KNHB: streep door zaalhockeyprogramma van zondag

De KNHB heeft besloten alle zaalwedstrijden voor zondag 9 februari af te gelasten. Ook het NK voor reserveteams in Rotterdam en de nacompetitie Hoofdklasse Zaalhockey in Arnhem en Rotterdam worden niet gespeeld. De reden daarvoor is de slechte weersvoorspelling en de gevolgen daarvan voor de reisomstandigheden.

Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage, licht toe: ‘We zijn tot dit besluit gekomen nadat we ons uitgebreid hebben laten adviseren door de weermedia. Er zijn in het land ook al diverse wedstrijden in blaashallen geschrapt. Wij vinden het gezien de weersomstandigheden van zondag onverantwoord om teams te laten afreizen. We kunnen niet garanderen dat ploegen die van ver moeten komen ook weer veilig thuiskomen.’

Kans op onverwacht einde zaalseizoen

In beginsel worden afgelaste wedstrijden in de zaal niet ingehaald. Rutten laat weten dat de KNHB zich maandag zal buigen over de afwikkeling van het zaalseizoen, maar de kans is groot dat er ineens een onverwacht einde is gekomen aan de zaalcompetitie.

Rutten: ‘Ik ben bang dat we er niet meer aan toe zullen komen, omdat het zaalseizoen zo compact is. We hebben bijvoorbeeld simpelweg te maken met het huren van locaties. Veel teams hebben komende week ook al plannen om weer het veld op te gaan, dus het wordt heel lastig om alle clubs op een nieuwe datum en locatie bij elkaar te krijgen.

De KNHB neemt maandag ook een beslissing over wat te doen met de nacompetitie in de Hoofdklasse. Zondag zouden acht teams strijden voor vier plekken in de Hoofdklasse van komend seizoen. Dat gevecht dreigt nu zonder eindresultaat te eindigen. ‘We gaan maandag in overleg met de clubs kijken hoe we dit kunnen oplossen. Het besluit tot deze afgelasting is nog heel vers, dus daar moeten we de opties nog goed bestuderen.’


39 Reacties

 1. rule-victoria

  Ik zeg, geheel objectief, Victoria naar de hoofdklasse!

 2. peter_vergeer

  Er is toch een regeling met hoe de eindstand dan wordt vastgesteld. Ik dacht iets met gewogen punten (#punten/#wedstrijden). Kan het nu even niet terug vinden. Zou leuk zijn als de app bij de stand daar ook rekening mee houd.

 3. simone-van-den-akker

  Erg teleurstellend dat het zaalseizoen zo tot een eind komt. Waarom kiest de KNHB voor een landelijke afgelasting? De clubs en/of districten kunnen dit prima zelf beslissen. De storm komt einde dag en daar waar er gewoon in permanente zalen wordt gespeeld zal er weinig aan de hand zijn. Dit wekt de indruk dat zaalhockey niet serieus wordt genomen terwijl clubs grote investeringen doen in blaashallen e.d. Het is van belang om de zaalcompetitie af te maken en ook voor deze competitie rekening te houden met een inhaalmoment.

  1. MIck

   Dit heeft toch helemaal niks te maken met het feit of je zaalhockey wel of niet serieus neemt ? Dit is inspelen op het te verwachten weer en waarom zou je het risico nemen om mensen de weg op te sturen naar vaste hallen of blaashallen? Dit is gewoon pure Pech niks meer niks minder

  2. frans-j

   @mick. De knhb neemt zaalhockey wel degelijk NIET serieus. Onze jongens spelen subtopklasse. Hebben 3maanden keihard getraind om kampioen te worden. Ze zouden morgen om het kampioenschap spelen spelen tegen de laatste uit de poule en de 3e van onderen die geen enkel belang meer hebben. Deze willen nu niet meewerken aan een inhaalwedstrijd omdat de bond dit niet van ze verlangd. Ronduit waardeloos een aanfluiting voor de zaalcompetitie. Hoe moeilijk kan het zijn om één wedstrijddag opnieuw in te laten plannen. Als de storm een dag eerder zou zijn geweest zouden ze dan ook het NK niet hebben ingehaald.? De bond begrijpt niet dat het om de breedtesport Hockey gaat. Die paar topteams hebben geen enkel bestaansrecht zonder de breedteteams.

  3. ella

   Omdat het overantwoord is om mensen te dwingen te reizen. De zaal waar gespeeld wordt is daarbij irrelevant.

 4. Juliette2003

  Hockeyers zijn geen zeilers. Oost zou best gekund hebben volgens de verwachtingen. Jammer. Vooral omdat uitlopen bij een strafcorner gevaarlijker is.

 5. Sander Duin

  NS rijdt volgens normale dienstregeling dus iedereen kan met OV naar Rotterdam komen! KNHB redelijk snel met aflastien! Kan toch niet zo zijn dat al die teams het hele seizoen voor Jan met de korte achternaam hebben gespeeld !?

 6. waltervandervis

  Benieuwd naar de promotie / degradatie regeling.

 7. jvdc

  Lijkt me een erg goede keuze gebaseerd op uitgebreide inlichten van specialisten. Ook de KNVB en andere bonden hebben alles eruit gegooid dus lijkt een weloverwogen beslissing! Jammer voor de afsluiting, maar veiligheid boven alles. Loten voor promotie/degradatie?

  1. flyingdutch

   Voetbal (KNVB) is buiten, zaalhockey wordt lekker binnen gespeeld. Treinen rijden gewoon en ik heb vandaag al kunnen ervaren dat het gewoom net zo druk op de weg is als op een willekeurige andere zondag, en die mensen komen ook gewoon allemaal veilig aan op hun bestemming

 8. Arno Kolijn

  Dat je aflast vanwege het weer kan ik best begrijpen. Als je niet inhaalt is het natuurlijk een flutcompetitie. Schaf het dan gewoon af. Spelers doen hun best om een competitie te winnen, en als je dan een onvolledig afgewerkte competitie hebt en een ander team daardoor wint is dat een aanfluiting. Hou dan altijd een laatste weekend vrij om inhaalwedstrijden mogelijk te maken. Ik begrijp best dat het niet altijd gemakkelijk is ivm beschikbaarheid van zalen, maar je kunt op z’n minst een poging wagen als het ergens om gaat. Als je dat niet wilt, organiseer het dan gewoon niet.

 9. jojo

  Iedereen vergeten dat we dit jaar geen enkele dag hoefde af te gelasten door sneeuwval. Nu helaas wel voor de wind. Het is niet anders. Zondag zal pas blijken of het nodig was.

 10. hockey69

  Afwachten wat er maandag beslist wordt, maar zou goed kunnen dat de teams van SCHC, Almere en Pinoke geen play-outs hoeven te spelen en dus in de hoofdklasse blijven omdat ze niet gedegradeerd zijn. Heel jammer voor de teams die een heel seizoen er alles aan gedaan hebben om te promoveren. Hopelijk wordt er anders beslist en worden de wedstrijden alsnog gespeeld.

  1. rule-victoria

   Dit lijkt me de de minst bevredigende oplossing. Tenslotte zijn Almere, Pinoke en schc als een na laatste geeindigd. Dus zijn ze ook degradatie-kandidaat. Laten we dan maar eerlijk loten. Heeft iedere ploeg gelijke kansen.

 11. magnus-querqus

  Wat een aaanfluiting dit belerende toontje van de bond. Blijkbaar kunnen/mogen we zelf geen risicoinventarisatie maken en wordt landelijk voorgeschreven wat goed voor ons is. Het lijkt me dat teams prima kunnen beslissen of reizen een risico zal opleveren en in onderling overleg alsnog de wedstrijd spelen. Beschamend en jammer!

 12. vostammer

  In Belgie spelen ze wel vandaag. Terwijl daar de storm een uur eerder arriveert. Misschien andere weersvoorspellers? Of is (elk)risicomijden een Nederlandse hobby?

 13. MIck

  @Frans-J, Ik heb het louter over het feit dat het volkomen logisch is Met de voorspelling die er voor het weer Zijn dat je het programma er voor vandaag uithaalt. Dit is gewoon pure Pech niks meer niks minder.

 14. Pang

  Wat zijn de meesten weer lekker egoïstisch aan het reageren. ‘Bij ons’ en ‘wij hebben’ etc. Ons land is zo klein, dat als het in west regent, druppelt het in midden. Klaar. Gewoon net niet of net wel kampioen? Laat de bond dat regelen en focus je op de rweede helft vd competitie! Veel succes allemaal en een veilig weekend‼️

  1. frans-j

   Mooi standpunt als je de zaalcompetitie niet serieus neemt en louter ziet als veredelde conditietraining voor het veld.

  2. Arno Kolijn

   Wie reageert er hier nu egoïstisch. Als je niet inhaalt heb je gewoon schijt aan je leden. Speel maar je wedstrijdjes en als je pech hebt maken we het niet af. Heb je dan je best voor gedaan. Op het veld wordt toch ook ingehaald? Heel veel teleurgestelde kinderen als het niet ingehaald wordt. Hoop dat ze bij de bond, als ze beslissen dat er niet ingehaald wordt, trots op zichzelf zijn.

 15. keesbrinkman

  Loting?

 16. opgeldrer

  Zonde! Had een mooie dag kunnen zijn maar deze word even van tafel geblazen. Aantal dingen die denk ik kunnen gebeuren: 1. Loting (lijkt mij niet maar heb wel gekkere dingen mee gemaakt) 2. Iedereen promoveert en het worden 2 poules van 8 waarin 3 teams degraderen 3. Vlak voor het seizoen de wedstrijden spelen maar dit zal organisatorisch verschrikkelijk zijn 4. Van de zomer inhalen? 5. De bond maakt op punten telling een beslissing waarin iedereen in Nederland zich afvraagt hoe deze tot stand komt en daar komt geen antwoord op. 6. De poule word hersteld en hgc en Groningen degraderen toch niet en alles is het zelfde als dit seizoen Ik ga voor optie 2😊

  1. osho

   Ik vind optie 2 niet eens zo gek. Dan speel je komend seizoen maar 1x ipv 2x tegen elke tegenstander en hou je 7 wedstrijden in de poule over. Verdeeld over 4 speelronden.

  2. pimhdm

   Optie 2 klink best wel logisch en leuk, ik zou het wel zo laten dat je 2x tegen iedereen speelt krijg je eindelijk een wat langer zaalseizoen! Ook het seizoen daarna zal ik net gaan klooien met meer degradaties.

  3. rule-victoria

   Met optie 2 kan ik goed leven. En 1x of 2x tegen elkaar spelen mag de knhb dan beslissen.

 17. reinschaap

  Nog los van de promotie/degradatie wedstrijden en het missen van wedstrijden voor de jeugdteams is het ook enorm jammer en onbevredigend dat wij (Roden H2) en de andere reserveteams het Nederlands Kampioenschap niet kunnen spelen! We hopen nu enorm dat er een inhaal mogelijkheid gevonden zal worden door de KNHB. Ik snap de algehele afgelasting wel, maar het eindigen van het zaalseizoen zonder apotheose is wel enorm teleurstellend!

 18. peeke1969

  Het is nu zondag en in de buurt van Zuid Oost Brabant de hele dag al rustig. Piek ligt hier vanavond tussen 20 en 23 uur. Alle wedstrijden hadden zonder veiligheidsrisico gespeeld kunnen worden in de hele regio. Laat dan district Zuid hierover beslissen. Zonde van al het speelplezier voor heel veel spelers en betrokkenen.

  1. walter-driehuis

   Andere zaalsporten gingen ook gewoon door. Basketbal bv. Dat je de blaashallen afgelast snap ik.. maar de stenen gebouwen?? Lijkt me dat de bond ook naar andere zaalsporten moet kijken...

 19. willem-janpelle

  Mooi die optie 2, de kracht zit in de eenvoud

 20. sweettriesje77@hotmail.com

  Hier ook, nummer 1 staat 2 punten boven ons team. Zij zijn uitgespeeld, wij nog 2 wedstrijden te gaan tegen de voorlaatste en laatste. Zijn nu zelf op zoek naar een zaal met hockey faciliteiten, zodat we die punten alsnog zelf kunnen behalen. Onze meiden willen dolgraag spelen, maar als dit dus niet mogelijk is, wordt ons het kampioenschap door de neus geboord. In onze regio had er nog makkelijk gespeeld kunnen worden. Windkracht nam pas vanaf een uur of 4 toe. Ben benieuwd hoe ze hiermee omgaan. Nee, geen topklasse hockey, maar wel een team wat wil winnen en voor elkaar vecht.

  1. conegut

   Bij ons ook het geval. Hadden in ochtend moeten spelen maar dus alles afgelast.

 21. jarly-brown

  Komen De Bond en Leon Rutten tot een rechtvaardig Salomonsoordeel voor alle betrokkenen: Geen der ploegen degradeert uit de Hoofdklasse. Geen der kandidaten promoveert naar de Hoofdklasse. We beginnen aan seizoen 2020-2021 zoals aan seizoen 2019-2020 werd begonnen. Dat lijkt voor iedereen een eerlijke en te accepteren oplossing te zijn. Ik wens ze veel sterkte toe met een besluit.

  1. frans-j

   Eerlijk, serieus?

 22. vostammer

  Vrijwel alle zaalsporten gingen dus door in Nederland vandaag. Alleen de hockeywereld mocht niet spelen vandaag. Er was ook weinig aan de hand. De bond sloeg hier een flater doordat ze zich liet meeslepé door ronkende mediaberichten.

 23. MIck

  In welk deel van het land woon Jij Vostammer waar weinig aan de Hand was? Ik lees op de verschillende Nieuwssites toch hele andere Berichten. De Anwb die adviseert om niet de weg op te gaan zal toch niet Zijn om burgertje te pesten? Zal toch wel een vorm van veiligheid inzitten? Waarom zou je het risico nemen om mensen de weg op de sturen?

 24. pacoh

  @woutervangeest. Ik ben ook liever bestuurslid Tophockey. Dan pik je nog eens een reisje mee. Pro League circus en OS in Tokio. mooi op rekening bond. Zaalhockey doen we er bij.

 25. njbink

  volgend zaalhockeyseizoen beginnen met promotie- degradatie wedstrijden! 1 of 2 weken eerder starten


Wat vind jij? Praat mee...