Round-up LK Zaal Dames: Kampong prolongeert landstitel

De dames van Kampong hebben zaterdag hun landstitel in de zaal geprolongeerd. In de finale was de ploeg van Richard de Snaijer met 3-0 te sterk voor hdm. Beide ploegen waren als nummer 2 geëindigd in de poulefase. Den Bosch greep de bronzen medaille.

Kampong – hdm 3-0

Kampong begon vliegensvlug aan de finale. In de 2e minuut schoot Lisette Korink, die het hele zaalseizoen al op dreef is, namens de domstedelingen meteen raak: 1-0. Hdm schrok wakker en het publiek ging er eens goed voor zitten. Toch kwam de finale nooit echt op gang, omdat beide ploegen er nauwelijks in slaagden om grote kansen te creëren.

De 2-0 was een cadeautje. Hdm’er Daphe Admiraal leverde de bal op eigen helft slordig in bij Kampong-speelster Marieke van der Vis, die meteen naar de achterlijn rende en de bal voorgaf. Vervolgens liep de ongelukkige Admiraal ‘m ook nog zelf in eigen doel, waardoor er 2-0 op het scorebord kwam te staan.

Dat was ook de ruststand. In de 2e helft moest hdm alle zeilen bijzetten om nog zicht op de landstitel te houden. Kampong-speelster Marijn Veen kreeg een dot van een kans om in een één-op-één duel met keepster Julia Remmerswaal de 3-0 binnen te werken, maar hdm mocht van een wonder spreken dat Veen de bal net naast de paal schoof.

Ondertussen begon de tijd te dringen voor de ploeg uit Den Haag, dat steeds aanvallender ging spelen. Het begon te rennen en te vliegen, maar het lukte niet om harde klappen uit te delen, enkel wat plaagstootjes. Daar raakte Kampong niet van onder de indruk. 3 minuten voor tijd besliste Marijn Veen de wedstrijd door voor de 2e raak te schieten: 0-3. Die klap kwam hdm niet meer te boven, waardoor Kampong een verdiende overwinning boekte en het feest kon beginnen.

Kampong2-WV

(foto: KNHB/Willem Vernes)

Den Bosch – MOP 2-1 (1-1)

Den Bosch is winnaar geworden van het brons. In de strijd om de 3e plaats werd MOP met 2-1 verslagen. Heel lang ging de wedstrijd tussen de Brabantse ploegen gelijkop, maar vlak voor tijd besliste Lieke Hulsen de wedstrijd.

Den Bosch begon de wedstrijd om de 3e plaats voortvarend. De dames versierden een reeks corners, maar ze wisten doelvrouw van MOP Niki Bosman niet te passeren. Na weer een onbenutte strafcorner moest Den Bosch dankzij een groene kaart 2 minuten met een vrouw minder spelen. MOP kon niet van het overtal profiteren.

Na 12 minuten spelen verdiende MOP de eerste strafcorner. De inzet van Colette De Beaumont kwam tegen het lichaam van Van den Assem: strafbal. Maar die was niet besteed aan Van der Plas. Den Bosch-keepster Josine Koning haalde de inzet knap uit de hoek. Even later mocht Rybacha het opnieuw proberen van de strafbalstip, maar ook deze keer redde Koning.

Een kleine 3 minuten voor rust was het dan toch raak voor de dames uit Vught. Donja Zwinkels kon de bal geheel vrijstaand in het dak van het doel leggen. Nu was Koning kansloos. Op slag van rust mocht Den Bosch nog 1 keer aanleggen voor de strafcorner. Frederique Matla schoof de bal hard en laag langs Bosman, waardoor Brabantse derby halverwege weer in evenwicht was.

Na rust was het Den Bosch dat licht de overhand had. Lieke Hulsen teisterde de verdediging van MOP een aantal keer. Maar 2 strafcorners die daaruit volgden, waren niet aan de Bosche dames besteed. Na 8 minuten kreeg Zwinkels namens MOP een eerste goede kans, maar haar backhand miste kracht. Even later kon Van der Plas na een goede onderschepping op Koning aflopen, maar die stond haar mannetje in het 1-tegen-1-duel.

Na een time-out gaf Zwinkels in de cirkel van Den Bosch een onverwacht strakke voorzet achterwaarts tussen de benen door. Helaas was Van der Plas daar niet op berekend. Er volgde wel een strafcorner die via Koning op de paal belandde. Met nog minder dan 4 minuten te spelen golfde het spel op en neer. In een van de tegenaanvallen sloeg Den Bosch toe. Een sterke actie van Matla kon in de rebound door Hulsen rustig worden afgemaakt. Daarmee was de eindstand bepaald en mogen de dames van Den Bosch met brons om de nek carnaval gaan vieren.

Den Bosch – hdm 2-2 (sb 4-5)

Den Bosch wist in 2014 nog de landstitel te veroveren, hdm moet nog wat verder in het geheugen graven: in 1985 werd voor het laatst de gouden plak gepakt op het landskampioenschap Zaal. In deze wedstrijd stonden internationals Muyselaar en Remmerswaal van hdm tegenover hun Oranje-collega’s Hulsen, Matla, Van den Assem en Vorstenbosch.

In de eerste 3 minuten kwamen beide ploegen nog niet tot kansen. Den Bosch keepster Josine Koning moest als eerste redding bieden op een inzet van hdm en de Haagse ploeg wist vervolgens nog wat kleine kansjes te creëren. Na 7 minuten spelen opende jonkie Nina van den Marel voor hdm de score en klonk een luid ‘O, o, Den Haag’ door de Topsporthal. Vera Vostenbosch bracht vervolgens na een mooie onderschepping Frederique Matla in stelling, maar haar inzet miste kracht en kon gekeerd worden door Julia Remmerswaal.

Den Bosch-coach Raoul Ehren zag dat zijn ploeg in de verdediging werd gedrongen door hdm en probeerde middels aanwijzingen in een time-out het tij te keren. Met nog 8 minuten op de klok in de eerst helft kreeg hdm een strafcorner, die werd weggegeven door Vorstenbosch. Door een aangeeffout kwam hdm echter niet tot een doelpoging.

Den Bosch en hdm bleken aan elkaar gewaagd. Net voor rust legde Vera Vorstenbosch af op Lieke Hulsen en die twijfelde niet: 1-1. Nog geen minuut later kreeg Hulsen de kans Den Bosch met een voorsprong de rust in te sturen, maar haar lobje vloog over de goal van hdm. Ruststand: 1-1.

Na rust gingen de eerste paar minuten wederom zonder kansen voorbij. Totdat Van der Marel, op het veld uitkomend voor hdm MA1, in de 27e minuut opnieuw kon toeslaan en hdm op een 2-1 voorsprong zette. Met nog 10 minuten op de klok versierde Den Bosch de eerste strafcorner. Remmerswaal bracht nog aanvankelijk nog goed redding, maar een tweede corner die volgde van Hulsen vloog toch de goal in: 2-2. Dat gaf Den Bosch het nodige vertrouwen, waardoor ze er vol opgingen in de laatste 6 minuten.

Een spectaculaire slotfase volgde. Een groene kaart voor Sian Keil bracht hdm tijdelijk in overtal. Pien van Nes kwam in scoringspositie maar Josine Koning kon haar inzet keren. Aan de andere kant was Hulsen dichtbij. Met nog 3 minuten op de klok kreeg hdm een strafcorner, maar die werd niet scherp aangegeven, waardoor Matla nog een grote kans kreeg aan de andere kant. Een time-out met nog 2 minuten op de klok. Vorstenbosch was nog dichtbij een goal, maar Remmerswaal voorkwam een zege in de reguliere speeltijd.

De strafballenserie eindigde in 4-4 en in de sudden death strafballenserie die volgde kon hdm de wedstrijd beslissen. Nadat Van den Assem miste voor Den Bosch kon Pien van Nes de beslissende binnenpushen voor hdm.

hdm
_V3L7979

(foto’s: KNHB/Willem Vernes)

MOP – Kampong 2-4

Kampong plaatste zich voor de eindstrijd door in de halve finale MOP met 2-4 te verslaan. Voor MOP rest nu de strijd om de 3e plaats.

Tranen in de ogen van Zwinkels
Bij MOP-speelster Donja Zwinkels stonden na afloop de tranen in haar ogen. ‘Ik heb eigenlijk niet zo veel te melden. De klap is ontzettend groot. Ik vind dat we meer hadden verdiend. Ik zeg niet dat de nederlaag onterecht is, maar ik ben echt even over de zeik. Ik voel me benadeeld. Ik mag niet op de scheidsrechters afgeven, dus laat ik dat dan ook maar niet doen. Ik denk echt dat we kans hadden gehad in de finale. Tja, het is zonde.’

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Vooral in de openingsfase was het stuivertje wisselen. Zette MOP eerst een aanval op, dan was het daarna Kampong dat de bal veroverde en zelf naar voren trok. En andersom. Maar grote kansen werden er in de openingfase nog niet gecreëerd.

Halverwege de 1e helft nam Kampong toch het initiatief. Het kreeg 3 strafcorners achter elkaar en de 3e was raak. Aangeefster Marijn Veen kreeg de bal terug en tipte ‘m bij de paal keurig binnen: 1-0. Ook daarna bleef Kampong ietsje sterker en had het uit een scrimmage voor het vijandelijke doel zomaar op 2-0 kunnen komen. Maar MOP hield stand.

In de 2e helft  was de ploeg uit Vught opeens als herboren. Fleur de Waard sneed door de verdediging heen en legde de bal in de cirkel terug op Rosalie de Beer, die genadeloos uithaalde: 1-1. Meteen daarna ging het op zoek naar de volgende treffer. Het leek er ook op dat die snel zou vallen. Maar uit een counter legde Renee van Laarhoven de bal aan de andere kant van het veld in het doel, waardoor Kampong binnen enkele minuten alweer op voorsprong stond.

En net op het moment dat MOP zich terug leek te knokken, maakte Kampong er 1-3 van. Marieke van der Vis speelde bal door de benen van keepster Niki Bosman. MOP peinsde er echter niet over om zich te gewonnen te geven; al snel zette Colette de Beaumont uit een counter de 2-3 op het scorebord. Toen waren er nog 10 minuten te spelen.

Een bloedstollende slotfase drong aan, waarin MOP nog alle tijd had om de gelijkmaker te forceren. Met Marlena Rybacha als vliegende keep ging MOP alles-of-niets spelen. Het werd niets. 2 minuten voor tijd bepaalde Claudia Veenendaal de eindstand uit een strafcorner op 2-4.