Amsterdam bestijgt weer de zaaltroon na masterclass van Nicki Leijs

Na vier landstitels op rij liet zaalgrootmacht Amsterdam zich vorig jaar in de laatste minuut van de finale verrassen door SCHC. Daar was tegen het verrassende Den Bosch geen sprake van. Amsterdam greep zaterdag in Rotterdam met 5-2 weer de macht en aanvoerder Nicki Leijs liet zien hoe zaalhockey gespeeld moet worden. Hij is de waardige opvolger van fenomeen Robert Tigges.

Wanneer ben je nou een echt goede zaalhockeyer? Leijs gaf er zaterdag antwoord op met zijn spel. Hij beheerst de allergrootse kunst van het zaalhockey: de onzichtbare omschakeling tussen vertragen en versnellen. Wat bij Leijs op het oog ontspannen overtikken lijkt, kan een seconde later een goal worden. Vanuit rust de explosie, dat beheerst Leijs.

De beste speler van het veld was in de NK-finale international Nicki Leijs. In de tweede minuut krijgt hij op eigen helft de bal, versnelt hij langs een tegenstander en lijkt hij onzichtbaar nog meer te versnellen, totdat de nummer 14 van Amsterdam opeens vrij voor keeper Paul Gruijthuijsen staat. Hij legt af op teamgenoot Wiegert Schut, die de 1-0 kan scoren.

Nicki Leijs aan de bal, ogenschijnlijk ontspannen. Ondertussen broedt hij op een bal naar voren. Foto: Koen Suyk

Boris Burkhardt scoort zijn hattrick

Even later heeft Leijs de bal, en ziet hij een diagonale pass. De pass via de rechterbalk belandt bij Johannes Mooij in de cirkel, die in zijn rug wordt geduwd. Strafbal. Een kans die door Boris Burkhardt niet wordt benut.

Als Boris Burkhardt de 2-0 heeft gemaakt in een leeg goal, op aangeven van Tijn Lissone, is het weer de beurt aan Leijs om te versnellen. Linksachter Leijs maakt een schijnbeweging, dolt Tijmen Reijenga en Gijs Campbell met een handigheidje en loopt weer de cirkel binnen. Daar wordt hij gevloerd. Weer een strafbal, deze keer wel benut door de beproefde goalgetter Burkhardt. 3-0.

Leijs is nu de zaalhockeykeizer van Amsterdam, dat gecoacht wordt door Bastiaan van Ede. Hij heeft de troon bestegen die Robert Tigges heeft achtergelaten. De leegte opgevuld.

Natuurlijk doet Leijs het niet alleen. Hij heeft een serieus zaalteam en uitmuntende adjudanten als internationals Tijn Lissone, Boris Burkhardt, Teun Rohof en keeper Philip van Leeuwen tot zijn beschikking.

Hevige duels tussen Amsterdam en Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Amsterdam is weer de beste

Den Bosch probeert het wel en kan ook zeker in de beginfase van de finale prima meekomen, maar het uitschakelen van Rotterdam in de halve finale was met dit jonge team al een fijne verrassing. Als Laz Omrani in de tweede helft de 3-1 op zijn stick heeft, is het keeper Van Leeuwen die in de weg staat. Via de strafcorner tipt Jasper Tukkers dan toch de 3-1 binnen. Er is dan nog een kwartier te spelen.

Dus staat Leijs weer op. Wiegert Schut belandt in een onmogelijk duel, waar hij nog een vrije slag meekrijgt. Leijs gaat bij de bal staan, neemt een paar rustige stappen en pusht dan hard naar Mooij, die Schut vindt, die knap de 4-1 maakt. Als Den Bosch even niet goed staat opgesteld, is het – ja echt – weer Leijs die Burkhardt inspeelt voor de 5-1, zijn derde treffer.

De manier om Nicki Leijs te stoppen. Foto: Willem Vernes

Tijmen Reijenga combineert daarna nog knap naar de 5-2. Een eretreffer. Den Bosch mag trots zijn op het zilver. De ontlading bij Amsterdam is groter dan je zou verwachten na zo’n eenzijdige finale. Na de zeperd vorig jaar weten de Amsterdammers dat elk jaar winnen niet normaal is. De hoofden gaan na het laatste fluitsignaal naar de hemel. Amsterdam is weer de beste zaalploeg van Nederland en dat moet iedereen weten in het topsportcentrum van Rotterdam.

De ontlading na het laatste fluitsignaal. Foto: Koen Suyk

Hieronder kijk je de finale terug

Livestream Hal 2

Bekijk hieronder de wedstrijden in Hal 2 op het NK zaalhockey terug.

 

Programma Hal 2
Tijd Wedstrijd
09:30 hdm MC1 – Oranje-Rood MC1 (1-3)
10:50 Schaerweijde JC1 – Deventer JC1 (8-1)
12:35 Laren D1* – Hurley D1 (4-4) *wns
13:55 Amsterdam H1 – Pinoké H1 (6-4)

7 Reacties

 1. harry_knak

  Kan die clown eens ophouden met dat geleuter!!! Hockey moet zeker een "totaalbeleving" zijn of zo. Tsjesus wat vermoeiend dit.

 2. harry_knak

  Schiet anders nog even een shirt de tribune in.

 3. liesbethderonde

  Kan die man niet gewoon permanent uit?

 4. rd-wiegmankpnmail-nl

  Helemaal mee eens. Dit irriteerde me vorig jaar ook al zo

 5. jj1996

  Waarom is de wedstrijd om plek 3 niet meer voor de hoofdklasse?

  1. arnoldS

   Is die niet gespeeld?!?!

 6. arnoldS

  Prima initiatief dit weekend, veel beter dan de jaren en opzet hiervoor. Maar dat de hal leegstroomde is wel zonde.


Wat vind jij? Praat mee...