Lieke van Wijk: ‘Wij verdienden de landstitel’

Binnen een tijdbestek van slechts drie minuten gaf topfavoriet Hurley zaterdag in de NK-finale tegen Den Bosch een voorsprong van 2-0 uit handen, waardoor de eerste landstitel in de clubgeschiedenis door de vingers glipte. Verdediger en zaalinternational Lieke van Wijk (28) noemde het haar ‘meest onterecht verloren finale ooit’.

Kort na de wedstrijd, toen ze de meeste van haar tranen had weggeveegd, verwoordde Van Wijk haar gevoel na de opmerkelijke comeback van Den Bosch. Door doelpunten van Noor Omrani, Teuntje de Wit en Maartje Krekelaar was de finale in de slotfase volledig in de richting van de Bosschenaren gekanteld (2-3).

‘Ik ben met stomheid geslagen. Wij hebben recht op deze titel. Na zo’n goed seizoen hadden we onszelf moeten belonen. Wij hockeyden veel beter dan Den Bosch. Zeker op basis van de eerste helft verdienden wij het om te winnen. Ik weet nog steeds niet wat er in die laatste minuten van de wedstrijd gebeurde.’

Lieke van Wijk verwerkt het verlies. Foto: Willem Vernes

Bang om te verliezen

Tot vier minuten voor tijd koerste Hurley af op de eerste landstitel in de zaal. Met een voorsprong van 2-0 en kansen op de 3-0 leek de wedstrijd zo goed als gespeeld. Maar na de onverwachte 2-1 van Omrani ging Hurley opeens op de knieën.

Van Wijk: ‘Tegen het einde van de wedstrijd zijn we te veel de 2-0 gaan verdedigen in plaats van vol voor de 3-0 te gaan. Na hun eerste goal kreeg Den Bosch vleugels. Niet omdat ze beter kunnen zaalhockeyen dan wij, want dat kunnen ze niet. Maar omdat ze roken dat er wat te halen viel en daarom gingen bluffen. Wij lieten ons volledig aftroeven. We gaven geen druk meer op de bal. We speelden met poep in de broek en waren bang om te verliezen. We hadden de slotfase veel slimmer moeten uitspelen. Dat moeten we onszelf verwijten.’

Lieke van Wijk wordt getroost door Pam van Asperen. Foto: Willem Vernes

We waren niet alleen beter dan Den Bosch, we waren beter dan iedereen

 

Dat Hurley het hele seizoen de beste ploeg was, maar uiteindelijk genoegen moest nemen met zilver, stak Van Wijk misschien nog wel het meest. ‘Wij verdienden het om de landstitel te winnen. We waren niet alleen beter dan Den Bosch, we waren beter dan iedereen. Het hele seizoen. Dat we het hebben nagelaten om het in de finale af te maken, doet pijn. Ontzettend veel pijn. Momenteel voelt het nog als een onterechte nederlaag en ik vermoed dat het altijd zo blijft voelen.’

Bekijk ook de reacties van Laura van Heugten (Hurley) en Maartje Krekelaar (Den Bosch)


7 Reacties

 1. lisahockey200

  Als je in zo’n korte tijd zoveel doelpunten tegen krijgt dan verlies je gewoon terecht. Niet echt een topsport mentaliteit als je gaat zeuren dat jullie de enige waren die de titel verdienden.😂 Jullie hebben verloren dus verdiende een zilveren plak.

 2. desieberts

  ooi

 3. lynnBosman

  Oef wat een zure reactie van Van Wijk. Ik snap de teleurstelling want Hurley was ook beter en als je het 4 minuten van te voren weggeeft is dat echt zuur. En dan kun je nog het beste team zijn - met de betere zaalhockeysters - als je niet meer scoort dan je tegenstander (toch wel een ontmanteld team) verlies je terecht. Wat een goal van Krekelaar en ja daar ga ik weer: ik hoop dat zij en ook Zerbo - als ze er aan toe is-, een kans krijgen onder de nieuwe bondscoach.

 4. pjklaassen

  Regel eerst een echte zaal keeper en inderdaad je verdient de titel pas als je hem wint!!

 5. bob-krulvis

  Een goeie coach doet wonderen

 6. RobDux

  Ach ja…. een wat emotionele reactie. Ze zal vast morgen denken, dat had ik beter niet kunnen zeggen. Het is mooi dat Hurley nu echt meedeed om de prijzen. Nu de leermomenten meenemen van deze wedstrijd en volgend jaar beter. En je vooral realiseren dat hockey geen jurysport is. En wat betreft de coaches. Dijkstra is een top zaalcoach. Niet zo gek dat Den Bosch de finale beter weet af te sluiten.

 7. eduardlinthorst

  Als je inderdaad zoveel goals tegenkrijgt dan ben je gewoon de terechte verliezer. En zo goed was Hurley nu ook weer niet. Zowel de halve finales als de finale waren geen reclame. Gelukkig bij de heren wel. Jammer dat bij de dames de teams de finale haalden die het minst leuke zaalhockey speelden. Wel knap van Den Bosch trouwens.


Wat vind jij? Praat mee...