Round-up LK Zaal (H):Amsterdam voor 2e jaar op rij landskampioen

Amsterdam heeft in de finale om het landskampioenschap goud binnengehaald, door met 6-2 te winnen van Rotterdam. De Amsterdammers prolongeren daarmee hun titel. Rotterdam moet voor het tweede jaar op rij genoegen nemen met zilver. Brons was er voor hdm.

Amsterdam – Rotterdam 6-2

Je kunt het gerust een klassieker noemen in het zaalhockey: Amsterdam – Rotterdam. Vorig jaar wist Amsterdam in exact dezelfde finale goud te winnen, het jaar daarvoor kroonde Rotterdam zichzelf tot landskampioen. Amsterdam had, als titelverdediger en hofleverancier van Oranje, vooraf de favorietenrol.

Amsterdam schoot uit de startblokken en wist direct Robert van de Peppel te bereiken, maar zijn inzet in de eerste minuut belandde op de legguards van Coen Visser. In de tweede minuut was het wel raak: captain Robbert Tigges mikte hoog in het dak van de Rotterdamse goal: 1-0. Maar ook Rotterdam liet van zich horen in de eerste paar minuten. De hoek was voor Timmo Kransstauber echter te lastig om het keeper Laurens Goedegebuure moeilijk te maken. Na een grote kans voor Van de Peppel legde Johannes Mooij in de 7e minuut prachtig terug op Max Sweering, die de 2-0 voor de Amsterdammers hard binnen veegde. Rotterdam kreeg vervolgens met een strafcorner de kans om de aansluitingstreffer te maken, maar de inzet werd door Nicky Leijs met het puntje van zijn backhand van de lijn gehaald. Max Sweering kon vervolgens binnen pushen aan de andere kant: 3-0 in het voordeel voor de Amsterdammers, waarop Rotterdam direct, met nog 8 minuten voor rust, een time-out aanvroeg.

Rotterdams Oliver Polkamp trok vervolgens de trukendoos open en scoorde voor uit een razendsnelle draaibeweging de 3-1. Meteen daarop kreeg Wisse Schapers de kans om Rotterdam helemaal terug in de wedstrijd te brengen, maar hij raakte de paal. Rotterdam bleef echter aanvallen en had veldoverwicht in het tweede deel van de eerste helft, terwijl Amsterdam in de eerste minuten de betere was. Amsterdam-speler Johannes Mooij werd in het heetst van de strijd in de cirkel geraakt door een stick en moest bloedend aan het hoofd het veld verlaten. Op slag van rust kreeg Mauritz Hertzberger groen, maar Rotterdam hield slim de rust zodat Amsterdam niet van het overtal kon profiteren.

Na rust

Na rust was het Amsterdam dat snel de aanval koos, maar de goal die daaruit volgde werd afgekeurd. Rotterdam drong aan, maar de inzet van Polkamp vloog voorlangs, en Goedegebuure bracht redding op een inzet van Kransstauber. Een snelle counter aan de andere kant was wel raak: routinier Teun Rohof breidde de Amsterdamse voorsprong uit naar 4-1. Rotterdam kreeg kans na kans, maar verzuimde te scoren, terwijl Amsterdam loerde op de counter. Uit zo’n snelle aanval kon in de 39e minuut opnieuw geprofiteerd worden: Max Sweering maakte zijn 3e van de wedstrijd en bracht Amsterdam op 5-1. Na een time-out doet Polkamp iets terug en brengt de Rotterdammers op 5-2. Dat schrok de hoofdstedelingen niet af, en even later had Tigges de 6-2 op zijn stick.

Rotterdam werd vervolgens wat slordig. Met nog 4 minuten op de klok kon Amsterdam een strafcorner versieren, maar de inzet vloog hoog over de goal van Coen Visser. Aan de andere kant mocht Rotterdam het vervolgens proberen, maar ook zonder succes: Timmo Kransstauber pushte naast. Amsterdam liet een aantal schitterende aanvallen zien, maar de score werd niet uitgebreid. Kransstauber werd aan Rotterdamse kant nog ingezet als vliegende keep, maar dat slotoffensief mocht niet meer baten. Toen er met 40 seconden nog een time-out werd aangevraagd was de winnaar eigenlijk al duidelijk: Amsterdam pakt goud en mag zich Nederlands kampioen zaalhockey noemen.

Hdm – Schaerweijde 3-3 (4-2)

Schaerweijde en hdm moesten in de halve finale hun meerdere erkennen in respectievelijk Amsterdam en Rotterdam. Daardoor mochten beide ploegen in actie komen om te strijden voor de bronzen medaille in de troostfinale.

De wedstrijd begon rustig vanuit beide ploegen. Hdm-keeper Joey Fontaine moest in de 4e minuut als eerste in actie komen op een inzet van Schaerweijde. 1 minuut later kon hij de inzet van Benjamin Stibbe echter niet keren, maar deze werd afgekeurd. Schaerweijde had vervolgens via Koen Merkx wederom de kans om de score te openen, maar zijn inzet vloog naast de goal. Ook Schaerweijde’s Casper Horn was dichtbij, maar Fontaine voorkwam een treffer.

Met nog 7,5 minuut in de eerste helft vroeg hdm een time-out aan. Coach Patrick Jacobs instrueerde zijn ploeg om terug naar de basis te gaan en de as dicht te houden. Hdm kwam vervolgens meer in de wedstrijd en had veel balbezit. Schaerweijde kwam er echter snel uit en wist de eerste strafcorner van de wedstrijd te versieren. Thijn Knetemann raakte de bal volledig verkeerd. Benjamin Stibbe was even daarna dichtbij, maar Fontaine kon de bal met zijn vingertoppen over de goal werken. Een volgende strafcorner was echter wel raak: Thijn Knetemann revancheerde zichzelf en sleepte de 0-1 binnen. Met nog 1 minuut op de klok kreeg Schaerweijde’s Stibbe groen. Hdm kon optimaal profiteren en scoorde net voor rust via Floris Quak de gelijkmaker.

Ook na rust was Joey Fontaine belangrijk voor hdm. Tijn Lissonne zag zijn inzet via de hdm-keeper naast de goal verdwijnen, Coen Merkx wist de doelman niet te passeren en ook Caspar Horn stuitte op Fontaine. Met nog een kwartier te spelen wist Thijn Knetemann hem via een strafcorner echter wel te passeren: 1-2. Roderick Beudeker bracht de ploegen niet veel later weer op gelijke hoogte, en meteen daarop trof hdm opnieuw doel. Niels van Straaten scoorde uit de draai hoog in de touwen de 3-2.

Hdm trachtte de wedstrijd te controleren in de laatste 10 minuten. Daar slaagden ze redelijk in, maar Schaerweijde kon af en toe snel counteren. De snelle uitbraken bleven echter zonder resultaat. Naarmate de minuten verstreken werden beide ploegen slordiger: hoe langer hoe meer ballen verdwenen over de achterlijn. Met nog 2 minuten op de klok kreeg Schaerweijde een strafcorner. Knetemann was opnieuw trefzeker met een snoeiharde push: 3-3. De seconden tikten weg zonder dat de heren tot scoren kwamen, waardoor strafballen de beslissing moesten brengen wie er met het brons naar huis ging. Fontaine ontpopte zich tot man of the match door 2 strafballen te pakken en zorgde er zo voor dat hdm de bronzen plak mee naar huis neemt.

Amsterdam – Schaerweijde  4-2

De heren van Amsterdam hebben de finale bereikt van Nederlands Kampioenschap Zaal. In Sportcentrum Rotterdam versloeg titelverdediger Amsterdam Schaerweijde met 4-2.

Binnen 1 minuut lag de bal achter Schaerweijde-doelman Arek Matuszak. Robert Tigges kon geheel vrijstaand de bal in het net pushen. Een minuut later was er de 1e mogelijkheid voor de ploeg uit Zeist, maar de bal vloog voorlangs.

Amsterdam had in het begin van de wedstrijd het beste van het spel, maar af en toe kwam Schaerweijde er gevaarlijk uit. Halverwege de 1e helft mocht de underdog 2 keer aanleggen voor een strafcorner. Maar Goedegebuure redde beide keren bekwaam. In de eerste tegenaanval breidde Amsterdam de voorsprong uit. Robert van de Peppel rondde een snelle aanval af. Een volgende Amsterdamse strafcorner werd door Tigges naast geschoven.

Met nog een paar minuten te spelen voor rust forceerde Schaerweijde 3 corners op rij. Een variant en een direct schot gingen er niet in, maar de tip-in bij de eerste paal was Goedegebuure te machtig.

De 1e grote kans na rust kwam op naam van Amsterdammer Wouter Rens. Zijn inzet, na een voorzet van Tigges, eindigde op het uitgestrekte been van doelman Matuszak. Schaerweijde hield met slechts 1 doelpunt achterstand nog steeds zicht op de finale. Toen Amsterdam in 2e instantie via Wouter Rens een strafcorner benutte, na een ogenschijnlijk hoge bal, protesteerden de Zeistenaren hevig. Maar het protest vond geen gehoor.

Maar Schaerweijde toonde veerkracht. Een minuut later jaagde aanvoerder Thijn Knetemann een strafcorner hard in de touwen. Anderhalve minuut voor tijd bracht Amsterdam het verschil weer op 2; Max Sweering kon de bal eenvoudig in het lege doel werken. Die goal kwam Schaerweijde niet meer te boven waardoor voor hen slechts een wedstrijd om het brons wacht.

ROTTERDAM - NK Zaalhockey. Amsterdam-Schaerweijde (4-2) , halve finale heren . KNHB / KOEN SUYK

Rotterdam – hdm 5-1

Beide ploegen wisten de titel al meerdere keren op hun naam te schrijven. En beide ploegen brachten ook flink veel publiek mee: de Topsporthal zat nagenoeg vol voor deze halve finale. De eerste kans was voor Roderick Beudeker van hdm, maar hij zag zijn inzet voorlangs gaan. Rotterdam zette hoge druk in de eerste 5 minuten en kon de bal daardoor regelmatig veroveren. Tot echt grote kansen kwam het echter niet. Aan de andere kant kon Boris Burkhardt uit de kluts intikken, waarmee hij de score opende voor hdm: 0-1. Direct daarop volgde een strafcorner van Rotterdam, maar die trof geen doel. Waar Rotterdam-aanvoerder Sjoerd Gerretsen nog stuitte op doelman Joey Fontaine kon Simon Egerton even later de stand wel gelijktrekken: 1-1.

Kansen aan beide kanten volgden, maar zowel de Rotterdamse als de Haagse verdediging hield stand. Met nog 6 minuten in de eerste helft kreeg Rotterdam 2 strafcorners, die beide keren werden gestopt door Fontaine. Rotterdam had in de eerste helft meer balbezit, maar hdm was zeker niet ongevaarlijk. Even voor rust pushte Koen Dickhoff nog voorlangs. Daarna kwam Oliver Polkamp in kansrijke positie voor Rotterdam. Groen voor hdm’s Niels van Straaten leverde Rotterdam een overtalsituatie op, maar daar kwamen geen uitgespeelde kansen uit voort. De ploegen gingen met een 1-1 stand de rust in.

De eerste kans na rust was voor Beudeker van hdm, maar zijn inzet belandde op de paal. Ook aan de andere kant wilde het scoren niet lukken. Een strafcorner van Thijs van Dam vloog over de goal van hdm en ook een daaropvolgende strafcorner kwam niet uit de verf. Rotterdam hield daar wel een strafbal aan over, die koelbloedig werd ingepusht door Timmo Kransstauber: 2-1. De grotere kansen waren vervolgens ook voor Rotterdam, maar de verdediging van hdm hield stand.

Tot 8 minuten voor tijd: toen scoorde eerst Thijs van Dam en vervolgens Timmo Kransstauber. Rotterdam duwde door, maar Fontaine voorkwam tot 2 keer dat de score nog verder opliep. Uit de kluts kon Paul Spies even daarna echter toch binnentikken, waardoor de score binnen een paar minuten opliep tot 5-1 voor Rotterdam. Hdm kreeg nog wel wat kansjes uit snelle uitbraken, maar Rotterdam bleef overwicht houden. Hdm kon de eer in de laatste seconden nog redden via een strafcorner, maar die werd niet buiten de cirkel gestopt. Rotterdam plaatst zich voor de finale en treft daarin Amsterdam.