Hoofdklasse: SCHC-HDM en Voordaan-R’dam om het goud

Als laatste twee ploegen van vandaag hebben de vrouwen van SCHC en HDM zich geplaatst voor de finale van de strijd om de nationale zaaltitel. SCHC won in een zenuwslopend duel na shoot-outs van Victoria, terwijl HDM met 6-3 de baas was over Den Bosch.

Den Bosch-HDM 3-6
HDM heeft zich ten koste van Den Bosch geplaatst voor de finale van het NK Zaal. De Haagse ploeg bereikte dankzij een 6-3 zege voor het tweede jaar op rij de eindstrijd. HDM leek dankzij doelpunten van Belén van den Broek en Pien van Nes redelijk onbedreigd de zege pakken. Margot van Hecking Colenbrander kreeg nog zelfs een grote kans op de 3-0.

Die derde treffer viel niet waarna Den Bosch zich terugknokte naar 2-2 via een treffer vlak voor rust van Maartje Krekelaar en een goal na de pauze van Imme van der Hoek in de korte hoek. Milou Klein, vorig jaar kampioen met HDM O18, schoof uit een cornervariant HDM weer op voorsprong. Dit keer werd de marge niet uit handen gegeven, maar juist vergroot. Via een Bossche stick verdween de inzet van Mila Muyselaar met een boog over keepster Iza Osborne in het doel. Kaat Walhof maakte daarna gebruik van de ruimte die er lag in de Bossche defensie en zette de 5-2 op het bord.

Hoewel Krekelaar de marge terugbracht naar 5-3 was het slotakkoord voor HDM. Van Hecking Colenbrander tikte de bal in het lege doel voor 6-3 waardoor de Haagse formatie opgaat voor de eerste titelwinst sinds 2019.

SCHC*-Victoria 4-4

SCHC staat zondag in de finale van de strijd om de landstitel in zaal na een benauwde zege via shoot-outs op Victoria. Er leek lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor SCHC, dat zich snel herstelde van een vroege 0-1 achterstand (doelpunt Marise Weijschede). Via backhandgoals van Laurien Leurink, Famke Richardson en Trijntje Beljaars stond na dertien minuten 3-1 op het bord in Topsportcentrum Rotterdam.

Nog vóór rust draaide Victoria, fel aangemoedigd door het thuispubliek in Rotterdam, het duel volledig om. Binnen vier minuten tilden een strafbal van Claire Moerman, een rake rebound van Eva Nunnink en een tip-in van Donna Dupuis de score naar 4-3 in Rotterdams voordeel.

In een hectische tweede helft, waarin beide keepsters Marscha Zwezereijn (SCHC) en Amber Klijsen (Victoria) een hoofdrol speelden, ging SCHC verbeten op jacht naar de gelijkmaker. De ploeg uit Bilthoven was echter bijzonder slordig in de afronding. Toch kwam de 4-4 er, toen Laurien Leurink ploeggenote Ginella Zerbo op maat bediende in de 36ste minuut.

Daarna moesten shoot-outs de beslissing brengen. Na een vroege misser van Mette Winter namens SCHC leek Victoria in het voordeel te komen, maar twee reddingen van Zwezereijn op inzetten van Mady Hof en Donna Dupuis bezorgde SCHC uiteindelijk een plek in de finale.

Hoofdklasse Heren

De finale van de strijd om de zaaltitel in de Hoofdklasse Heren gaat zondag tussen Rotterdam en Voordaan. Zaterdag was Rotterdam na shoot-outs te sterk voor het favoriet geachte Den Bosch, terwijl Voordaan een stunt van jewelste neerzette door titelverdediger HDM uit te schakelen.

HDM – Voordaan 3-4
Voordaan heeft voor een stunt gezorgd door titelverdediger HDM in de halve finales van het NK Zaal uit te schakelen. Het werd 4-3 in het voordeel van de ploeg uit Groenekan dankzij een doelpunt 26 seconden voor tijd van Hidde Plantenga. Dat Voordaan de finale haalde, was misschien ook wel terecht. De ploeg van coach Peter Jonker speelde met lef en durf waardoor favoriet HDM niet in zijn spel kwam.

Mike Huisman van Voordaan schreeuwt het uit na zijn goal tegen HDM. Foto: Willem Vernes

Ondanks de vroege voorsprong door Chris Taberima kon HDM geen afstand nemen van Voordaan, dat de achterstand omboog in een 1-2 voorsprong via IJse Dubbeldam en Mike Huisman. Voor rust maakte HDM maakte Sander Groenheijde gelijk door de aanval die hij van achteruit had opgezet zelf ook af te maken. Na de pauze zette Plantenga Voordaan weer op voorsprong, waarna Wiegert Schut in de korte hoek gelijk maakte.

Shoot-outs leken de wedstrijd te moeten beslissen, maar Kjell bediende zijn tweelingbroer die even inhield en vervolgens de bal over keeper Joey van Walstijn liftte en Voordaan naar een onverwachtse finaleplek schoot.

Kijk hier de halve finale HDM-Voordaan terug

Den Bosch – Rotterdam* 3-3
Rotterdam heeft zich na een zinderende halve finale tegen Den Bosch geplaatst voor de finale van de strijd om de nationale zaaltitel. Na de reguliere speeltijd stond er 3-3 op het scorebord, waarna de thuisploeg de shoot-outs beter nam: 3-2. Jeroen Hertzberger kroonde zich uiteindelijk tot redder van de Rotterdammers: hij maakte met twee doelpunten eigenhandig een 1-3 achterstand ongedaan en schoot de beslissende shoot-out binnen.

Voor vele honderden toeschouwers in Topsportcentrum Rotterdam zag het er lang naar uit dat het zaalsprookje van Rotterdam zou eindigen in de halve finale. Den Bosch was de bovenliggende partij en had via Timo Boers (strafcorner) en Floris van der Kroon vóór rust een 2-0 voorsprong genomen. Rotterdam deed vlak na rust wat terug via Dylan Lucieer, maar opnieuw Van der Kroon bracht de marge weer op twee met zijn tweede goal van de middag.

Spelers van Rotterdam door het dolle heen na de winst op Den Bosch. Foto: Bart Scheulderman

Daarna brak een spannende slotfase aan, waarbij Rotterdam de op het oog ongenaakbare Bosschenaren ver terug drong. Met twee rake schoten binnen twee minuten gaf Hertzberger het startsignaal voor een ongekende comeback, die dus via shoot-outs resulteerde in een finaleplaats.