In één wedstrijd van nacompetitie naar play-offs: Voordaan stunt

Ontknopingen in de Hoofdklasse Zaal zijn vaker spannend. Maar zo bizar als die in poule A van de mannen zaterdag in Topsportcentrum Almere spant wel de kroon. Almere, Laren en zelfs nummer vijf Voordaan konden – met één allesbeslissende wedstrijd te gaan – nog tweede worden. De ploeg uit Groenekan deed wat iedereen voor vrijwel onmogelijk had gehouden: het veroverde plek twee en staat daarmee in de halve finale van het NK Zaal.

Alsof ze zojuist kampioen waren geworden. Zo vierden de spelers en staf van Voordaan hun zwaarbevochten overwinning op Laren. Omhelzingen, gejuich, gebalde vuisten, high fives en natuurlijk een teamfoto: de blijdschap, opluchting en ook verbijstering spatte ervan af bij de Groenekanners.

Het contrast met het Laren-kamp kon niet groter zijn. De Gooise mannen hadden voor aanvang van de laatste speelronde nog een riante uitgangspositie. Met twee punten voorsprong op nummer drie Almere, vier op Amsterdam en vijf op Voordaan kon Laren de play-offs al ruiken. Ook de domper tegen Almere (4-5 verlies na een 3-1 voorsprong) betekende nog niet het einde van de wereld voor Laren. Almere speelde immers nog tegen koploper Den Bosch. Bij verlies of zelfs een gelijkspel van Almere had Laren aan een overwinning genoeg om alsnog een NK-ticket te bemachtigen.

De stunt van Voordaan: in één wedstrijd van nacompetitiekandidaat naar NK Zaal. Foto: Koen Suyk

De omgekeerde wereld

Voordaan intussen was de dag prima begonnen met een 8-3 overwinning op hekkensluiter Oranje-Rood. Niet alleen directe handhaving lag ineens voor het grijpen, maar zelfs de tweede plek was daardoor ineens nog een optie.

Terwijl Almere in de andere hal een maatje te klein was voor het nog altijd ongeslagen Den Bosch (eindstand: 3-5) was de spanning in de topsporthal van het Topsportcentrum Almere om te snijden. Laren had duidelijk de moed niet verloren na de nederlaag tegen Almere: al in de eerste minuut prikte verdediger Thomas Vis een strafcorner binnen.

Wakker geschud kwam Voordaan steeds beter in de wedstrijd. Het leverde een vermakelijk duel op waarin beide ploegen alles in de strijd gooiden voor de winst. Na de gelijkmaker van Mike Huisman zorgde Vis, vroeg in de tweede helft, opnieuw een Larense voorsprong. Voor Voordaan het teken om nog een tandje bij te zetten. Met succes. Eerst was het Thomas van der Weerd die raak pushte, waarna naamgenoot Thomas van Battum Voordaan op 3-2 zette. Met nog een paar minuten op de klok tekende Hidde Plantenga zelfs eenvoudig voor de 4-2 toen hij de bal voor een leeg goal aangespeeld kreeg.

Geen play-offs voor Laren dus. Sterker nog, door het verlies tegen Voordaan zakte het zelfs naar plek vijf, waarmee de ploeg zondag moet strijden om handhaving in de nacompetitie.

Opluchting overheerst

Voordaan-aanvoerder Mats Tigchelhoff kon kort na afloop van de onwerkelijke uitkomst nog niet helemaal bevatten wat er zojuist gebeurd was. ‘We zijn heel blij, maar vooral opgelucht, omdat we niet vijfde zijn geworden. We hadden niet verwacht dat Laren een concurrent van ons zou zijn; eerder Almere en Amsterdam. Toen Almere won van Laren voelden we de bui al hangen. Dat wordt morgen drie potten spelen, dachten we. Op dit scenario hadden we totaal niet gerekend. Nu hoeven we deze zondag ineens niet en spelen we volgend weekend wel. Maar dan wel een stuk leukere wedstrijd.’

Laren-keeper Bart de Nie probeert Voordaan-spits Hidde Plantenga af te stoppen. Foto: Koen Suyk

Het trucje dat Voordaan uithaalde, heeft iets weg van de stunt van anderhalf jaar geleden op het veld. Toen won de ploeg de play-offs van Tilburg en promoveerde daarmee als absolute underdog naar de Hoofdklasse. Voordaan lijkt dus iets extra’s te kunnen oproepen op de momenten dat het er echt om draait. Tigchelhoff: ‘Misschien wel. Maar het is ook afhankelijk van de vorm van de dag. We spelen met veel jonge jongens en die waren vandaag allemaal erg goed. Dat is ook wel eens andersom geweest deze competitie. Haalden we maar één punt in vier wedstrijden. We gingen er in ieder geval volledig voor vandaag. Dat het zo heeft uitgepakt, had geen van ons verwacht.’

Zo wachten niet Tilburg, Gooische en Leiden in de nacompetitie, maar speelt Voordaan de halve finale tegen landskampioen HDM. ‘Ik denk dat we dit keer maar eens beelden van hen gaan bekijken. Dat hebben we tot nu toe niet gedaan’, lachte Tigchelhoff. ‘Verder zien we het wel. Wij hebben in ieder geval niets te verliezen. Zeker niet na vandaag.’


Wat vind jij? Praat mee...