Ivana Stavasius kreeg opeens een belletje van Marieke Dijkstra

Het gebeurde zondag in de allerlaatste minuut. Voordaan-keepster Ivana Stavasius (25) stond op de lijn, maakte zich breed en keek naar de bal. De bal die doodstil op de strafballijn lag. De stand op dat moment: 2-1 voor Voordaan.

Stichtsche was de tegenstander. Suzanne Homma stond klaar om de strafbal te nemen. Uitgerekend zij, zij die haar in de twaalfde minuut had gepasseerd en de gelijkmaker had gescoord. Stavasius concentreerde zich, verstijfde niet en deed wat ze moest doen. Ze ranselde de bal uit het doel. Het publiek – iets daarvoor nog doodstil – barstte in juichen uit. Een halve minuut later klonk de toeter en was de wedstrijd afgelopen.

Het telefoontje van Marieke Dijkstra

Stavasius was de matchwinner. En dat terwijl zij toch al een bijzonder seizoen bezig is. Tot haar eigen verbazing werd ze afgelopen maand opgeroepen voor de trainingsgroep van de Oranje Dames Zaal. Ze zat in de trein toen ze een telefoontje kreeg van een nummer dat ze niet kende. Het was het nummer van bondscoach Marieke Dijkstra. Die zei dat Stavasius vorig jaar een lekker zaalseizoen had gedraaid en vroeg of ze dit jaar tot de trainingsgroep van de Oranje Dames Zaal wilde behoren.

Dat wilde Stavasius wel. Ze had op het veld in de jeugd van Nederlands Meisjes B gespeeld en behoorde later tot het inmiddels opgeheven schaduwteam van Oranje. Maar doorgebroken was ze nooit. Ze had ook geen geluk. Ze zat in dezelfde lichting als Joyce Sombroek. Maar nu…Nu kreeg ze opeens een nieuwe kans in haar schoot geworpen.

Geen EK of WK

Ja, ze weet het. De Oranje Dames Zaal spelen dit jaar geen belangrijk toernooi, zoals een EK of WK. En ze weet ook dat niet zij, maar Julia Remmerswaal van hdm de eerste keepster van de trainingsgroep is. Die gaat volgens haar niet voor niets met het grote Oranje naar Spanje mee. Bovendien heeft Alexandra Heerbaart van Kampong, vorig jaar Europees kampioen, zich dit jaar bij de Oranje Dames Zaal afgemeld. Stavasius weet niet of Heerbaart er volgend jaar weer bij is. Maar ja, dat ziet ze volgend jaar wel weer.

Nu is ze vooral aan het genieten.

Ivana Stavasius-KS

(c) Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...