Kampong MO18 beste van Nederland na shoot-outzege op Rotterdam

Kampong MO18 is de beste zaalhockeyploeg van Nederland. Dat lukte door Rotterdam in de finale te verslaan. Onder toeziend oog van een volgepakt Topsportcentrum in Rotterdam moesten shoot-outs de beslissing brengen. Na veertig minuten stond het 2-2.

Kampong begon sterk aan de wedstrijd. De scheidsrechter had nog amper op het fluitje geblazen, toen de Utrechters uit de eerste actie, direct een strafbal versierden. Rotterdam-goalie Minke Baardse maakte een overtreding op aanvalster Olivia Huisman. Een buitenkansje voor Livia van Dijck, althans, dat leek zo. Baardse maakte haar fout goed door de goede hoek in te duiken.

Maar ze had geen antwoord op het backhand-lobje, dat Van Dijck later uit de hoge hoed toverde. De spelbepaler van Kampong zette een actie zelf op, kwam via rechts te cirkel binnen en vond, met haar backhand, een gaatje. Zo stond het toch 1-0 voor Kampong, en was het toch Van Dijck met de treffer. Niet met een strafbal, maar met een bekeken schot.

Maartje Tio met de 2-0

Nog voor rust kreeg Rotterdam voldoende kans om de achterstand weg te poetsen. Zo kregen de havenstedelingen zelfs drie corners. Maar wat ze ook probeerden: een push, een schijn en een variant, geen enkele poging was trefzeker. Extra pijnlijk was het dan ook dat Kampong na rust voor de verdubbeling zorgde. Maartje Tio wurmde zich via de achterlijn binnen en pushte zo hoog binnen.

Het Topsportcentrum veranderde voor Kampong steeds meer in het hol van de leeuw. De groen gekleurde tribunes schreeuwden Rotterdam naar een overwinning. Het hielp een beetje: Jaidy Greebe pushte vier minuten voor tijd – uit de zesde corner van de wedstrijd – de aansluitingstreffer binnen.

Met nog anderhalve minuut kreeg Rotterdam, onder luid applaus, weer een strafcorner. Maar ditmaal werd de inzet van Greebe gekeerd. Maar Rotterdam kwam terug. En hoe. Met nog twintig tellen op de klok was het Sophie van der Vorm met een zondagsschot. Uit een moeilijke hoek, belandde haar push – redelijk uit het niets – op de plank. Binnen zes minuten krabbelde Rotterdam dus weer helemaal op.

Shoot-outs moesten een winnaar bepalen. Maar daarin maakte Rotterdam de comeback niet af. Kampong kroop na een redding van keepster Kim Merkens in de sudden death, door het oog van de naald en is kampioen van Nederland.