken op dat moment’, vertelt Jolie van Almere vlak na de wedstrijd. ‘Ik had al eerder een strafbal gemist, dus ik besloot om het in een andere hoek laag te proberen. Daarna was het gewoon hopen dat de bal erin ging.’

‘Het spannend maken begint wel een beetje ons ding te worden’, constateert coach Pasha Gademan na afloop. ‘Er ging van alles door me heen in de laatste minuten, ook veel angst. Met de vliegende keeper erbij komen we pas veertien seconden voor het einde weer de cirkel in. Gelukkig wisten we nog een strafcorner te krijgen. Ik riep een aantal spelers bij elkaar om de variant door te geven en vroeg of ze daar vertrouwen in hadden. En gelukkig zeiden ze volmondig ‘ja’.’ Uit de strafcorner volgde een strafbal, die zorgde voor de 3-2 overwinning van Almere in de laatste wedstrijd van de nacompetitie.

‘Net niet’ een rode draad in seizoen van Almere

Tot de allerlaatste seconde leek het in de sterren geschreven dat Almere volgend seizoen zou spelen in de Hoofdklasse, hoe hard zij ook streden tussen de balken. In de laatste speelronde van de reguliere competitie werd Almere nog achterhaald door een verrassende overwinning van Pinoké op Kampong, waardoor de vijfde plek in de reguliere competitie toch voor de ploeg van Gademan was. ‘Je komt dan in zo’n nacompetitie terecht met de teleurstellingen van de afgelopen weken, van de laatste speelronde en vooral van de laatste wedstrijd’, vervolgt de coach. ‘Die smaak speel je niet zomaar weg. Als er dan iets niet meezit, vergroot dat wel de angst voor degradatie binnen de groep.’

De ongelukkige samenloop van omstandigheden in Rotterdam vervolgde zich namelijk in Arnhem. In de eerste wedstrijd tegen HIC (1-1) wist jongeling Valentijn Charbon vlak voor tijd keeper Tobias Vink te omspelen, maar maar zag vervolgens zijn inzet op de paal eindigen. De ontmoeting met Schaerweijde leverde een spektakelstuk op met twaalf doelpunten (6-6). Almere vocht voor wat het waard was en kwam op een 4-2 voorsprong, maar Schaerweijde kwam terug. Met een 6-5 voorsprong was het de laatste sleep van de wedstrijd die achter goalie Youri Beck verdween.

Almere-coach Pasha Gademan vangt keeper Youri Beck op na de late gelijkmaker tegen Schaerweijde (6-6). Bron: Orange Pictures/Andre de Heus

De verslagenheid bij het team was groot, maar de ploeg herpakte zich voor de zoveelste keer voor het laatste duel van de dag. Winst was nodig om überhaupt kans te maken op handhaving. Het duel tegen het stugge Groningen begon echter weer ongelukkig. De Groningers kwamen tot twee maal toe op voorsprong en zagen inzetten van Almere tot verbazing van Gademan niet in het doel verdwijnen.

Aanvaller Daniël de Haan omspeelde bijvoorbeeld de keeper, maar zag zijn inzet nog van de lijn gehaald worden door een inkomende verdediger. Niet veel later mocht Jolie aanleggen voor een strafbal, maar de Groningse doelman Freek van den Berg ramde de bal uit de kruising met zijn stick. Een slotoffensief van Almere leverde een gelijkmaker op, maar enkel een overwinning was genoeg om uiteindelijk over Schaerweijde heen te gaan in de stand.

Anderhalve minuut voor tijd besloot Gademan all-in te gaan en poogde met Jolie als vliegende keeper een doorbraak te forceren. Het resulteerde in een strafcorner, de laatste kans om in de Hoofdklasse Zaal te blijven voor Almere. Het eindsignaal had al geklonken toen de laatste push van de wedstrijd een lijnstopper van Groningen trof: een strafbal, met vliegende keep Jolie als verlosser achter de bal. En dit maal was het dus ‘net wel’ in plaats van ‘net niet’.

De les die Jolie meeneemt van een tumultueuze dag in Arnhem is vooral om nooit op te geven en door te gaan tot de laatste seconde. ‘Dan is alles mogelijk, en dat nemen we zeker mee naar de hervatting van het veldseizoen.’

Blijdschap en vooral opluchting bij Almere: nog een seizoen in de Hoofdklasse Zaal. Bron: Orange Pictures/Andre de Heus


13 Reacties

 1. papi1234

  Toch wel gênant dat ze zo blij zijn met handhaving. Ze zullen toch een keer de stap moeten maken naar de top. Kijk naar hdm jonge ploeg spelen geen hoofdklasse en die sluiten wel aan bij de top.

  1. frits-philips

   Op bestuurlijk niveau ligt de prioriteit gewoon bij het veldhockey. Begrijpelijk. Dan zijn hun internationals ook nog eens in ‘t buitenland. Dan is dit ‘t hoogst haalbare. Maar de mannen die het moeten doen zijn er uiteraard niet minder blij om

  2. elfrajuto

   Voor een club als Almere is het vrijwel onmogelijk om de stap naar de top te maken. De zuigkracht van de gevestigde hoofdklasse clubs is nu eenmaal erg groot. Gelukkig zijn de Geus en Pieters hun club nog trouw gebleven maar dat gaat vrees ik niet lang meer duren. Ook HDM wisselt overgangsklasse en hoofdklasse nogal eens af en heeft nu kennelijk weer een sterke jonge generatie. Maar die was voor HDM gelukkig wel compleet dit zaalseizoen terwijl Almere zijn 2 sterkste spelers moest missen

 2. papi1234

  Dan moeten ze alsnog een goed team op de mat kunnen krijgen. Ze zijn ook met 10-2 het veld afgestuurd door hdm dat is wel een groot niveau verschil.

 3. meindert

  Het zou Hockey.nl sieren ook iets meer te schrijven over de tegenstander in dit artikel. Groningen komt er wel heel bekaaid af. It takes two to tango.

 4. elfrajuto

  Ik heb bewondering voor de veerkracht van Almere.

 5. jorissterkenburg

  Beetje armoedig dat jullie niet de moeite nemen de namen van de Spelers van HIC of Groningen even op te zoeken.

 6. priessen

  Idd

 7. priessen

  Idd erg onsportief van Schaerwijde dat ze aan de zijlijn staan te schreeuwen dat de bal mis gaat, Almere wel, Scharweijde niet👍

 8. paulvandijk

  Ik was als volger van Groningen aanwezig in Arnhem en van onsportief gedrag van Schaerweijde van geen enkele sprake (onzinnige opmerking van l.priessen), wel van spanning, zoals de gehele dag uitermate sportief was. Als de spelers van Schaerweijde twee minuten eerder langs de lijn hadden kunnen staan, waren ze overigens misschien wel wat luidruchtiger geweest na een uitermate makkelijk gegeven uitspeelcorner en een zwaar betwistbare strafbal, maar dat dan even terzijde. HIC (heel gedisciplineerd en clean met een dodelijke corner) en Almere gefeliciteerd!

 9. priessen

  Blijft onsportief gedrag van spelers met voorbeeldfunctie

 10. DolfJansen

  Wat bedoel je precies met aansluiten bij de top Papi1234? Volgens mij eindigt HDM maar 2 punten boven Almere, ondanks die 10-2, en doet Almere met de afwezigheid van twee van de vijf veldspelers (waarvan Pieters ook nog zaalinternational zou kunnen zijn) echt een jasje uit. En dan lopen ze handhaving enkel mis op doelsaldo, 4 punten achter nr. 2 Kampong, en dan zouden ze niet blij mogen zijn? O ja, en verder eindigde Almere vorig jaar in een poule met de uiteindelijke finalisten Amsterdam en Cartouche op 1 punt derde. Ben benieuwd :)

 11. rudi wortmann

  "Toch wel gênant dat ze zo blij zijn met handhaving.” zoals iemand schrijft. Sport is een beleving. Maar wij moeten in Nederland alleen maar blij zijn met een eerste plaats. Ik kom op veel clubs en de arrogantie van veel van onze (oranje) supporters is gênant. Handhaving is uiteraard prima vooral als het heel moeilijk is om een resultaat tegen de betere ploegen te halen. Dus hulde van Almere dit is òòk sport! Ik wil graag even aanhalen dat als ik met name trouwe oranje supporters zoals ouders en aanverwanten in het buitenland tegenkom het vaak fantastisch is zoals zij zich prevaleren tov van de sport en tov van tegenstanders. Dit in contrast met onze vele supporters die ,zoals het mij lijkt, alleen deelnemen aan deze sport omdat we als land so goed zijn. Dus lekker meelopen. ps Jammer dat er weinig over andere teams wordt geschreven. Het blijven toch de hoofdklasse clubs en de nationale teams die 95% van de nieuwsberichten uitmaken, terwijl dat maar 5% van onze hockey bevolking vertegenwoordigd.


Wat vind jij? Praat mee...