Hoofdklasse Zaal juicht op knotsgekke middag voor Max Verstappen

Zondagmiddag, 15.22 uur. In de kantine van het Topsportcentrum in Rotterdam klinkt een explosie van gejuich. Niet omdat er ergens een doelpunt is gevallen, maar omdat Formule 1-coureur Nicholas Latifi in Abu Dhabi tegen de boarding is gereden. Plotseling gloort er weer hoop voor Max Verstappen.

Tijdens de apotheose van een zinderend Formule 1-seizoen hebben de vrouwen van HDM, Pinoké, Ring Pass Delft en Helmond de pech dat van hun eigen wedstrijd de tweede helft pas net begonnen is. Wanneer in Abu Dhabi de safety car het circuit oprijdt, en wereldwijd miljoenen kijkers van opwinding hun neus nog net niet tegen het tv-scherm drukken, geeft Pien van Nes een pass.

Rondom een van de televisies in de kantine van het Topsportcentrum in Rotterdam krioelt het ondertussen van de hockeyers. De mannen van Bloemendaal, Schaerweijde, HIC en Pinoké hebben geluk. De ontknoping valt precies tussen hun twee wedstrijden in.

‘Onze volgende wedstrijd begint over een half uurtje al’, verzucht Gijs Pieters, speler van HIC. ‘We moeten opschieten, ik moet nog een ander shirt en schone sokken aantrekken. Maar één ding weet ik zeker. Ik kijk sowieso Max Verstappen af.’

Hockeyers van de Hoofdklasse Zaal kijken naar de ontknoping van het Formule 1-seizoen. Foto: Willem Vernes

Telefoon in de hand op de bank

Onder een televisiescherm staat ook Ferry van Bruggen, coach van de mannen Bloemendaal. Vanaf het begin van het inslaan iets voor tweeën tot het laatste fluitsignaal van de verloren wedstrijd tegen Schaerweijde (3-6) zat hij op de bank met zijn telefoon in zijn hand. Op de momenten dat zijn ploeg scoorde, moest hij maar net het geluk hebben dat Verstappen niet de pits in reed of er iets anders spannends met de Nederlandse coureur aan de hand was, anders ging het doelpunt aan hem voorbij. Grote delen van de wedstrijd werd zijn aandacht vooral getrokken door de beelden van Ziggo Sport. In zijn oor klonk onophoudelijk het commentaar van Olav Mol.

Bloemendaal-coach Ferry van Bruggen volgt de verrichtingen van Max Verstappen tijdens de wedstrijd tegen Schaerweijde op zijn telefoon. Foto: Willem Vernes

Enkele jongens vroegen me of ze op de bank mochten beginnen zodat ze de start van de Grand Prix live konden zien

‘Ach, coach, coach’, bagatelliseert de sympathieke Van Bruggen even later, als de wedstrijd tegen Schaerweijde is afgelopen en Verstappen een seconde of tien kansloos achter Hamilton aanrijdt. ‘Alleen op papier ben ik coach. Veel van deze jongens ken ik van vroeger, toen ik td van Bloemendaal was. Dit is niet het Bloemendaal van het veld, dit is een heel ander team, een vriendenteam. Ze wonnen alles in hun competitie, schreven zich in als Heren 1 en promoveerden naar de Hoofdklasse.’

Lachend: ‘Maar in de Hoofdklasse moet je verplicht een coach hebben. Dus vroegen ze aan mij of ik dat wilde zijn. Prima joh, zei ik, maar alleen onder de voorwaarde dat ik de eerste speeldag Max Verstappen mag kijken. Nou, dat vond niemand een probleem. Sterker nog, enkele jongens vroegen me of ze op de bank mochten beginnen zodat ze de start van de Grand Prix live konden zien.’

De spelers van Schaerweijde kijken in de kantine naar een tv-scherm. Foto: Willem Vernes

Ondertussen rijdt de safety car nog altijd over het circuit. In de kantine neemt de spanning toe. ‘Hé’, zegt plotseling iemand die onder een televisie staat en naar een ander tv-scherm een paar meter verderop wijst. ‘Die loopt een seconde voor.’ Wat volgt, is een volksverhuizing van tientallen hockeyers, die opeens een sprint trekken alsof ze een tackle back lopen in de WK-finale.

Een verdieping hoger pakt ook Henk Olk, performance manager van Pinoké, zijn telefoon er maar bij. Vijf jaar achter elkaar bezocht hij de Grand Prix van Abu Dhabi. Uitgerekend nu Verstappen wereldkampioen kan worden, staat hij in Breedtesporthal 1 te kijken naar Helmond-Pinoké, een wedstrijd die al lang en breed is beslist (het wordt 1-8). Hij zegt er niet mee te zitten. ‘Ach, daar heb ik me al snel overheen gezet hoor’, glimlacht hij.

Ook meteen na de wedstrijd tegen Schaerweijde werpt Bloemendaal-coach Ferry van Bruggen een blik op zijn telefoon. Foto: Willem Vernes

Verstappen haalt Hamilton in

Dan duikt de safety car de pitsstraat in. Max Verstappen haalt Lewis Hamilton in, rijdt als eerste over de finish en het Topsportcentrum ontploft. Even doet het er niet toe wat er in Topsporthal 1 en Breedtesporthal 1 gebeurt. ‘Eindelijk heeft Hamilton eens géén geluk’, brult Van Bruggen met gebalde vuisten. En de vrouwen van HDM, Pinoké, Ring Pass Delft en Helmond? Die hockeyen rustig door.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)


1 Reactie

  1. jacobbuddingh

    Fantastisch dat Max wereldkampioen F1 is. Hartstikke leuk dat de zaalhockey top er getuige van mocht zijn. Zaalhockey: onbetaalbaar.


Wat vind jij? Praat mee...