Inschrijving zaal geopend, maar doorgaan nog niet zeker

De KNHB heeft voor de clubs de inschrijving voor de zaalhockeycompetitie geopend, maar pas in de eerste twee weken van oktober wordt definitief duidelijk of en hoe het zaalseizoen wordt gespeeld. Dat heeft de hockeybond woensdagavond bekend gemaakt.

Uit het bericht op knhb.nl wordt duidelijk dat de hockeybond vanwege het coronavirus worstelt met de zaalcompetitie. Maandagavond is daar tijdens de KNHB-bestuursvergadering uitgebreid bij stilgestaan. Met als uitkomst dat het ‘te vroeg en te complex is’ er op dit moment een definitieve beslissing over te nemen. De voorbereidingen voor het zaalseizoen worden wel opgestart.

De hockeybond schrijft dat er ‘op dit moment geen reden is om niet in de zaal te sporten. Er zijn geen overheidsrestricties die dit onmogelijk maken en de KNHB en haar verenigingen hebben de afgelopen periode zalen ingepland of gehuurd. Daarbij is het overigens wel van belang dat de gehuurde zalen aan de ventilatie- en andere aanvullende coronaregels voldoen.’

Beeld van NK Zaalhockey finale Amsterdam MB1-Kampong B1 (3-4). De vraag is of er in 2021 opnieuw een NK Zaal wordt gehouden. Foto: Koen Suyk

De twijfels bij de KNHB hebben met name betrekking op de financiële risico’s, die zowel de verenigingen als bond aangaan. Dit betreft met name de zaalhuur en het neerzetten van blaashallen. ‘Ook vereist corona extra inzet van vrijwilligers in een periode die toch al veel vraagt van verenigingen’, aldus de bond.

Midwintercompetitie

Als in oktober de beslissing wordt genomen dat de zaalcompetities in het seizoen 2020/2021 niet doorgaan, gaat de bond alternatieve veldcompetities – zoals een midwintercompetitie – organiseren. Die alternatieven worden momenteel verder uitgewerkt. ‘Deze competities worden gespeeld op de verenigingen waardoor ook tijdens de wintermaanden de clubhuizen open kunnen zijn’, schrijft de KNHB.

De hockeybond zegt de actuele ontwikkelingen nauwlettend te volgen, goed contact te houden met de zaalsportbonden en met NOC*NSF. De komende twee weken polst de KNHB bovendien diverse competitieleiders in de districten en vertegenwoordigers van kleine en grotere verenigingen over dit onderwerp. Dit moet in de eerste twee weken van oktober resulteren in een definitieve beslissing.


27 Reacties

 1. asjemenou

  Gewoon midwinter doen. We hebben zachte winters. Waarom onnodige gezondheid en financiële risico’s nemen. Wel voor iedereen, top en breedte, jeugd en senioren.

  1. dragoncl

   Zuurpruim

  2. Willem Verbrugh

   Hockey is meer dan alleen veld en dient in alle vormen gesteund te worden door de KNHB, juist in moeilijke tijden. Het is droevig om te zien hoe binnen de KNHB de tegenstanders van zaalhockey de maatschappelijke omstandigheden gebruiken tegen de sportieve ambities van 100.000 leden. Zolang junioren op school wekelijks met 30 leerlingen 2 uur in een gymzaal actief zijn zie ik niet waarom dat niet mag met hockey.

  3. opleidenkey

   Beste Willem, kan je aanduiden waaruit blijkt dat de tegenstanders van het zaalhockey binnen de KNHB de maatschappelijke omstandigheden gebruiken tegen de sportieve ambities van 100.000 leden? Dat zou best een apart statement zijn. En wie zijn dan die tegenstanders? Betreft junioren heb je gelijk dat ze gymles krijgen (althans, op dit moment nog gezien de Corona ontwikkelingen), maar van de colleges wordt 90% online afgehandeld. Dat zal niet voor niets zijn. Daarnaast denk ik dat veel mensen de invloed en verspreiding van het Corona virus door ventilatiesystemen niet kennen. Er zijn in veel ventilatiesystemen virusresten aangetroffen. Ik hoef denk ik niet uit te leggen wat dat doet met verspreiding van het virus. Dus zullen alle ventilatiesystemen van blaashallen gecontroleerd en virus-proof gemaakt moeten worden. Geen idee wat dat gaat kosten. Als gezegd door Rustaaagh hieronder, laten we gewoon even afwachten hoe het de zaalsporten die nu gestart zijn vergaat, dan kan de KNHB hopelijk een weloverwogen besluit nemen. Zaalhockey is geweldig, maar gezondheid gaat uiteindelijk boven alles. Midwinter competitie kan dan een interessante optie zijn.

 2. edwin-smolders

  In het belang van de clubs kiezen voor een midwintercompetitie. Clubs zijn al maanden (horeca)inkomsten misgelopen en die kunnen ze eventueel tijdens een winterstop, waarbij buiten doorgespeeld gaat worden, nog enigszins goedmaken. Daarnaast besparen de clubs enorm veel geld doordat zij geen kosten aan zaalhuur dienen te maken. Ik kan niet oordelen over het feit of binnensporten extra risico’s met zich mee zou kunnen brengen, maar anders zou dit ook nog belangrijke (uiteindelijk misschien wel belangrijkste) reden zijn om ook tijdens de winter buiten te blijven hockeyen.

  1. Willem Verbrugh

   Denk je echt dat bij verhoogd corona risico de kantine en kleedkamers open zijn? Is dat nu niet al sterk beperkt? Wordt nog lastig als je nat op de fiets gelijk naar huis moet.

 3. Runa Honig

  Waarom nog ingewikkelder maken? Even de focus op veldhockey houden en niet nog meer problemen erbij creëren. Bovendien is het belangrijk dat spelers in hun routine blijven. De competitie heeft echt te lang stil gelegen om veldhockey over amper 3 maanden weer op te breken, nog los van mogelijke regionale maatregelen die tussendoor in de komende tijd roet in het eten kunnen gooien en al tot onderbrekingen kunnen leiden. Het is al moeilijk genoeg.

  1. Willem Verbrugh

   De keuze midwinterveld of zaal wordt al jaren door de speler zelf bepaald. Laten we dat zo houden

 4. philippetankink@gmail.com

  Zeker wel de zaal in. Alle andere zaalsporten gaan nu om door.

 5. maartjeklein

  Zeker de zaal in als veiligheidsregios het toelaten. Kosten voor Zaalhockey zijn voor deel al gemaakt bij de clubs die blaashallen hebben dus dat zou wel financiële strop zijn. We hebben niet voor niks midwintercomp achter ons gelaten.

  1. arnoldS

   Hoezo, je kan die blaashallen toch sowieso blijven gebruiken? Zij het niet voor zaalhockey, dan wel voor een veldtraining. Zelfs ideaal ook. Hoef je niet 3 lagen kleding aan.

 6. Willem.verbrugh@gmail.com

  Het is niet bevorderlijk voor de hockeysport als competenties vanuit de KNHB op losse schroeven wordt gezet. KNHB moet niet op de stoel van de overheid gaan zitten, maar gewoon hockey blijven bevorderen. De midwinter VS zaal discussie is volledig ongepast en levert oneigenlijke argumenten.

  1. maartjeklein

   Helemaal mee eens

 7. DucoS

  Ja lekker in -5°c graden hockeyen :/ daar wordt men pas enthousiast over.

  1. Eelco Houwink

   Nou dat ene weekend in de drie maanden lasten we af en gaan we schaatsen

 8. Willem.verbrugh@gmail.com

  Alsof in de winter nat en koud hockeyen zo gezond is

  1. MIck

   Alsof het de hele winter nat en koud is

  2. paulslings

   https://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/kun-je-van-kou-verkouden-worden

 9. rustaaagh

  De afgelopen seizoenen waren er nog steeds midwintercompetities. Daar is door de weersomstandigheden amper 50% van gespeeld. Er zijn ventilatiesystemen die de lucht van buiten halen en de lucht praktisch helemaal vervangen door buitenlucht. Daarnaast zijn er filterapparaten die nog een extra cleaning doen en ook nog eens andere apparaten die de bestaande lucht in een hal vrijmaken van het virus. Het niet laten doorgaan van zaalhockey zou niet nodig hoeven zijn. Laat de overheid een beslissing nemen of het verantwoord is om de zaal in te gaan. Andere zaalsporten zoals volleybal, basketbal en zaalvoetbal zijn al begonnen of beginnen binnenkort. Daar komt voldoende feedback om een goed beleid erop te maken. Laten we in elk geval niet te snel en onder druk van "duidelijkheid" beslissen zoals vorig seizoen op het veld.

 10. piadewolf

  Ik denk dat de bond de winter ook goed kan gaan gebruiken om alle wedstrijden die nu niet door gaan ivm corona, in de winter in te halen. Mijn zorg in de zaal is niet in de kleine zalen maar in de grote hallen waar meerdere wedstrijden op hetzelfde tijdstip moeten worden gespeeld. Hoe ga je dat met kleedkamers doen, hoeveel mensen mogen er binnen zijn? Geen publiek bij de wedstrijden? Dan moeten ouders 2x gaan rijden om de kids te brengen en te halen aan de andere kant van het land? Want er zit vaak 1 wedstrijd of meer tussen. Ik zou heel graag zien dat het zaalhockey doorgaat, ben een groot fan. Maar duidelijkheid zou fijn zijn. Als ZZP-er (keeperstrainer) wil ik ook graag een zaal gaan huren en mijn trainingen geven maar wil niet (weer) een financieel debacle oplopen doordat de competitie niet gespeeld gaat worden. Dus duidelijkheid zo snel mogelijk zou reuze fijn.

 11. joosth96

  Blaashallen zijn voornamelijk het probleem aangezien daar een constante circulatie van lucht is en zo ook circulatie van het virus mogelijk is. De besmettingskans in blaashallen zijn zeer hoog.

  1. Willem Verbrugh

   Technisch onjuist

 12. Paulslings@gmail.com

  Wel handig om nu al te beslissen, ik ben voor de Midwintercompetitie.

 13. rustaaagh

  De blaashallen kunnen de lucht praktisch helemaal verversen. Daarnaast ... zie mn eerdere post. @pia, De meeste clubs hebben de kleedkamers voor de veldcompetitie ivm corona al dicht en daar lijkt het ook nu prima te gaan. Dat hoeft dus geen probleem voor de zaal te zijn. En ik rijd met alle plezier nog een keer extra om de kinderen te laten zaalhockeyen (als er een zaalbeheerder geen publiek toelaat).

 14. flyingdutch

  Gek dat de voorstanders van de midwintercompetitie de omstandigheden aangrijpen om hun zin door te drukken. Er kan prima gezaalhockeyd worden, andere zaalsporten gaan ook gewoon door en juist in de zaal is goed te controleren of er 1,5m afstand gehouden wordt. De KNHB moet ook niet doorslaan in het nemen van maatregelen, als de overheid het toestaat moet er gewoon gezaalhockeyd worden. Die midwintercompetitie van afgelopen seizoen(en) is trouwens écht niks, de helft van de wedstrijden gaat niet door en de andere helft van de wedstrijden is het bar koud, ontzettend blessuregevoelig ook. En zaalhockey is veel te leuk en nuttig om over te slaan


Wat vind jij? Praat mee...