Laren: ‘Don’t blame us dat we niet voor de 4-4 gingen’

De laatste anderhalve minuut van hun onderlinge confrontatie hielden de speelsters van Laren en Bloemendaal een spraakmakende wapenstilstand. Het leverde een ongekende ontknoping op van de nacompetitie, met Ring Pass Delft als grote verliezer. ‘Er is niks onreglementairs gebeurd’, aldus het Laren-kamp.

Op een stand van 4-2 in het voordeel van Bloemendaal maakte Laren-speelster Lynn Vasterink na een heerlijke slalom een doelpunt dat de rangschikking van de nacompetitie compleet overhoop gooide.

Bij een eindstand van 4-2 was zowel Bloemendaal als Ring Pass Delft veilig geweest en was Laren gedegradeerd. Maar bij een eindstand van 4-3 zouden Bloemendaal en Laren zich allebei handhaven en was Ring Pass Delft de pineut.

Omdat ook de kans nog bestond dat Bloemendaal zou degraderen – dit zou het geval zijn bij een eindstand van 4-4 – gebeurde er iets wonderlijks in Sportcentrum Zuiderpark in Den Haag. Zowel Bloemendaal als Laren had immers baat bij een uitslag van 4-3. En dus werd er ruim anderhalve minuut lang, vanaf het doelpunt van Vasterink tot aan het eindsignaal, niet meer gehockeyd. Rond de middenlijn pielde Bloemendaal-speelster Fee Schreuder nog wel een beetje met de bal, maar meer ook niet. Er werd niet één keer overgespeeld, recht voor de ogen van de speelsters van Ring Pass Delft, die het schouwspel vanaf de tribune zagen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

De reactie van Laren

Laren-hoofdcoach Bastiaan van Veelen en zijn assistent Maarten Bosman reageerden na afloop op de kritiek dat het onsportief zou zijn wat er zich in die laatste anderhalve minuut had afgespeeld.

‘Uiteraard begrijpen we dat het voor Ring Pass teleurstellend is dat ze zijn gedegradeerd. Het moet ongelofelijk spijtig zijn om je hoofdklasseavontuur op zo’n manier te zien eindigen. We snappen dat de situatie voor hen uiterst pijnlijk was.’

‘Maar we durven ook te stellen dat zij waarschijnlijk hetzelfde hadden gedaan als zij in onze schoenen hadden gestaan. Wij hadden een missie: onszelf handhaven. We zijn geen seconde met Ring Pass of Bloemendaal bezig geweest, maar alleen maar met onszelf. Met de stand die wij nodig hadden om niet te degraderen. Dat het voor Ring Pass heel zuur was, drong pas later tot ons door.’

Bloemendaal en Laren houden een wapenstilstand. Foto: Koen Suyk

Waarom zouden we in de laatste anderhalve minuut drie maanden keihard werken zomaar overboord gooien?

Van Veelen en Bosman: ‘Toen wij die derde goal maakten, wisten we dat dat voor ons genoeg was. De bal lag vervolgens bij Bloemendaal en wij gingen laag staan om tegen te houden. Vervolgens kwam de bal onze kant maar niet op. We waren inderdaad ook niet heel actief aan het verdedigen, maar het enige dat voor ons telde, was geen tegendoelpunt krijgen. Er is niks onreglementairs gebeurd. Don’t blame us dat we niet voor de 4-4 gingen. Daarmee hadden we degradatie geriskeerd. Waarom zouden we in de laatste anderhalve minuut drie maanden keihard werken zomaar overboord gooien? Mensen mogen van de situatie vinden wat ze willen vinden, maar ons doel dit seizoen was plezier hebben, beter worden en onszelf handhaven. Dat doel hebben we bereikt.’

Morgenochtend publiceren we de reactie van Ring Pass Delft.


18 Reacties

 1. Pieter Paul Houting

  Volkomen begrijpelijke acties van Bloemendaal en Laren. Dit komt gewoon door de nacompetitie opzet van de KNHB. Inderdaad heel zuur voor RP, en die mogen boos zijn, maar op de KNHB. Alle negatieve reacties richting Bloemendaal en Laren vind ik te makkelijk en onterecht. Verplaats je maar in hun schoenen.

  1. daanray

   Laren onwaardig Liever strijdend ten onder dan handjeklap tussen twee coaches

 2. daanray

  Na het hele Almere verhaal is het toch moeilijk te geloven dat er vooraf geen afspraken zijn gemaakt tussen Bloemendaal en Laren

 3. reneclumpkens

  Als de bal was rondgespeeld had het er beter uitgezien maar het resultaat was niet anders geweest. SR kan hier niets tegen doen, bal is in het spel. Het is zuur voor Ring Pass maar Bloemendaal en Laren hoef je niet te verplichten in het mes te lopen. De opmerking eerder om de verliezer van wedstrijd 1 de daarop volgende wedstrijd te laten spelen snijdt hout maar ook dan kan je dit krijgen. Vergeet niet dat de Bond door het afbreken van de vorige competities iets moest verzinnen om een zo eerlijk mogelijke competitie te waarborgen. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Ondertussen hulde voor Ring Pass als ploeg die 1 en 2 klassen lager speelt en het zo goed heeft gedaan.

 4. charliejanssen

  Wat een zwaktebod om als Laren (en waarschijnlijk Bloemendaal) naar de bond te wijzen. "Waarschijnlijk had Ring Pass precies hetzelfde gedaan". Ook dat is erg makkelijk gesproken. Bond doe er iets aan, want bij de reguliere competitie was het al duidelijk dat Bloemendaal en Laren elkaar wel heel erg lief vinden. Maar goed, het zal wel weer makkelijk af worden gedaan, net zoals bij het spraakmakende moment tussen Victoria en Oranje Rood

  1. charliejanssen

   Wat me nu pas opvalt en misschien nog wel het meest kwalijke is, is dat Carmel Bosch, nota bene al wat jaartjes zaal international, hardop staat te lachen. "Hahaha dames dat hebben we lekker gedaan met elkaar". Om op zo'n manier een team wat 2 niveaus lager acteert op het veld een oor aan te naaien... Wat zijn de dames gegroeid!

 5. geronisoli119

  Schandalig dit

 6. Eelco Houwink

  Mooi. Volgend seizoen dus paintballen of skiën

 7. h-e-duivenvoordenhhs-nl

  Dat dit geen affiche was voor ons hockey lijkt me duidelijk. Volgens mij is iedereen het daarover wel eens. Dat de opzet van de competitie rammelde en dit scenario mogelijk maakte lijkt me belangrijk voor de bond om mee te nemen. Maar uiteindelijk maken de teams de wedstrijd. En is de belangrijkste vraag of er afspraken vooraf tussen de teams zijn gemaakt. En hoewel veel mensen denken dat dit moeilijk te bewijzen is, denk ik dat je alle antwoorden zult vinden als je de reacties na de 4-3 bekijkt. Bij een open wedstrijd verwacht je dat iedereen na een kort juich moment snel alles weer strak neerzet, coaches zullen vooral daarmee bezig zijn en niet juichen, speelsters gaan snel terug naar hun plek, klaar voor wat komen gaat. Als er daarentegen sprake is van een afspraak zul je weinig spanning zien. Wellicht een blik van verstandhouding tussen de coaches of speelsters van de twee partijen, iedereen loopt rustig terug, want er is toch geen gevaar meer. Mijn voorstel zou dan ook zijn om die minuut te publiceren. Dan kan iedereen zijn eigen mening vormen.

 8. robdux

  Wat een vreemde en zelfs dommige reactie van de coaches! “Ring Pass had waarschijnlijk hetzelfde gedaan”. Praat voor jezelf, zou ik zo zeggen. Ik denk dat naast deze twee ploegen, elke andere ploeg zijn plicht had gedaan. Het is sport en dan ga je voor de winst. Dit is niet echt een mooie reclame voor Bloemendaal, Laren en vooral de coaches. Daarnaast had de arbitrage wel degelijk kunnen optreden. Dit onder het kopje: spelbederf

  1. bcuckow

   Ik vind het ook echt niet kunnen. Maar welke speelster had de straf moeten krijgen? Als Laren kiest voor een handbal verdediging, dan dat mag. En de speelster van Bloemendaal heeft de bal genomen, en maakt volledig gebruik van de ruimte die haar gegunt word. Dit lijkt meer iets voor de competitie lieding em de bond om een oordeel te maken wat betreft match fixing, maar verder kan er volgens mij niet zo veel. Maar ik denk dat er moeilijk iets te bewijzen is.

 9. tom-kool

  Onsportief Hockey onwaardig Dit was ook niet de eerste keer dat deze twee ploegen op onsportieve wijze een mede concurrent voor degradatie een oor aannaaiden. Een keer kan nog toeval zijn, al zat er toen ook al een heel vies luchtje aan. Maar twee keer in zo’n korte tijd kan alleen als het afgesproken werk is. Wat mij betreft moet de bond hard ingrijpen. Bloemendaal en Laren degraderen vanwege matchfixing. RingPass en Almere blijven ook volgend jaar in de HK Zaal.

 10. lenny-baker

  Bij basketbal hebben ze een schotklok. Zoiets moet toch met hockey ook kunnen.

  1. bob-krulvis

   Dan graaft ieder team zich in..

 11. lenny-baker

  Ik denk dat het spel met een schotklok oid leuker wordt. Nog sneller.

 12. corinne

  In elke sport gebeurt dit

 13. rudi wortmann

  wat een dom gekwak om de KNHB hiervan de schuld te geven. Dit is gewoon afgesproken tussen deze twee clubs. Als lid van een van de clubs zou ik niet blij zijn!

 14. wim-koning

  Deze vorm van spelbederf en matchfixing zal het imago van de hockeysport niet goed doen. De bond moet dit niet pikken.


Wat vind jij? Praat mee...