HDM MO16 grijpt landstitel na zinderende strijd met Hurley

HDM MO16 mag zich Nederlands kampioen zaalhockey noemen. De ploeg uit Den Haag versloeg Hurley zondag na shoot-outs in een zinderende finale (3-3) in het Topsportcentrum in Rotterdam. Yara Akkerman was goud waard voor HDM, met drie doelpunten. Vijftig seconden voor tijd maakte zij de gelijkmaker.

De wedstrijd was slechts een paar seconden bezig toen Hurley de allereerste corner van de wedstrijd haalde. Een lekker begin voor de Amsterdammers, maar zonder resultaat. De druiven waren al helemaal zuur voor Hurley toen HDM na drie minuten op voorsprong kwam. Yara Akkerman schoof – uit de eerste echte Haagse kans – de 1-0 binnen, precies op het moment dat Hurley-aanvoerder Faye Meijer met een groene prent op de strafbank zat.

Maar Hurley rechtte de rug. Aanvaller Carlijn Seller ging in haar eentje op avontuur richting de Haagse cirkel en kreeg een tik op haar stick. De sanctie was duidelijk: een strafbal. HDM-keepster Tara de Vlieg zat nog aan de inzet van Keke Sluiter, maar kon niet voorkomen dat de bal de kruising in vloog: 1-1. HDM was voor rust wel wat sterker en kreeg, net als de tegenstander, ook een strafbal. Akkerman – de maker van de 0-1 – ging achter de bal staan, maar pushte de bal over het doel van keepster Jip Josephus Jitta.

Hurley stond tot vijftig seconden voor tijd met 3-2 voor. Foto: Willem Vernes

Voorsprong in ondertal

Kans verkeken voor HDM? Zeker niet. Want vlak na rust kreeg Sluiter – de doelpuntenmaker van Hurley – een gele kaart. Twee hele minuten stond de ploeg uit Den Haag in overtal. Werkte het met man en macht om weer op voorsprong te komen. Tot Seller het opnieuw op haar heupen kreeg. Zij zette, in ondertal, haar ploeg op voorsprong: 2-1. Binnen een minuut leek HDM op gelijke hoogte te komen. Leek, want de raak gepushte strafcorner, werd door de arbitrage afgekeurd.

Ondertussen regende het gele kaarten bij Hurley. Sluiter was net van het strafbankje af, toen Tess Mulkens daar plaats mocht nemen na een overtreding. HDM zette aan, versierde corner na corner, maar Hurley hield lang vol. Tot Akkerman dan eindelijk raak pushte: 2-2.

Akkerman scoort voor HDM. Foto: Willem Vernes

Het HDM-publiek klapte de handen nog stuk, toen er aan de andere kant weer een strafbal gegeven werd. Weer was het Sluiter die haar hoofd koel hield en voor de 3-2 tekende. De wedstrijd leek gespeeld tot Akkerman vijftig seconden voor tijd haar derde doelpunt maakte en er zodoende shoot-outs uitsleepte.

En die shoot-outs werden een prooi voor HDM, na rake inzetten van Akkerman en Roos Alkemade.