KNHB: zaalhockey gaat door, maar midwintercompetitie ook

De zaalcompetitie gaat deze winter in aangepaste vorm toch door. Maar voor clubs die liever op het veld blijven doorspelen, wordt een mid-wintercompetitie gehouden. Er komt geen NK Zaal en voor verenigingen die niet in de zaal spelen, heeft dat geen negatieve gevolgen voor de indeling voor volgend zaalseizoen.

Dat heeft het bondsbestuur van de KNHB deze week besloten, nadat een eerdere beslissing vanwege de complexiteit was uitgesteld. Bij de hockeyclubs heerst namelijk grote verdeeldheid over deelname aan de zaalcompetitie: er zijn zowel voorstanders als tegenstanders, zo blijkt uit de inventarisatie die de bond de afgelopen weken heeft gehouden. Door de zaalcompetitie te laten doorgaan en óók een midwintercompetitie op het veld te houden, wil de hockeybond iedereen de kans bieden om deze winter te kunnen hockeyen.

Erik Gerritsen, directeur van de KNHB, stelt dat het een ‘moeilijke beslissing’ was: ”De KNHB is een koepelorganisatie die er voor alle verenigingen is. Omdat er zowel fanatieke voorstanders als tegenstanders zijn en met beide financiële gevolgen zijn gemoeid, hebben we gezocht naar een oplossing waarbij we hockeyen voor iedereen mogelijk kunnen maken en dat aanbieden op een manier die past bij de huidige coronamaatregelen.’

Ook de jeugd mag de zaal in. Indien mogelijk worden de districtskampioenschappen voor de jeugd wel gespeeld. Foto: Bart Scheulderman

De KNHB maakt wel als voorbehoud dat een of beide competities kunnen worden afgelast, als de overheid besluit tot strengere coronamaatregelen. Clubs kunnen tot en met 12 oktober hun wensen ten aanzien van de zaalhockeycompetitie bij de hockeybond kenbaar maken. Eventueel eerder gedane inschrijvingen kunnen tot die datum nog worden teruggedraaid maar er kunnen ook alsnog teams worden aangemeld. Clubs kunnen zowel teams voor de zaal als voor midwintercompetitie teams inschrijven. Spelers mogen ook in beide competities uitkomen.

Aangepaste competitie

Dat de zaalcompetitie doorgaat, zal tot gejuich leiden bij de fanatieke voorstanders van zaalhockey, waaronder ook de meeste clubs die een eigen blaashal hebben. De zaalhockeyers moeten er wel rekening mee houden dat de competitie door de coronamaatregelen op diverse punten anders zal zijn.

De volledige lijst met aanpassingen staat op knhb.nl. Hieronder zetten wij de belangrijkste punten op een rij:

 • Er zijn dit zaalseizoen geen toeschouwers welkom bij zaalhockeywedstrijden. Alleen spelers, hun begeleiding en rijouders van uitspelende jeugdteams én benodigde vrijwilligers, zoals scheidsrechters en de zaalleiding, kunnen in de zalen aanwezig zijn.
 • Teams spelen of op dezelfde dag twee keer achter elkaar op dezelfde locatie tegen dezelfde tegenstander of spelen een (langere) wedstrijd per speeldag. Hierdoor wordt het aantal wisselmomenten tussen wedstrijden én het aantal reisbewegingen sterk gereduceerd. Het aanpassen van het format kan wel betekenen dat het aantal speelminuten iets afneemt. De KNHB probeert dit waar mogelijk te beperken met inachtneming van voldoende wisseltijd tussen teams.
 • De poules worden door de KNHB zoveel mogelijk regionaal/ lokaal ingedeeld, ook al worden hierdoor de kwaliteitsverschillen binnen de poules iets groter.
 • De poule-indeling van de competities voor junioren en jongste jeugd wordt, evenals andere seizoenen, gebaseerd op de tussenstanden van de lopende veldhockeycompetities en/of indelingsopgave van de verenigingen.
 • Er vinden dit seizoen géén Nederlandse Kampioenschappen plaats. Indien mogelijk worden de districtskampioenschappen voor de jeugd wel gespeeld. Dit gebeurt via een finalewedstrijd tussen de nummers 1 en 2 op een nader te bepalen locatie in het betreffende district. Bij de senioren is het spelen van districtskampioenschappen afhankelijk van de opzet van de hoogste klassen. Hierover wordt op een later moment nadere informatie verstrekt door de KNHB.
 • Er is geen promotie of degradatie bij de senioren. Seizoen 2021-2022 start met de poule-indeling die volgt op seizoen 2019-2020. Aangezien vanwege corona de laatste promotie- degradatiewedstrijden in het seizoen 2019/2020 werden afgelast, heeft de KNHB eerder al een nieuwe, aangepaste opzet gemaakt.
 • De poule-indeling van de competities voor senioren (niet de Hoofdklasse en Topklasse voor standaardteams) komt op eenzelfde wijze als andere seizoenen tot stand: de posities van teams die komend seizoen niet deelnemen, worden ingevuld door andere teams.
 • Net als tijdens andere zaalseizoenen is het niet mogelijk afgelaste wedstrijden in te halen.

Hoofdklasse

Voor de Hoofdklasse Heren en Hoofdklasse Dames heeft de KNHB aangepaste regels. Voor de indeling van de poules van de Hoofdklasse en ook de Topklasse gaat de competitieleiding met de ingeschreven clubs overleggen over de competitie-indeling.
De landskampioenen in de Hoofdklasse winnen een ticket voor de Europese toernooien. Voorwaarde hiervoor is wel dat die Europese toernooien deze winter doorgaan. Is dat niet het geval, dan plaatsen Amsterdam Heren 1 en Laren Dames 1 zich als regerend landskampioenen voor de Europese toernooien van volgend seizoen.

Dat de zaalcompetitie doorgaat, is goed nieuws voor diehard zaalhockeyers als Teun Rohof.  Foto: Koen Suyk

Midwintercompetitie

Clubs die deels of helemaal niet willen meedoen aan de zaalcompetitie kunnen ieder gewenst team (senioren of jeugd) inschrijven voor de midwintercompetities op het veld. Dat geldt ook voor de Sevens-competitie bij de senioren. Dat biedt de verenigingen de mogelijkheid kleinere teams samen te stellen uit elftallen.

De KNHB maakt voor de midwintercompetitie een indeling die gelijk is aan een regulier veldhockeyprogramma. Dit bekent dat teams een reguliere wedstrijd spelen en niet, zoals eerder wel het geval was, bijvoorbeeld een drieluik. De wedstrijden worden buiten de schoolvakanties gepland en de KNHB streeft ernaar dat elk team vier of vijf wedstrijden kan spelen.

In grote lijnen ziet het programma van de midwintercompetitie 2020-2021 er als volgt uit:

 • Jongste Jeugd: 3-, 6- en 8-tallen, spelen in januari en begin februari
 • Junioren: 11-tallen, spelen 1 x in december, januari en februari
 • Senioren: Sevens-teams en 11-tallen, spelen een keer in december, januari en februari

Uiterlijk volgende week ontvangen alle verenigingen meer informatie over de inschrijving van teams voor de midwintercompetities, zo laat de KNHB weten.


34 Reacties

 1. sven-v

  Prima, er is wat te kiezen. Alle begrip voor de aangepaste opzet.

 2. MIck

  En we polderen lekker verder.

  1. jarly-brown

   Zaalcompetitie voor spek en bonen... De bond is te laat met dit besluit omdat de clubs uit financiële overwegingen afhaken want vorige maand had de zaalhuur bij gemeenten al rond moeten zijn. Handbal, volleybal, basketbal, het wordt allemaal gewoon gespeeld.

  2. arnoldS

   Zaalhockey voor de liefhebber. Prima keuze. Maw maak je eigen competitie dit jaar. Hoop dat een HDM bijvoorbeeld een eigen competitie opzet zoals vroeger... donderdagavond, balletje tikkeltje, biertje (als het kan)

 3. rancoburgzorg

  Heel goed. Zo kunnen spelers die dat graag willen beide competities spelen (als Koning Winter dat tenminste toelaat) en nog wat van dat verloren half jaar inhalen. Eigenlijk zouden we elk jaar beide competities in de aanbieding moeten hebben.

 4. maartjeklein

  Top! Heel blij.

 5. stekel

  Mooie disclaimer ‘De KNHB is een koepelorganisatie die er voor alle verenigingen is’

 6. Mark Bouwman

  Mooi land, hé ? Compromis, polderen iedereen blij....😅

 7. bartherklots

  Het is het leukste hockeyspelltje! Echter de bond is achter de grote clubs aan gelopen die bijna aan het janken waren omdat hun exploitatie van de blaashal in rook op zou gaan. Wat te denken van al die kleinere verenigingen die nauwelijks een goed geventileerde halletje kunnen bemachtigen. Niet belangrijk, alleen maar roepen van de kansel het moet wel voldoen aan de ventilatie richtlijnen.

  1. dessi017

   Dan ga je toch lekker het veld op , maak je niet druk

  2. hockeyliefhebbertje

   Ik snap je probleem niet, je hoeft als club niet mee te doen. Nu heeft iedere club een keuze. Mooi toch?

  3. maartjeklein

   Niks grote clubs; Rijvliet, Fletio mare , deventer, Woerden. Onzin verhaal.

  4. frans-j

   Er loopt in dit forum maar één iemand te huilen (en het zijn niet de grote clubs)

 8. rustaaagh

  @rancoburgzorg, Precies! Zaalhockey zou het hele jaar door moeten worden aangeboden.

 9. hennie-henken

  De enige hovkey bond die iets durft te zeggen, afgelasten de zaal hockey, zijn onze Belgische collega’s. Alle lof aan de Belgen. Wij modderen weer wat aan. Echt ongelofelijke slappe hap die KNHB. Alleen maar luisteren naar de grote clubs, met die blaashallen. Ook lof aan Oranje Rood, die toont ballen. TOP beslissing om niet deel te nemen aan de zaalhokey. Ik weet het niet, maar kijk naar het spotje van de overheid, Corona is niet moe!!! Vandaag weer bijna 5000 positieve coroba meldingen en de KNHB zegt, we gaan lekkerrrrrr de zaal in. Ik zou zeggen, KNHB geef mij op papier dat jullue garant staan voor onze corona veiligheid. Is niet te geven, dus afgelassen de zaal competitie 2020-2021!!

  1. dragoncl

   Waarom zou je als hockeybond de zaalcompetitie afgelasten als de overheid (waar ze o.a. virologen tot hun beschikking hebben) dat niet nodig hebben? Of denk je soms dat ze bij de KNHB ook allemaal virologen rond hebben lopen?

  2. frans-j

   Over welke grote clubs heb je het? Onze kleine club heeft ook een blaashal. Is bij voorbaat alles aflasten dapper?

 10. christiaan-loeber

  Ik reken Deventer niet tot de grote clubs maar wij hebben wel een blaashal. Het zou zonde zijn om die niet te gebruiken. Volgens mij kan het zonder toeschouwers prima om in zo’n hal te hockeyen.

 11. rancoburgzorg

  @Hcheck In Belgie kan publiek gewoon langs de lijn staan en zijn kantines en wc's open. Dat ze daar de stekker uit het zaalhockey hebben getrokken was eerder een commerciele beslissing

  1. jobe

   En hier is het een commerciële beslissing om het niet te doen.

 12. davidaltes

  Halfslachtig beleid, als gewoonlijk, inderdaad het klassieke poldermodel. Zaalhockey wordt voor veel verenigingen meer bezigheidstherapie dan een serieuze competitie, want zaaltrainingen zijn in een aantal gevallen al geschrapt en de competitie is toch al gedevalueerd als een gerenommeerde zaalvereniging als Oranje-Rood afhaakt, en er zullen meer clubs volgen. Voor grote verenigingen heeft dit daarnaast consequenties op administratief en organisatorisch gebied, want het organiseren van twee competities in dezelfde periode is geen sinecure.

  1. sven-v

   Een gerenommeerde zaalvereniging als OR... Nou ja, groot misschien, maar zaal vereniging? Is toch diezelfde club die paar jaar geleden z'n eerste elftal terugtrok? Jammer dat bepaalde verenigingen niet meedoen. Gelukkig mag je in de zaal gewoon bij ene andere club inschrijven. Ik ben nu al benieuwd naar de spelerslijsten van de HK

 13. albert-monpelliergmail-com

  Geachte redactie Waarom halen jullie sommige teksten weg? Transparant en integer zijn is wel een redactie waardig toch? Opinies van anderen staan jullie niet altijd voor open. Heel jammer dit! Ik gaf een mening dat sommigen in Nederland egoïstisch, kapitalistisch en verwend zijn. Mag ik mijn mening niet plaatsen? Een zaalcompetitie niet door laten gaan vanwege de volksgezondheid zie ik niet niet als beperking van vrijheid, maar als bescherming van de volksgezondheid. Dus als sommigen onder ons klagen en COVID-19 bagatelliseren als een griepje, dan vind ik dat ik daar iets van mag zeggen. Waar dient dit forum anders voor? Alleen maar iets schrijven wat in het straatje past? Mensen moeten gewoon stoppen 🛑 met verspreiden het virus. Ik draag mijn steentje bij en zet mijn egoïsme aan de kant. Ik doe mee! Sociaal en niet asociaal denken aan andere.

  1. jobe

   Totaal mee eens. Belachelijk als dit soort reacties weg worden gehaald. Zelfs gênant en ruikt naar censuur. Vraag me oprecht af wie de verantwoordelijke is en dit doet. Het viel mii ook al op en dat kan echt niet. Wat een triestigheid. Kijken hoe lang dit blijft staan. #eenmeningmoetkunnen

 14. jonathan

  Albert, helemaal mee eens!!!! 4000 besmettingen per dag . Kijk naar Nieuw Zeeland wat met een zeer streng beleid van 4 of 5 weken de zaak geklaard heeft en wij in " het land van privacy en veel vrijheid en menigen" Lopen achter de feiten aan. Ik gun een ieder zijn lol ,vrijheid, sport en nog duizend dingen meer maar zou zo graag weer langs de lijn willen staat. Mijn kinderen en kleinkinderen willen knuffelen , luid roepen en dansen bij een doelpunt van mijn club en vooral............gezond blijven.

  1. jvolcano

   Albert: volledig mee eens.

  2. albert-monpelliergmail-com

   Juist Jonathan daar gaan wij voor!!

 15. sven-v

  Het probleem met veel meningen is dat ze als feiten worden verkondigd. Zeker over het virus en maatregelen. Mijn persoonlijke ervaring is dat clubs het gevaar van verspreiding gebruiken als argument tegen zaalhockey. Maar tegelijkertijd heb ik bij enkele clubs ook gezien dat men oogluikend het niet naleven van de corona maatregelen toeliet. Zeker op de zondag. De argumenten met betrekking van de financiële risico's van zaalhockey zijn meer dan valide. Wees dan eerlijk als club en geef dat aan.

 16. albert-monpelliergmail-com

  En waarom vindt ‘men’ dat we ‘bang’ worden gemaakt? Ik ga niet bij een tijger in de kooi, niet omdat ik bang ben, maar omdat ik weet dat hij gevaarlijk is en ik daar verantwoordelijk mee om ga. Als ik 1,5 mtr. afstand houd en de overige maatregelen hanteer, dan wil ik dat je dit weet: Ik ben slim genoeg om te weten dat je asymptomatisch kan zijn en toch het virus kan verspreiden. Nee, ik ''leef niet in angst'' voor het covid 19 virus; ik wil gewoon deel uitmaken van de oplossing, niet van het probleem. Ik heb niet het gevoel dat de overheid mij beheerst; ik heb het gevoel dat ik als volwassene een bijdrage kan leveren aan de samenleving. De wereld draait niet om mij. Hij draait om ons allen. Als we allemaal konden leven met aandacht voor andere mensen, zou deze wereld een veel betere plek zijn. Ik wil niet bijdragen aan weer overvolle IC’s. Het houden aan de maatregelen maakt me niet zwak, angstig, dom of ''beheerst”. Het houdt me alert. Je aan de maatregelen houden is niet politiek. Het is de keuze van volksgezondheid en gezond verstand! Mee eens? Kopieer en plak op je tijdlijn.

  1. sven-v

   En binnen sporten mogen, dus ook met zaalhockey houd ik mij aan de richtlijnen. 👍

 17. jonathan

  " ik wil gewoon deel uit maken van de oplossing, niet van het probleem: Ik kan het niet beter verwoorden!!!!!!! Als we allemaal twee tot drie weken ons streng aan de eisen houden dan kunnen we zien of dat de oplossing is en misschien door gaan met ons "gewone" leven.


Wat vind jij? Praat mee...