Indeling HK Zaal 2020/2021 bekend: compleet nieuwe opzet

De KNHB heeft maandagmiddag bekendgemaakt hoe het probleem wordt opgelost dat ontstaan is na de afgelasting van de nacompetitie van de Hoofdklasse Zaal van zondag 9 februari door storm Ciara. De bond kiest ervoor de nacompetitie niet in te halen. Alle teams die zich hiervoor hadden gekwalificeerd, worden ingedeeld in de Hoofdklasse Zaal, dat volgend seizoen zowel bij de vrouwen als de mannen uit zestien teams bestaat, in plaats van twaalf.

De afgelopen weken heeft de KNHB gebruikt om de verschillende opties te bekijken die kunnen leiden tot een indeling van de Hoofdklasse Zaal 2020/2021. Daarbij is een aantal uitgangspunten naar voren gekomen:

 • Het spelen van de nacompetitie voor de start van de zaalhockeycompetitie is vanwege de tijd die het plannen van een competitie inneemt geen haalbare optie: de nacompetitie zou in dat geval net voor de start van de nieuwe competitie pas klaar zijn, terwijl de wedstrijdprogramma’s van de nieuwe competitie al eerder gereed moeten zijn. Bovendien zou een nacompetitie voor een aantal teams voor de start van het nieuwe seizoen een anticlimax kunnen betekenen.
 • Alle teams uit de nacompetitie moeten de mogelijkheid krijgen om te kunnen spelen voor een plaats in de Hoofdklasse Zaal.
 • Een evenwichtige indeling van de Hoofdklasse Zaal voor het seizoen 2020/2021.
 • Voldoende aantal te spelen wedstrijden.

Deze punten hebben geleid tot de keuze om met zestien teams (acht teams uit de Hoofdklasse Zaal en acht teams uit de nacompetitie) bij de vrouwen en de mannen starten. Dat betekent dat de volgende teams meespelen:

Dames Heren
Almere Voordaan
Bloemendaal Bloemendaal
Union Hattem
Ring-Pass Cartouche
Helmond Tilburg
Victoria Schaerweijde
Pinoké SCHC
SCHC Almere
hdm Rotterdam
Hurley Pinoké
Laren Amsterdam
Kampong Den Bosch
Amsterdam HIC
Den Bosch Kampong
Oranje-Rood Oranje-Rood
Rotterdam hdm

De competitieopzet van de Hoofdklasse Zaal 2020/2021 ziet er in basis als volgt uit:

 • Er wordt gestart in twee poules van acht teams, die een halve competitie gaan spelen (voorcompetitie van zeven wedstrijden).
 • Na deze voorcompetitie vindt er een herindeling plaats.
 • De reguliere competitie bestaat daarna uit twee ‘kampioenspoules’ en twee ‘degradatiepoules’ van elk vier teams, die een halve competitie spelen van drie wedstrijden.
 • De resultaten uit de voorcompetitie worden meegenomen.

De komende periode worden de competitieopzet voor komend seizoen, de promotie-degradatieregeling en de competitieopzet voor het seizoen 2021/2022 verder uitgewerkt.


7 Reacties

 1. Derrick Bijker

  Netjes opgelost zo. Well done KNHB!

 2. tiemezegelink

  Komt er een troostfinale om de derde plek?

  1. Derrick Bijker

   Nee, wel een losersvlucht

 3. rule-victoria

  Joehoe!!! Nice!!!!

 4. osho

  Mooie oplossing. Aangezien het veldseizoen er waarschijnlijk op zit (tot minimaal 1 juni geen evenementen) kan het veldseizoen niet uitgespeeld worden. Voor de hoofdklasse zitten ze met een uitdaging. Ik zou het volgende voorstellen bij de heren ook gezien de stand: Almere en Hurley degraderen. Nummer 1 t/m 4 van de promotieklasse spelen playoffs om 2 plekken in de hoofdklasse. Nummer 1 tegen nummer 4 en nummer 2 tegen nummer 3.

  1. pimhdm

   Het zou raar zijn als de nummer vier mee mag doen om een plek in de hoofdklasse

 5. jarly-brown

  Dit is een prima keuze, in mijn optiek. Proficiat.


Wat vind jij? Praat mee...