Hoofdklasse Zaal professioneel: alle teams mogen na vijf uur hockeyen

Alle spelers die uitkomen in de Hoofdklasse Zaal mogen per direct ook ’s avonds na vijf uur trainen en wedstrijden spelen. Dit is het gevolg van een beslissing van het ministerie van VWS. Dat heeft een gezamenlijk verzoek van de KNHB en NOC*NSF beoordeeld en geconcludeerd dat de Hoofdklasse Zaalhockey net als de Tulp Hoofdklasse Heren en Hoofdklasse Dames onderdeel uitmaakt van de lijst professionele topsporten.

De hockeybond heeft de betrokken clubs dinsdagmiddag over het besluit geïnformeerd. De hoogste veldcompetities waren sinds eind vorig jaar al ingedeeld als professionele sport. Dit zorgde voor een ongelijk speelveld in de zaal. De teams die ook op het veld uitkomen in de Hoofdklasse hadden al ontheffing voor de avondlockdown van de overheid. Ploegen die lagere klasse uitkomen, mochten tot vandaag alleen tussen vijf uur ’s morgens en vijf uur ’s avonds hockeyen.

Dat daarin nu per direct verandering is gekomen, na inzet van de KNHB en NOC*NSF, stemt bij de hockeybond tot tevredenheid. ‘We hebben begrip dat de overheid maatregelen neemt om het coronavirus te beteugelen’, zegt Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage van de KNHB. ‘Maar door het verschil in status tussen de Hoofdklasse Veld en Hoofdklasse Zaal hadden we een oneerlijke situatie in de zaalcompetitie, waarbij het voor de ene teams gemakkelijker was om trainingsuren in te plannen dan andere teams. Nu VWS ons verzoek heeft gehonoreerd, hebben we ook in de zaal een level playing field.’

De mannen van Cartouche mochten tot vandaag niet na vijf uur ’s middags trainen. Foto: Frank van der Leer

Als gevolg van de avondlockdown paste de KNHB eerder de speelschema’s in december voor de Hoofdklasse Zaal aan, waardoor de laatste wedstrijden voor 17.00 uur afgelopen waren. De hockeybond gaat voor de komende twee speeldagen (19 december en 2 januari) die planning ook niet wijzigen. Dat is niet nodig omdat de wedstrijden in het weekend worden gespeeld en ook alle andere wedstrijden in de (breedte)competities al ingepland staan.

Rutten: ‘Wellicht gaan we de Hoofdklasse-wedstrijden vanaf 9 januari wel wat later spelen, zodat er voor de districtscompetities meer ruimte ontstaat voor 17.00 uur. Maar we proberen ons waar mogelijk te conformeren aan het overheidsbeleid dat voor iedereen geldt en voor competitiedoeleinden zo min mogelijk van de uitzondering gebruik te maken.’

Duels van Nijmegen naar Arnhem

De KNHB was wel genoodzaakt een speellocatie voor de Hoofdklasse-speelronden van aankomende zondag te wijzingen. De Jan Massinkhal in Nijmegen is door de overheid per direct opgeëist als vaccinatielocatie. De beide poules die op die locatie hun wedstrijden zouden afwerken, spelen hun duels daarom zondag in Sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem. De aanvangstijden zijn ongewijzigd. Wedstrijden die op veld 1 in Nijmegen stonden gepland gaan naar veld 1 in Valkenhuizen, wedstrijden van veld 2 in Nijmegen gaan naar veld 3 in de Arnhemse hal.


1 Reactie

  1. bartherklots

    Kunnen we niet allemaal uitkomen in de hoofdklasse? Daar is toch wel een mouw aan te passen, toch!


Wat vind jij? Praat mee...